• BIST 9237.96
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Lokumun Başkenti SAFRANBOLU

DURSUN ÖZDEN

Bir Dünya mirası kenti olan Safranbolu; safran kokulu mor benizli ve kırmızı ata tomum bereketinde şiir yazmanın, dayanılmaz hafifliğini yaşamanın, ayrıcalığını yaşıyorum, yeniden…

Batı Karadeniz Bölgesi’nin zengin bitki ve kültür coğrafyasında yer alan, özgün mimarisi, Osmanlı yapı tarzı evleriyle ve yemek kültürü ile marka kent olan Karabük’ün şirin ilçesi Safranbolu’da; yalın ve imge yüklü, mor benizli şiir bahçesini yurt edinilen ozanların mola verdiği Yörükler Kö halkının konukseverliği, sizin bu coğrafyaya yeniden gelmeniz için bir neden olabilir.

İyi akşamlar perşembe demeden daha; kırmızı pazartesi sonrası ilk salıertesi, mor-turuncu  benizli safranlı pilav eşliğinde, kızılcık şerbeti içmenin tam zamanı. Safranbolu’ya varmadan önce, yol kenarında bulunan Kadıefendi’de kuyu kebabı yemeyi unutmayınız. Safranbolu Belediyesi işletmesi olan ve paralı girişi bulunan Seyir Tepesi’nde gün batımı fotoğrafları çekmenizi öneririm.

Öte yandan; lonca ve ahilik kültürünün yaşatıldığı Safranbolu’nun başarılı, güzel, çağdaş ve aydınlık, gülen yüzü ile çok sevilen ve sayılan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, nikah törenlerinde, evlenen çiftlere; Evlenme Cüzdanı ile birlikte, Atatürk’ün ‘Büyük Nutuk’ kitabını ve Türk Bayrağını armağan etmesi ile ünlüdür. Geleneksel özellikleri ve mirasları koruyan ve yaşatan, bu tarihi marka kente; modern bir bayan başkan çok yakışıyor desem, hiç de abartı olmaz sanırım…

Merakla, hayatı keşfeden ve belgeleyen, dünyanın 99 haline tanıklık eden Yoleri Gezgin Derviş rehberliğinde; astronomiden gastronomiye, alternatif doğa ve kültür turları bilinciyle, yapacağınız maceracı bir yolculuğunu taçlandırmasın tam zamanı. 1994 yılından bu yana, UNESCO koruma alanı içinde yer alan Marka Kent Safranbolu’nun restore edilmiş ve onarılmış tarihi evleri, dükkan ve apart otelleri yanı sıra; marka kent özelliğini koruyan, Kültür Mirası Safranbolu sokakları, dükkanları, konakları, evleri, butik otelleri, lokantaları, küçük işletme mekanları, cami, hamam ve el sanatları üretim yerleri de görülmelidir.

Konuksever işletme çalışanları ve güler yüzlü halkı, mutlaka görmeniz gerekli yerleri ve tatmanız gerekli yiyecek ve içecekleri öneriyorlar. Ve elimizden tutup bu turistik yerlere götürüyorlar. Tarihi Arasta Çarşındaki lokumcu, gümüşçü  ve hediyelik eşya satanlar başta olmak üzere; Öğretmenevi, Kaymakamlar evi, Köprülü Mehmet Paşa ve İzzet Paşa Camisi, Kahve Müzesi ve Cinci Han gezisi ardından, İmren Lokumcu’da dondurmalı, tahinli irmik helvasının damak tadı bir başkadır.

Safranbolulu şairlerin ve şiir severlerin mekanı olan Taşevi’nde; şiir, edebiyat, kültür ve sanat sohbeti yaptık. Duvarda asılı resimlerinde bizi dinleyen; Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal, sohbetimize eşlik ettiler. Öte yandan; Tabakhane deresi kenarında bulunan, Tabakhane Evi’nde, son tabakçı-debbacı ve deri ustası Feride Kaynak teyzenin emektar elinden, yanında çifte kavrulmuş lokumlu bir fincan kahve içmeyi unutmayınız sakın. Tarihi Tabakhane Evi, 350 yıllık dericiler loncası merkezi izlerini taşımaktadır. Tabakhane deresi tanında bulunan kahvede çay molası zamanı. “Tabakhaneye bok yetiştirme” deyimi buradan çıktığı söylenmektedir.

