• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

DÜNYA HAVALİIMANLARI; EN BÜYÜK MÜ ? EN KALİTELİ Mİ ? 

ÇİĞDEM DİNÇ

Günümüzde en hızlı ulaşım aracı olarak ilk sırada yerini alan havayolu taşımacılığının olmazsa olmazı olan havalimanları yolcuların uzun zaman geçirdiği kimi zaman yorucu kimi zaman sıkıcı olsa da yolcuğunun olmazsa olmazlarındandır. Bu ay dünyanın en büyük havalimanlarının hangileri olduğu üzerine bir yazı yazmak istedim. Aslında aklımdaki soru en büyük havalimanları aynı zamanda servis konusunda en iyiler arasında yer alıyor mu?

Bilindiği üzere ülkemizde 81 il bulunur. Bu illerin bazılarında havalimanları bulunur. Bazılarında yapım aşamasında bazılarında ise coğrafi koşular elverişli olmadığından dolayı Havalimanı yapılmamaktadır. Ülkemizde bulunan Hava limanların bazıları sivil amaçlı bazıları ise sivil  ve askeri amaçlı olarak kullanılmaktadır. Şimdi ülkemizde 70 tane Havaalanı bulunmaktadır. 8 Tanesi sadece askerlere ayrılmıştır. 24 tanesi hem askeri hem de sivil amaçlı kullanılmaktadır.38 tanesi ise sadece sivil amaçlı kullanılmaktadır.

Dünyanın en büyük havalimanlarına baktığımızda ilk sırada ABD’nin Hartsfield – Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanını , bir yıl içerisinde 100 milyondan fazla yolcuyu ağırlayarak dünyanın en büyük havaalanı olarak karşımıza çıkıyor. Listenin ikinci sırasında dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan Çin, dünyanın en büyük havalimanlarından birine de ev sahipliği yapıyor. Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı, 104 milyon yolcuyu ağırlayarak dünyanın en büyük 2. Havalimanı oluyor.

Dubai, muhteşem modern mimarisiyle turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Dubai’nin gösterişli yapısını destekler nitelikte olan Dubai Uluslararası Havaalanı 93 milyon yolcuyu ağırlayarak en büyük 3. Havalimanı oluyor. Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan havaalanı, 91 milyon yolcuyu ağırlayarak ABD’nin 2. En büyük, dünyanın 4. En büyük havalimanı oluyor. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden olan Tokyo’nun yükünü taşımaya çalışan  Tokyo Haneda Havaalanı 90 milyon yolcunun kullandığı 5. Büyük havalimanı olma özelliğine sahiptir. Yılda 87 milyon yolcunun kullandığı, O’Hare Uluslararası Havaalanı, en yoğun 6. Havalimanı oluyor. Avrupa’nın en büyük şehirlerinden olan Londra, merkezi hava alanı olan  Londra Heathrow  yılda 85 milyon yolcu taşıyarak dünyanın en büyük 7. Hava alanı oluyor.  

Dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden olan Hong Kong’un havalimanı olan, Hong Kong Uluslararası Havaalanı, yılda 80 milyon yolcu taşıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen havalimanlarından olan, Şangay Pudong Uluslararası Havaalanı 75 milyon yolcu taşıyarak dünyanın en büyük 9. Hava limanı oluyor. Yılda 75 milyon yolcu taşıyan, Paris Charles de Gaulle Havaalanı Fransa’nın en büyük havalimanı ve dünyanın en büyük 10. Havalimanı konumundadır. Yılda 75 milyon yolcu taşıyarak 11. sırada Dallas / Fort Worth Uluslararası Havaalanıdır. Yılda 73 milyon yolcu taşıyarak 12. sırada bulunan, Amsterdam Havaalanı Schiphol hava alanı Dünyada önemli havalimanlarından biridir. Frankfurt Havaalanı, Avrupa’nın en önemli hava limanlarından biridir.

