Turizm sektörünü derinden etkileyen pandemi sürecinin etkisinin halen devam ettiği şu günlerde, 2022 ve sonrasına umut ile bakabilmek adına bazı görüşlerimi sizler ile paylaşmak istedim. Turizm sektörü, 2022’den sonraki sürece, yeni normal uyum şartları doğrultusunda, faaliyetlerine daha yaratıcı çözümler ile merhaba demeye hazırlanmaktadır. Diğer sektörlerde olduğu gibi yeni normalim gerektirdiği şartlara uygun şekilde hazırlanan turizm destinasyonlarındaki servis ve hizmetleri sunarken, bu önlemler ile seyahat eden kişinin sağlığı başta olmak üzere her türlü kendini güvende ve dolayısı ile mutlu hissederek yaşayacağı deneyimler için tüm detaylara artık normalden daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle turizm denince akla gelen en önemli iki unsur olan hijyen ve güvenlik yeni normalde olmazsa olmazlar arasında tüm zamanlardan daha çok önem teşkil etmektedir. Bu iki önemli unsuru, her yapılan turizm faaliyetinde ön planda tutarken, alışılagelmiş klasik turizm hareketlerinin yerini daha yaratıcı turizm servis ve hizmetler yerini alıyor olacaktır.
Dünyada ve ülkemizde; Pandemi sürecinde online tur programlarının yanısıra onlive tur programlarıda ön plana çıktı. Onlive tur programı özellikle sokağa çıkma yasağı sürecinde, sadece tur rehberi tarafından yapılan destinasyona özel hazırlanmış tur tasarımı gezi programının internet üzerinden seyahat severlere değişik bir deneyim yaşatmıştır. Bu yaşanan deneyimlerin beş duyuya hitap edecek şekilde talebi de aynı zamanda oluşturmuş oldular. Onlive da yeni bir pazarlama aracı olarak da kullanılmaya başlanabilecektir. Uzakdoğuda; bir tur şirketi otobüste işe giderken uyumayı sevenlere özel olarak bir şehir turu planlayarak, tur tasarımında yaratıcılığını kullanmış ve otobüslerini sadece koltukta oturduğunuz yerde uyumak üzere servise koyarak, sabah erkenden işe giden kişileri hedefleyerek, otobüste işe giderken uyumayı alışkanlık haline getirmiş çalışan kesime bu hizmeti 7x24 olarak sunarak günün herhangi bir saatinde bu alışkanlıklarını sürdürmek isteyenler üzerinden şitketlerine artı gelir elde etmeyi başarmıştır.
Ülkemizde; 2018 yılında Göbeklitepe, Unesco Dünya Mirası listesine eklendi ve Türk turizm yetkilileri 2019'u "Göbeklitepe Yılı" ilan ederek antik alanı küresel tanıtım kampanyasının yüzü haline getirdi. 2021’ de Göbeklitepe'deki dikili taşlarla benzerlik gösteren ve ilk belirlemeye göre neolitik döneme ait T şeklinde 250 dikilitaşın bulunduğu Karahantepe Türkiye'nin yeni yüzü olma yolundadir. Her gün yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Göbeklitepe'ye alternatif olan Karahantepe 'T' şeklinde 250 dikilitaşın toprak altından gün yüzüne çıkarılması heyecanla bekleniyor.
Galataportun açılışını takiben; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılışı yapılacak olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) hemen hemen bütün sanat dallarının her yaştan ve her kesimden insanımızla buluştuğu, 365 gün 24 saat hayata kapıları açık olacak dünya çapında bir eser olacaktır, Atatürk Kültür Merkezi ile birlikte 29 Ekim ile 14 Kasım tarihleri arasında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali yapılması müjdesi ile İstanbula gelen misafirlerimize yeni bir hizmet ve tur programı imkanı sağlanmış oldu.
Sanat turizminin de ön planda tutulacağı festivalde; Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nde 1000'den fazla sanatçının katılımıyla 64 farklı noktada, 40 sergi ve özel proje, 75 konser, 45 atölye çalışması, 25 sanat ve edebiyat söyleşisi ile video haritalama gösterileri yapılacak.
Bu rota üzerinden Galataport'tun ardından Tophane, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi ve Kültür Sokağı'nın yer almaktadır. Beyoğlu Kültür Yolu için hazırlanan özel mobil uygulama ile kullanıcıların etkinlikler hakkında bilgi alabilecek olabilmesi ise yeni normalin kazandırdığı artılardandır. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin ilk ve sonbaharda olmak üzere her yıl iki defa yapılacak olup, Beyoğlu Kültür Yolu'nun, İstanbul'un ve Türkiye'nin uluslararası markası haline gelecektir.
İzmir'deki Tekel Binaları'nın restorasyonunu 2022 sonuna kadar tamamlamayı hedeflenmektedir ki; Sanat Turizmine artı değer katacaktır. Çeşme’de plan kapsamında büyük bir Cumhuriyet Köyü ve kültür sanat vadisini projelendirilmektedir ve 2023 itibariyle tekel binası hizmete girdikten sonra aynı İstanbul'daki gibi kültür sanat faaliyetleri burada da başlayacaktır.
Pandemi döneminde ve sonrasında yaşanan bu olumlu gelişmeler ile birlikte; Türkiye turizminin geleceğine olan güvenim; 2022 ve sonrası için umudum, inancım ve motivasyonum çok yüksek olmak ile birlikte, Türk turizmcilerin ileride hazırlanacak olan tur tasarım programlarında ki yaratıcılıklarına güvenmekteyim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.