Milli Mücadelede Kuvayı Milliyeci fedailerin ve cephedeki askerlerimizin çarıkları, ayakkabıları, mesleri, elbiseleri, başlıkları, yelekleri ve deriden giysileri bu tabakhanede işlenen derilerinden tapılmıştır. Tabakhane yanındaki eski Safranbolu Sineması onarımdan geçirilmiş ve Muallimler Konağı olarak kültürel faaliyetlerin yapıldığı yere dönüşmüş. Şimdi ise, Avrasya çarşısında Tabakhane Mahallesi Muhtarı Erhan Başkaya, deri işçiliği yapmayı sürdürüyor. Safranbolu çevresinde köy yaşamını merak eden gezginlerin bildik uğrak yeri olan; Efsane Konarı Gölü ve kanyonu, Akören Köyü mesire alanı yanı sıra; Dipsiz Göl ve öteki eğlence ve dinlence yerleri de mutlaka gezilip görüşmesi gerekmektedir.

Safranbolu Yörük Köyü’ne konuk olmanın ayrıcalığı…

Öte yandan, halkının çoğu Anadolu Alevi-Bektaşi Kültürünü yaşatan Safranbolu Yörük Köyü’nün renkli siması olan Filiz Teyze’nin gözlemesi ve güler yüzlü konukseverliği, sizin bu köye yeniden gelmenizin güvencesidir. Safranbolu merkezde gezilip görülecek yerlerin dışında, bazı köyleride görmenizi öneririm. Özellikle; Kastamonu yolu üzerinde, Safranbolu merkeze uzaklığı 11 km olan, 140 haneli ve 450 yıllık tescilli konakların ve evlerin yer aldığı Yörük Köyü’nü mutlaka görünüz. Yörük Köyündeki dost sohbetinde, Safranbolu lokumu eşliğinde; safran kokulu, küs barıştıran, kız isteme töreninde, yorgunluk giderici ve keyf verici, mırra (mır-acı) anı anımsatan, falcıların sırdaş yorumuna neden olan ve Osmanlı’da bir zamanlar yasaklansada; Mimar Sinan’ın gizli aşkı “Mihrimah Sultan Türk Kahvesi” içerken, haz verici o damak tadını almanın ve Safranbolu Yörük Köyü’nü yeniden tanımanın ve keşfetmenin tam zamanı…

Safranbolu Kültürü

Safranbolu’nun derin tarihi Osmanlı şehiri kültürü hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Safranbolu’da Geleneksel El Sanatları

Safranbolu’da Geleneksel El Sanatları Karabük turizminde Safranbolu ağırlıklı ve ayrı bir yer tutar. Safranbolu’nun bozulmamış tarihi dokusu geleneksel Türk evlerinin en güzel örnekleri ile doludur. 1975’ten bu yana koruma altında olan ilçe, 1990’lardan itibaren turizmin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle ikibinli yıllarda turizm zirve yapmıştır…

Safranbolu’nun Köyleri

Safranbolu’nun Köyleri Safranbolu KArabük ilinin en büyük ve en yakın ilçesidir. Safranbolu ile Karabük merkez arasında sürekli dolmuş seferleri mevcut olup iki şehir birleşme noktasına gelmiştir. Safranbolu’da önceden belde konumunda olan Ovacuma ile birlikte 60 köy (Ağaçkese, Akkışla, Akören, Alören, Aşağıçiftlik, Aşağıdana, Aşağıgüney, Bağcığaz, Bostanbükü, Cebbar, Cücahlı, Çatak, Çavuşlar, Çerçen gibi köy evleri de görülmeye değer…

Safranbolu evleri kim tarafından yapılmıştır?

Safranbolu evleri kim tarafından yapılmıştır Safranbolu evleri kim tarafından yapılmıştır ? sorusuna biraz cevap bulmaya çalışacağız. Safranbolu evleri Osmanlı Devleti zamanında yapılmıştır. Biraz konuyu açalım. Safranbolu evleri 17, 18 ve 19 yy. Safranbolu’da yaşan Türkler tarafından yapılmıştır.Türk kültürünü ve geleneklerini en ince ayrıntısına kadar görebileceğiz güzide evlerdir.

Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri; Daha çok ananesel haneleri ile bilinen Safranbolu, Karabük şehrinin en kocaman ve gelişmiş ilçesidir. Konumu tahmini olarak Ankara’nın 2 surat kilometre kuzeyinde ve Karadeniz’in surat kilometre güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 9 kilometre kuzeyinde yer almaktadır . Safranbolu‘nun adı antik dönemde tarihçi Homeros’un İlyada destanında Paplagonya olarak geçmektedir.

Karabük Safranbolu Evleri

Karabük Safranbolu Evleri Güzelliği ve mimarisi ile dillere destan Safranbolu evleri ; geçmişten günümüze Türk ailesinin yaşam örneklerini taşımaktadır. Farklı mimarisi ve yıllardan beri ayakta kalması sebebi ile Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil olan Safranbolu evleri; dar sokaklar ve Arnavut kaldırımların bulunduğu tarih kokan Safranbolu sokaklarında yer almaktadır. Cumbaları ile ünlüdür.

Safranbolu’nun Safran Çiçeği

Safranbolu’nun Safranı Karadenizde her türden güzelliğe rastlamak mümkün! Sonbahar olunca, ağaçlar yaprak dökerken açan bir çiçek bitki türü vardır ki Safranbolu’ya özel, adı da Safran’dır. Süsengiller familyasından olan safran’ın boyu yaklaşık olarak 15-27 cm değerleri arasında değişme göstermektedir. Bu bitkinin, çiçekleri eflatuna kaçan mor renktir. Temel olarak en başta yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Safranbolu’da Kültür

Safranbolu’da Kültür Doğayla iç içe olup, önemli bir tarihi geçmişi olan, batı karadenizin en güzel yerlerinden biri Safranboludur. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu ilçede, çeşitli kültür kalıntılarını görmemiz oldukça mümkündür. Safranbolu aslında hiç kuşkusuz ki daha çok güzel ev mimarileriyle ün salmıştır. Bu evlerin Safranbolu’yla ve doğa uyumludur.

Safranbolu’da Eğitim

Safranbolu’da Eğitim Doğal havasıyla özdeş, kendine özel doğası ile görenleri kendisine hayran bırakan bir yer olan Safranbolu. Her geçen sene, güzel doğal yaşamı bozulmadan ve kendisine has özel yaşamıyla gelişmektedir. Sizi etkileyecek bir çok yeri ve tarihini keşfedebileceğiniz bir yer olan Safranbolu’da eğitim kurumlarıda oldukça yerinde olup, Safranbolu’nun gelişmesinde katkısı fazladır.

Safranbolu’nun Doğal ve Tarihi Dokusu

Yaz gelince birçok insan turistik bölgelere doğru kaçamak yapar. Kış boyunca çalışan ve yorulan kişiler, bu yorgunluklarını yazlık mekanlarda atmak isterler. Yazın yorgunluğunuzu en iyi şekilde atabileceğiniz yerlerden birisi de Safranbolu ‘dur. Safranbolu , ülkemizin en nadide ilçelerinden birisidir. Yıllardır çevresel dokusunu korumayı başarmış nadir yaşam alanları arasında yer almaktadır. …

Safranbolu’da gezilip görülmesi gereken yerler

Karabük’ün tarihi ve turistik bir ilçesi olan Safranbolu; UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Her biri birer sanat eseri olan asırlık evlere ve tarihi ambiyansa ev sahipliği yapmaktadır.Tarihi, kültürel ve fotoğraf gezileri için en popüler adreslerden biridir. Her köşesindeki tarihi ev, konak ve diğer yapılarıyla adeta bir açık hava müzesine benzeyen bu bölgeyi yerli ve yabancı birçok gezgin ziyaret ediyor.

Safranbolu, tarihi dışında doğal güzellikleri, yöresel yemekleri ve yaşam tarzıyla da oldukça ilgi çekici bir yer olarak bilinmektedir. Sizin için hazırladığımız “Safranbolu Gezilecek Yerler” listesi ile Safranbolu’da görmeniz gereken yerleri inceleyerek keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri geleneksel Türk evlerini en iyi yansıtan yapıların başında gelmektedir. Çapraz şekilde inşa edilen evler bu sayede birbirlerinin manzarasını ve güneşini engellememektedir. Özel hayatın gizliliği için evlerin zemin katlarında pencere bulunmaz. Genellikle 2 veya 3 katlı olan evlerin genişlikleri üst kata çıktıkça artmaktadır. Evlerin yapı malzemeleri arasında taş, ahşap ve kerpiç kullanılmıştır. Tepelerde gruplar halinde inci gibi sıralanan bu tarihi evler mutlaka rotanızın ilk durağı olmalı.

