• BIST 10101.99
  • Altın 2983.369
  • Dolar 34.9608
  • Euro 36.7499
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

IBB TURIZM PLATFORMU  -  SAĞLIK – GASTRONOMI TURIZMI 

ÇİĞDEM DİNÇ

Ağustos ayının başladığı şu günlerde Kurban Bayramı tatili ile birlikte zaten yabancı pazar ile hareketli günler geçiren turizm sektörü yerli pazarın da bayram hareketi ile birlikte daha bereketli günler yaşamaya  devam edecektir. Turizm sektöründe deniz kum güneş ağırlıklı tatil için hareketlilik yaşanırken, turizmi 12 aya yayabilmek  adına turizm çeşitlerinden en gözde olan ; Gastronomi Turizmi ve  Sağlık Turizmindeki duruma kısaca dikkat çekmek istiyorum. 

Gastronomi Turizmi,  içinde barındırdığı tüm sanatsal ve bilimsel unsurlarla yiyecek- içeceklerin tarihsel gelişme sürecinden başlayarak tüm özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, uygulanması ve geliştirerek günümüz şartlarına uyarlanması çalışmalarını kapsayan bir bilim dalı olarak tanımlanabilir. Gastronomi turistlerinin önem verdiği konuların başında farklı yemek sunumları görmek , farklı lezzetler tatmak ve damak tadına hitap eden yöresel lezzetler denemek geliyor. Gastronomi turistlerinin beklentilerinin karşılandığı alanların başında ise, farklı lezzetler denemek, farklı yemek sunumları görmek ve damak tadına hitap eden yöresel lezzetler tatmak geliyor. Ülkemiz; yabancı gastronomi turistleri nezdinde yüksek önemle üzerinde durulan “farklı lezzetler tatmak, farklı yemek sunumları görmek ve damak tadına hitap eden yöresel yemekler” konusunda yabancı turistleri tatmin etmektedir.

 
Turizm Platformu için öneri; Gelen Gastonomi turistleri; Türk Mutfağının farklı tat ve lezzetlerine ulaşabilseler de bu tattıkları yemeklerin varsa hikayesini ve mutlaka kısa tariflerini malzeme içerikleri de her tadım mekanında gelen misafirlere aktarabilmeliyiz. Hatta mümkünse kalorilerini de yazabilmeliyiz. Yöresel anlamda servis veren tüm restoranların mutlaka belli hijyen ve servis standartlarını yakalayabilmesi için yerel yönetimlerin denetlemelerinin yeniden aktifleştirmeleri bu konuda bir takım kurabilmeleri gereklililik göstermektedir. Ve gerekli görülüyorsa ilgili Üniversite ve eğitim kurumları desteği ile ve ilgili STK işbirliği ile  hizmet veren yiyecek içecek mekanlarına kısa süreli personel eğitimlerini vermeleri belli hizmet ve hijyen kurallarına uyulabilmeleri konusunda aktif olmaları gerekmektedir.

Sağlık Turizmi; Dünyada ve ülkemizde sağlık turizmi son yıllarda hızla yükselen bir trend olup çok önemli bir alternatif turizm çeşididir. Sağlığına kavuşmak için ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple tedavi amaçla gidilmesidir. Tedavi amaçlı gidene de sağlık turisti denir. Sağlık turizmi sadece hastanelerde tedavi için gidilen bir turizm çeşidi olarak değerlendirilmemesi gerekir. Sağlıklı yaşam sunan her türlü turizm sağlık turizmi kabul etmek gerekmekle birlikte sağlık turizmi 3 ana başlıkta değerlendirilmektedir. 1. Tıp Turizmi    2. Termal Turizm   3. Yaşlı ve Engelli Turizmidir.  15 senedir kademe kademe gelişmeleri yakından takip eden sağlık turizminde olan bir kişi olarak ben,  sektörün ülkemize getirisinin yapılan yatırımlar ile en kısa sürede artarak döneceğine inanıyorum.

Sağlık Turizminin geleceğini de  düşünerek; yakın zamanda başımıza gelen ve ülkemize gelen özellikle özel muayananeler de randevulu olan sağlık turistlerinde başına gelmesinden imtina edilmesi gereken bir konu var, İstanbul’un nadide semtinde yedi ay sonraya verilen Nöröloji randevusunun muayanesini randevu alınan Profesör yerine asistanı tarafından yapılması durumudur. Reçete bile asistan tarafından yazılmıştır. ?  Kaldı ki yapılan etik bir hizmet verme şekli olmasa da bu şekilde hizmet verdiğini düşünen Profesör bu yaptığının normal olduğunu kabul ediyorsa şikayet birimi kim olacaktır? 

Turizm Platformu için öneri; Bu konu aynı şekilde herhangi bir sağlık turistlerinin de  başına gelebilir. Böyle bir durum ile karşılaşsalar hangi birime şikayet edeceklerdir? Yapılan teşhis ve tedavi amaçlı doktor kontrollerinin gerçekten ilgili doktor tarafından mı yoksa önce doktorun yoğunluğu nedeni ile asistanı tarafından mı yapıldığının kontrol edilmesi gibi yaşanan yeni bir problemin şikayetlerinin olmaması adına Sağlık Turizmi Denetleme kurulu adında yerel yönetimlere bağlı bir ekibin faal olarak özel muayananeler ve yabancı hasta kabul eden tüm sağlık merkezlerini düzenli ve habersiz olarak kontrol etmeli ve gerekli gördüklerine de cezai yaptırımlar uygulatabilmeleri sektöre daha iyi hizmet verebilmek adına müşteri memnuniyeti yaratabilecektir.

Bu iki önemli ve sürdürülebilir potansiyele sahip turizm çeşidine; Bu sektörlerde hizmet veren herkesin aynı standartlarda hizmet verebilmek adına çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum. Tüm hizmet sektörlerinde olduğu gibi; turizm sektöründe de MÜŞTERİ=MİSAFİRİN ülkemizden ayrıldıktan sonraki (alınan hizmetten ‘’Memnun mu?’’ ‘’Şikayetçi mi?’’) durumunun takibi çok büyük önem teşkil etmektedir. Misafir ülkesine dönmeden ve döndükten sonra ki 1 ila 3 aylık dönemler arasında mutlaka kontağa geçilebilmeli yaşadığı tecrübelerin geri dönüşü alınmalı ve veri data yönetimi ile zaman zaman raporlanmalıdır.  Bu tarz MİSAFİR TAKİBİ sayesinde de alınacak geri bildirimler gelecekteki turizm stratejilerinin doğru  belirlenmesi ve sektörün bu iki önemli turizm çeşidinin lokomotifinin de sürdürülebilir olmasını sağlayabilecektir.  

Bu takibin yapılabilmesi için IBB bünyesinde oluşturulacak Turizm Platformunun bünyesinde ilgili paydaşlar ile doğru işbirliği yapılması durumunda, turizm  sektörüne artı değer  katkı sağlayacağına inanmaktayım. 

Şimdiden tüm okuyucularıma sağlıklı, mutlu, bereketli, sevgi ve huzur dolu bir bayram geçirmelerini dilerim.  
Sevgi ile kalın  …   
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21