• BIST 10041.15
  • Altın 3092.739
  • Dolar 35.5817
  • Euro 36.7218
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Turizm Fotoğrafçısı HALİL TUNCER hayatını kaybetti

DURSUN ÖZDEN

Türk turizminin güler yüzlü fotoğraf sanatçısı Halil Tuncer yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak dün gece (16 Eylül 2021’de) vefat etti. Işığın bol olsun dost…

Türk turizmini kamerasının arkasından fotoğraflayan, fotoğraf sanatçısı Halil Tuncer vefat etti. "Turizmin hafızası" olan Halil Tuncer yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak dün gece hayatını kaybetti. Tuncer yaklaşık 3 yıldan beri kanser tedavisi görüyordu. Son bir hafta ise Haseki Sultan Gazi Hastanesi'nde kaldı, sonra Bahçelievler Vital Hastanesi'nde yoğun bakımda tutuluyordu.

2002 yılında Tunus gezimde yol arkadaşım olan ve benim de üyesi olduğum; “Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu-FİJET” ve “Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği-ATURJET”in tüm etkinliklerinde sempatik ve güler yüzü ile dikkat çeken değerli dost HALİL TUNCER; “Turizm sevmeden yapılamaz. Ben 80 yıllık yaşamımda hala turizm diyorum. Ülke ülke, dağ tepe dolaşıyorum ve Türkiye’yi dünyaya fotoğraflarımla tanıtıyorum. Fotoğraflarımla Türkiye’nin turizmini tanıtmak benim yaşam şeklimdir. Ölene kadar ise Türkiye’yi tanıtmak için yaşayacağım” diyordu.

Ailesi Halil Tuncer’in Balıkesir Burhaniye’ye götürüleceğini ve orada yapılacak törenden sonra toprağa verileceğini bildirdi.

HALİL TUNCER KİMDİR?

1939 Amasya doğumlu olan Halil Tuncer’in gezgin yaşamı çocukluğunda başladı. Ailesiyle birlikte çeşitli illerde ilkokulu ve ortaokulu okudu. Bir öğretmeninin tavsiyesiyle fotoğraf makinesi aldı ve bir daha bırakmadı.

VELİSİ CELAL BAYAR’IN KIZI OLDU

Daha sonra İstanbul’a geldiğinde Kabataş Lisesi’ne zamanın Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy’un velisi olması sayesinde kaydoldu. Kabataş Lisesi’nde başlayan İstanbul yaşamında Türkiye’nin iş, siyaset, sanat, kültür ve turizm camiasının önemli isimleriyle 50 yılı aşkın birlikte oldu.Her etkinlikte, her toplantıda yer aldı ve yaşamı fotoğrafladı.

CUMHURBAŞKANLARI ŞAKA YAPARDI

Rahmetli Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Turgut Özal bile Halil Tuncer’i tanır, herkesin yaptığı espriyi yaparak; “Halil makinende film var mı?” diye takılırlardı.

O zamanlar Halil film parası olursa makinesine takar, olmayınca ise insanları kırmamak için deklanşöre boşa basar insanları mutlu ederdi. Daha sonra dijitl makine çıkınca bu sorun ortadan kalktı ve çektiği fotoğrafları CD’lere çekmeye başladı. Halil Tuncer’in yılların birikimi olan fotoğraf arşiviyle sergiler açtı.

DÜNYA İKİNCİSİ OLDU

“Fotoğraflarla Türkiye” adıyla ile ABD, Küba, Mısır, Malezya, KKTC ile Avrupa’da olmak üzere, dünyada 22 ülkede Türkiye’nin tanıtımını yapan sergiler açtı. Halil Tuncer, Nemrut dağının fotoğraflarını 1971’de ilk çeken fotoğrafçı  oldu. 1993 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katıldığı poster yarışmasında Halil Tuncer’in çektiği Nemrut Dağı fotoğrafı Danimarka’da 69 ülkenin katıldığı Turizm Posterleri Yarışmasında Tuncer’e dünya ikinciliği kazandırdı. Daha sonra ise, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu-FİJET’in Nemrut Dağı’na Altın Elma Ödülü’nü vermesini öncü oldu.

Halil Tuncer son olarak Norveç, Oslo'da Dışişleri Bakanlığı ve Norveç Türk Kadınlar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Fotoğraflarla Türkiye” sergisinde Urfa Göbeklitepe’yi öne çıkarmıştı. Halil Tuncer’in bu gayreti nedeniyle kendisine teşekkür plaketi verilmişti.

Halil Tuncer, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu-FİJET, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği-ATURJET üyesiydi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21