Safranbolu Eski Çarşı

Safranbolu Eski Çarşı, yerli ve yabancı gezginlerin alışveriş yapmak için uğradıkları ilk yer. Arnavut kaldırımlı sokaklarda sağlı sollu olarak sıralanan dükkanlar tarihini, kültürünü, geleneklerini ve göreneklerini korumayı günümüzde hala başarabilmiş. Safranbolu gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemeniz gereken Safranbolu Eski Çarşı’da bulunan yüzlerce yıllık dükkanlardan kendiniz ve sevdikleriniz için hediyelik eşyalar ve yöresel yiyeceklerden alabilirsiniz.

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu’da gezilecek yerler listesinde kesinlikle olması gereken yerlerden biri de Tokatlı Kanyonu’dur. Tokatlı Kanyonu, Safranbolu Eski Çarşı ve Tokatlı Köyü arasında bulunan 9 kilometre uzunluğunda ve tam anlamıyla doğa harikası bir kanyon. Muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapan Tokatlı Kanyonu dünyanın dört bir yanından gezgini kendisine çekmektedir. Doğa yürüyüşü, kamp, at gezisi, paintball gibi birçok aktiviteyi yapabileceğiniz Tokatlı Kanyonu’nu görmeden Safranbolu’dan asla ayrılmayın.

Safranbolu Cam Teras

Safranbolu Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan Cam Teras gezginlerin Safranbolu’da en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Tamamen cam zemine sahip olan Safranbolu Cam Teras 80 metre yüksekliğindeki bir uçurumun üzerinde bulunmaktadır. Sarp kayalıklar ve yemyeşil doğa manzarası ile tertemiz bir havası bulunan cam terasta yürüyüş yaparak bölgenin en güzel manzara fotoğraflarını çekebilirsiniz. Yükseklik korkusu olan kişilerin korkusunu yenmesini bile sağlayabilecek güzellikte olan Safranbolu Cam Terası görülmesi gereken yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Hıdırlık Tepesi

Panoramik Safranbolu manzarasının keyfini çıkarmak için ilk duraklardan biri Hıdırlık Tepesi'dir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı gezginlerin akınına uğrayan Hıdırlık Tepesi, şirin sokakları ve konaklarının en güzel manzarasını sunarken, sıcak yaz akşamlarında serin havalarda yürüyüş yapmak için en ideal yerlerden biridir. Ayrıca Safranbolu manzarasının keyfini çıkarırken tepede bulunan türbeleri ve anıt mezarları da ziyaret edebilirsiniz.

Şeker Kanyonu

Tokatlı Kanyonu dışında gezebileceğiniz bir diğer kanyon Safranbolu merkeze 43 kilometre uzaklıktaki Şeker Kanyonu’dur. 150 metre yüksekliğe ulaşan kaya duvarları olan dev kanyon, Türkiye'nin dört bir yanından özellikle dağcılık, kaya tırmanışı gibi doğa sporları yapmak isteyen gezginler arasında popüler bir yer. Safranbolu’da gezilecek yerler arasında bulunan Şeker Kanyonu’nun tertemiz havası ile bisiklet turu keyfi yapabilir ya da trekking parkurlarında muhteşem bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Bulak Mencilis Mağarası

Yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda olan Bulak Mencilis Mağarası, Türkiye’nin en uzun mağaralarında biridir. 6 kilometre uzunluğunda olmasına karşın gezilebilen kısmı 400 metredir. Mağaranın tarihi 3 milyon yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Derin bir vadide bulunan mağaraya yaklaşık 150 basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Kısa süreli bu yolculuğun sonunda ise mağaranın içerisindeki harika şelale ve göl sizleri karşılamaktadır.

Safranbolu Tarihi Saat Kulesi

Osmanlı padişahı III. Selim’in sadrazamı olan İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Safranbolu Tarihi Saat Kulesi, Safranbolu’nun simgelerinden biri. Kesme taşların ve ahşabın birlikte mükemmel kullanımıyla inşa edilen 12 metre yüksekliğindeki bu kuleye mutlaka Safranbolu’da gezilecek yerler listenizde yer açmalısınız.

Eğriova Göleti

Eğriova Göleti, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte geniş bir alana yayılan ve etrafı çam ağaçlarıyla çevrili doğa harikası bir yer. Her yıl doğal güzelliklerini görmek isteyen binlerce fotoğraf meraklısı gezgin tarafından ziyaret ediliyor. Safranbolu geziniz sırasında siz de Eğriova Göletine uğrayıp olta balıkçılık ve yürüyüş aktiviteleri yapabilirsiniz.

Keltepe Kayak Merkezi

Bölgenin en yüksek noktalarından biri olan Keltepe’de kış aylarının vazgeçilmez noktalarından biri olan Keltepe Kayak Merkezi bulunuyor. Farklı yerlerden kış turizmi meraklısı gezginler kayak merkezine gelerek muhteşem kış manzarası eşliğinde kayak yapıp bölgeyi keşfetmek adına geziler gerçekleştiriyor. Eğer kış tatilini ve kayak yapmayı seviyorsanız Keltepe Kayak Merkezi’ni mutlaka Safranbolu gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz.

Yörük Köyü

Safranbolu'ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Yörük Köyü'nün geçmişi 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Tarihi evleri ve konaklarıyla Safranbolu mimarisinin en güzel örneklerinden bazılarını barındırmaktadır. Bektaşi geleneğinin izleriyle bozulmadan günümüze kadar ulaşan Yörük Köyü’nü mutlaka ziyaret ederek nefis gözlemelerini, mantılarını ve etli sarmasını tatmanızı tavsiye ederiz.

İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 17. yüzyılda yapıldığı düşünülen eşsiz bir yapıdır. Safranbolu kentine su taşıması yapmak için inşa edilmiştir. Yaklaşık 60 metre yüksekliğe sahip bu devasa su kemeri günümüzde bölgeye gelen gezginlerin en ok ziyaret ettiği yerlerden birisi olarak göze çarpıyor. Siz de Safranbolu’da gezilecek yerler listenize bu büyüleyici su kemerini ekleyerek birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Safranbolu Çikolata Müzesi

Safranbolu Çikolata Müzesi bölgenin en ünlü çikolata üreticilerinden Mesut Kırımlı tarafından açılmıştır. Tarihi bir Safranbolu konağının müzeye çevrildiği bir binada bulunan Safranbolu Çikolata Müzesi birbirinden güzel çikolataları ziyaretçilerine sunuyor. Müzenin içerisinde çikolatadan yapılmış birbirinden etkileyici maketleri de görebilirsiniz. Müze geziniz sonrasında dilediğiniz çikolatayı tadarak satın alabilirsiniz.

Havuzlu Asmazlar Konağı

19. yüzyılda inşa edilen Havuzlu Asmazlar Konağı, Safranbolu konaklarının Osmanlı mimarisi yapılarının arasında en popüler olanlarından biridir. 1989 yılından itibaren otel hizmeti veren Havuzlu Asmazlar Konağı’nı Safranbolu gezilecek yerler listenize ekleyerek harika dekorasyonlarını ve antikalarını keşfedebilirsiniz.

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Safranbolu’daki Osmanlı’ya ait tarihi yerler arasında en önemli olanlardan biri Köprülü Mehmet Paşa Camii’dir. Safranbolu’da dini ve kültürel gezilerin önemli adreslerinden biri olan cami, bitkisel motifler, ahşap ve taş işçiliği ile dekore edilmiştir ve sade bir iç mekana sahiptir. 1661 yılında inşa edilen cami tarih ve kültür meraklısı her gezgin tarafından mutlaka Safranbolu’da gezilecek yerler listesine eklenmelidir.

Sırçalı Kanyonu

Safranbolu'da koruma altına alınmış bir yaban hayatı geliştirme alanı olan Sırçalı Kanyonu, doğa fotoğrafçılığına meraklı gezginler için özel yerlerden biridir. Safranbolu merkeze 12 kilometre uzaklıkta bulunan bu kanyon, özellikle seyir teraslarından muhteşem manzaranın keyfini çıkarmak isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor. Safranbolu’nun saklı cenneti olan Sırçalı Kanyonu’nu mutlaka Safranbolu’da gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Safranbolu Kent Ormanı

Safranbolu’nun en güzel yeşil alanlarından biri olan Safranbolu Kent Ormanı’na ilçe merkezinden kısa bir yürüyüş ile ulaşmanız mümkün. Sıcak havalarda doğa harikası çam ormanlarının arasında bisiklet kiralama ya da yürüyüş yapma seçenekleri ile birçok gezginin dinlenme alanı olarak kullanılıyor. Safranbolu gezilecek yerler listenizi tamamladıktan sonra Safranbolu Kent Ormanı’nda yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Safranbolu’na Nasıl Gidilir?

Karabük ilinde bulunan Safranbolu’ya gitmek için bulunduğunuz yerden Batı Karadeniz’e doğru hareket etmelisiniz. Safranbolu, Karabük merkeze 13 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Otobüs ile gidecekler için hedef konum Safranbolu Otogarı’dır. Yolculuk süresi yaklaşık olarak 7 saat sürmektedir. Karabük'te bir havaalanı yok, bu yüzden seyahat edecek gezginler Karabük’e en yakın havalimanı olan Kastamonu Havalimanı'na gitmelidir. Kastamonu Havalimanı’nda indikten sonra Miniyol aracılığıyla araç kiralama işlemi yaparak Safranbolu gezinize kolayca başlayabilirsiniz.

İstanbul-Safranbolu arası kaç km?

İstanbul Safranbolu arası yaklaşık olarak 410 kilometredir. Bu da yaklaşık olarak 6 saat civarında bir yolculuk yapmanız gerektirmektedir. Araç kiralama işlemi yaparak Safranbolu’ya çok daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Ankara Safranbolu arası kaç km?

Ankara Safranbolu arası yaklaşık olarak 230 kilometredir. Bu da yaklaşık olarak 3 saat civarında bir yolculuk yapmanız gerektirmektedir.

Karabük Safranbolu arası kaç km?

Karabük Safranbolu arası 13 kilometredir. Yarım saat gibi bir sürede şehir merkezinden Safranbolu’ya ulaşabilirsiniz.

Safranbolu kaç günde gezilir?

Safranbolu gezilecek yerler listenizde bulunan yerleri 2-3 gün içerisinde rahat bir şekilde gezebilirsiniz.

Safranbolu’ya hangi mevsimde gidilir?

Safranbolu’da kış ayları çok soğuk olduğu için geri kalan aylarda rahat bir şekilde ilçeyi gezebilirsiniz. Ama hatırlatmakta fayda var, çok kalabalık ortamları sevmiyorsanız yaz ayları size uygun olmayabilir.

Safranbolu’da ne yenir?

Harika tarihi ve doğal güzellikleri olan Safranbolu’nun lezzetli de mutfağı da vardır. Safranbolu mutfağında denemeniz gereken bazı lezzetler şunlardır: Peruhi, Göbü, Haluşka, Safranlı pilav, Etli keşkek, Rum mantısı, Banduma…

Safranbolu konaklama seçenekleri

Safranbolu gezilecek yerler listenizde bulunan güzellikleri gezerken kalabileceğiniz bazı oteller şunlardır: Seyir Konak Otel, Hilton Garden Inn Safranbolu, Nimet Hanım Konağı, Çeşmeli Konak Garden, Hanedan Konak & Otel, Dadibra Konak, Park Hotel Safranbolu…

Safranbolu araç kiralama

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Tarihi Safranbolu Evleri’ne ve diğer birçok tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Safranbolu’yu keşfetmenin en kolay yolu araç kiralama işlemi yapmak. Miniyol aracılığıyla Safranbolu gezilecek yerler listenizde bulunan yerleri en kolay şekilde gezebilirsiniz. Miniyol.com ve Miniyol telefon uygulamasıyla 3 adımda kolay bir şekilde araç kiralama işlemi yaparak aracınızı teslim alabilirsiniz. Karabük’e ve Safranbolu’ya en yakın il olan Kastamonu’dan hemen araç kiralama işlemi yaparak Safranbolu gezinize hızlıca başlayın.

Safranbolu Belediye Başkan Elif Köse’nin kısa özgeçmişi

1993 yılından bu yana serbest olarak Safranbolu’da mimarlık faaliyetlerini ( mimari proje, restorasyon, şantiye şefliği, proje kontrollükleri ) yürütmektedir. Mimarlık faaliyetlerinin yanı sıra Mimarlar Odasında, yaklaşık 10 yıl Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2003 yılından bu güne kadar çeşitli değerleme firmalarının çözüm ortağı olarak değerleme uzmanlığı yaptı. Ayrıca, Karabük Üniversitesi Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümünde, 5 yıl Mimari Proje Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.

2018 yılı Eylül ayında, Cumhuriyet Halk Partisi Safranbolu İlçe Başkanı olarak görev yapan ve bir Safranbolu sevdalısı olan Elif Köse, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen Yerel Seçimlerde, Safranbolu Belediye Başkanı olarak seçildi. İlçede çok sevilen ve örnek başkan olarak tanımlanan Köse, bir kız çocuğu annesidir.

Safranbolu Lokumunun Ayrıcalığı

Lokum, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmıştır. Osmanlıda rahat-ül hulkum (boğaz rahatlatan) adıyla anılan lokum, Avrupa’da ise, bir İngiliz gezgin aracılığıyla ‘Turkish Delight’ adıyla, 19. yüzyılda tanınmaya başlanmıştır.. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyılda ‘Kelle şekeri’ olarak bilinen rafine şeker ve özellikle nişastanın bulunup, ülkeye getirilmesi sayesinde bugünkü tat ve lezzetine kavuşmuştur.

Safranbolu’ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz. Safranbolu Lokumu daha az tatlı ve hafif olması nedeniyle diğer lokumlardan farklıdır. Lokumumuzu ayrıcalıklı kılan ise, mineral bakımdan zengin olan suyumuzun sertlik derecesi ve kullanılan doğal şekerdir. Safranbolu’da, hindistan cevizli fındıklı, çifte kavrulmuş, safranlı, fıstıklı, güllü, damla sakızlı gibi çeşitli türlerde lokum yapılmaktadır.

Safranbolu Evlerinin Özellikleri

Safranbolu evleri, Türkiye’nin Karabük ilinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen bir kenttir. Bu kentteki evler, Türk mimarisinin özelliklerini taşıyan özel bir tarzdadır ve çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Safranbolu evlerinin en önemli özelliği, yapılarının yerel malzemelerle inşa edilmiş olmasıdır. Özellikle ahşap ve tuğladan yapılmış evler, kentteki en yaygın tipdir. Ahşap evler, yüksek kiremit çatılarıyla öne çıkar ve tuğla evler ise daha klasik bir görünüme sahiptir.

Safranbolu evlerinin diğer önemli bir özelliği de, genellikle iki katlı olmalarıdır. Bu evlerin çoğu, katları arasında dar merdivenlerle bağlantılıdır ve genellikle bir avludan giriş yapılır. Avlular, genellikle evlerin girişlerine bakan yüksek duvarlarla çevrilidir ve evlerin içine doğal ışık girmesini sağlar.

Safranbolu evlerinin dış cepheleri, genellikle beyaz renkte boyanmıştır. Bu, kentte yaygın olan beyaz mermer yapı malzemesinin bir yansımasıdır. Beyaz renk, aynı zamanda evlerin ısı tutma özelliğini artırır ve yüksek nem oranı olan bölgede, nemi azaltır.

Safranbolu evlerinin iç tasarımı da oldukça özel ve benzersizdir. Özellikle evlerin mutfak bölümleri, yüksek tavanlı ve geniş pencerelerle dikkat çekicidir. Mutfaklar genellikle ahşap döşemelidir ve evlerin diğer bölümlerine göre daha sıcak bir ortam yaratır. Ayrıca, evlerin banyo ve tuvaletleri de genellikle ahşap döşemelidir ve bunların yanı sıra evlerin içinde yüksek tavanlı ahşap salonlar da bulunmaktadır. Özelliklerinden biri de, genellikle evlerin önlerine açılan ve evlerin girişlerine bakan geniş pencerelerdir. Bu pencereler, evlerin içine doğal ışık girmesini sağlar ve evlerin dışarıya açık hissetmelerine yardımcı olur. Ayrıca, evlerin önlerine açılan bu pencereler, evlerin içinde havalandırmayı da sağlar ve bu sayede evlerin içi nemli olmaz.

Safranbolu evlerinin diğer önemli bir özelliği de, evlerin içinde bulunan bahçelerdir. Bu bahçeler, evlerin içinde bir nefes alma alanı sağlar ve aynı zamanda evlerin içinde doğal ışık girmesini de sağlar. Bahçeler, genellikle evlerin önlerine bakan yüksek duvarlarla çevrilidir ve evlerin içinde yüksek tavanlı salonların bulunduğu bölümlerle bağlantılıdır.

Safranbolu evlerinin diğer önemli bir özelliği de, evlerin içinde bulunan ahşap detaylardır. Bu detaylar, evlerin iç tasarımında önemli bir yere sahiptir ve evlerin içinde yüksek tavanlı salonların bulunduğu bölümlerde sıklıkla kullanılır. Ahşap detaylar, evlerin içinde sıcak bir ortam yaratır ve aynı zamanda evlerin dışarıdan bakıldığında da önemli bir estetik değere sahiptir.

Safranbolu evleri özel bir tarzda inşa edilmiş ve özellikle yapılarının yerel malzemelerle inşa edilmiş olması, dış cephelerinin beyaz renkte boyanmış olması, iç tasarımının benzersiz ve özel olması, önlerine açılan geniş pencereleri, içinde bulunan bahçeleri ve ahşap detaylarıyla öne çıkan önemli bir Türk mimarisi örneğidir. Bu evler, Türkiye’nin Karabük ilinde yer alan Safranbolu kentinde yaygın olarak görülebilir ve çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Safranbolu Konakları

Safranbolu Konakları, Osmanlı’nın günümüze bıraktığı en güzel en sade, bir o kadar da muhteşem mimari özelliklerini içinde barındıran yapılardır. Kısaca konakların özelliklerinden bahsetmek gerekirse, şu özellikleri ön plana çıkmaktadır bu konakların. Birinci özelliği evlerin Osmanlı-Selçuklu kültürünün birikimlerin bir ürünü olmasıdır. Konaklar aynı zaman da geniş bir aile yaşam tarzını ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmışlardır. İçinde malzemeler ahşap ağırlıklıdır. İlginç bir biçimde Japon bilim adamları ahşapın insan psikolojisinde olumlu etkiler yaptığını ve ahşap evlerde yaşayan insanların daha az psikolojik sorunlar geçirdiklerini bulmuş olmalarını belirtmeden geçemeyeceği.

Diğer yandan, evlerin tüm cepheleri diğer bir evin cephesini kapatmayacak şekilde inşaa edilmiş ve hepsi de merkezi ve merkez camii görecek bir biçimde tasarlanmıştır. Şüphesiz ki, Osmalının taşı işleme sanatı nasıl harika bir şekilde kullandığını bilenler bunu Safranbolu’da bir daha görecek ve taş ağacın birlikte bir harmoni şeklinde işlenmesine şahit olacaklar. Selimiye ve Süleymaniye bu taş işçiliğin ve en güzel örnekleridir şüphesiz. Keza Safranbolu’da adeta Mimar Sinan burada çalışma yapmış denilecek kadar bir mimari güzelliğe ve bütünlüğe sahip adeta bir açık müzeyi andıran tarihi bir şehir.. Gidip görmeniz ve bu tarihe şahit olmanız dileğiyle… Lokumun Başkenti Safranbolu’ya yeniden gelmeniz için, pek çok neden bulunmaktadır… Safranbolu kırsalında sevgi-barış otağını bekleyen; Şiir Alayı güvencesinde; dört mevsim buraya gelmeniz ve konaklamanız için; alternatif turizm potansiyeli ile Safranbolu sizi çağırıyor, yeniden…

Dünyanın ve Anadolu’nun farklı yer, kültür ve damak tadlarını hissetmek ve yaşamak istiyor iseniz; Yoleri Gezgin Derviş (Modern Seyyah) rehberliğinde, gezmeye ve hayatı yeniden keşfetmeye devam… Yolunuz ve bahtınız açık olsun…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21