Yılda 70 milyon yolcuya 13.sırada ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizi dünyaya bağlayan en büyük havalimanımız olan İstanbul Atatürk Havalimanı, 3. Havalimanının yapılmasıyla birlikte kapanacak ancak bu haliyle bile dünyanın en çok yolcu ağırlayan 14. Havalimanı olmayı başarıyor. Yılda 69 milyon yolcuyu ağırlayan Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı dünyanın en büyük 15. Havalimanıdır. Bir yılda 68 milyon yolcuyu ağırlayan John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı dünyanın en büyük 16. Havalimanıdır. Yılda 68 milyon yolcuyu ağırlayan  Singapur Changi Havalimanı dünyanın en büyük 17. Havalimanıdır. Aynı şekilde yılda 68 milyon yolcuyu ağırlayan  Denver Uluslararası  Havalimanı dünyanın en büyük 18. Havalimanıdır. Yılda 67 milyon yolcuyu ağırlayan Seul Incheon Uluslararası Havalimanı dünyanın en büyük 19. Havalimanıdır. Yılda 65 milyon yolcuyu ağırlayan Suvarnabhumi Havalimanı, Bangkok dünyanın en büyük 20. Havalimanıdır.


Geçtiğimiz günlerde düzenlenen; Dünyanın en iyi havalimanları ödül töreni sonrasında;  Türkiye'nin listeye giremediği ve Almanya'da gerçekleştirilen Dünya Havalimanı Ödülleri etkinliğinde bakın hangi havalimanları en iyiler listesine girdi?.

16. sırada dünyanın en büyükleri arasında yer alan  Singapur Changi Havalimanı (Singapur) aynı zamanda da dünyanın en iyi havalimanı sıralamasında da birinci sırada yer almaktadır.  

En iyi havalimanı kategorisinde 2. sırada Incheon Uluslararası Havalimanı (Güney Kore) yer almıştır.  

3. sırayı da Münih Havalimanı (Almanya). almayı başarmıştır.Dünyanın en büyük dördüncü.sırasında ki  Tokyo Uluslararası Havalimanı (Japonya) havalimanı da en iyi havalimanları arasında dördüncü sırada yerini almayı başarmıştır.En iyi 5.sırası Hong Kong Uluslararası Havalimanı (Hong Kong) almıştır. 6. Sırada Chubu Centrair Nagoya (Japonya).dır.  7. En iyi havalimanı sıralamasın da Zürih Havalimanı (İsviçre) yerini almıştır. Dünyanın en büyük 7.havalimanı olan Londra Heathrow Havalimanı (İngiltere) en iyiler arasında 8. En iyi havalimanı olarak yerini almayı başarmıştır. En iyi 9. Kansai Uluslararası Havalimanı (Japonya)’dır. Ve en iyi 10. Hamad Uluslararası Havalimanı (Katar)dır. Istanbul Atatürk Havalimanı bu en iyiler listesin de ilk 10 arasındaki yerini alamamıştır. 

Bu durumda en başarılı aşağıdaki üç havalimanı bizim için başarı kriterlerimizi gözden geçirme, strateji belirleme ve konan hedefleri uygulamada yer alabilmelidir. 

•    En iyi   1. Singapur Changi Havalimanı (Singapur) (En büyük olarak 16. Sırada) 
•    En iyi   4. Havalimanı; Tokyo Uluslararası Havalimanı (Japonya) (En büyük olarak 4. Sırada) 
•    En iyi    8. Londra Heathrow Havalimanı (İngiltere) (En büyük olarak 7. Sırada) 

Neden SİNGAPUR CHANGİ EN İYİ havalimanıdır? 

Singapore Changi Airport, Cenova’da verilen Dünyanın En İyi Havalimanları ödülünü, 14 yıl içinde 4 kez almış bir havalimanı. Havalimanı, 1981 yılında Terminal 1 açılışı ile hizmete başlamış. 1990’da Terminal 2, 2008’de de Terminal 3 buna eklenmiştir. Dört terminalin toplam alanı 1,800 futbol sahası genişliğinde. 32.000 kişinin çalıştığı devasa havalimanında, 60 ülkeden 106 havayolu firması, dünya genelinde 250 şehre uçuyor. Günde 136 binden fazla kişi havalimanını kullanıyor. 2012 yılında havalimanını kullananların sayısı ise 51 milyon iken 2017 de de  bu sayı 68 milyona kadar çıkmıştır.  

Havalimanının neden defalarca dünyanın en iyi havalimanı seçildiğini anlamak için, burada birkaç saat geçirmek yetiyor. Uzakdoğu’nun egzotik unsurlarının izlerini taşıyan Singapur Changi Havalimanı, insana uçağını kaçırtacak bir havalimanıdır.

Egzotik bir kültürün izlerini taşıyacak şekilde dekore edilmiş havalimanı huzur veren, insanı sıkmayan bir kişiliği sahip. Her yıl farklı bir yeniliğe imza atarak, bir havalimanından beklenenden çok daha farklı deneyimleri ziyaretçilerine sunuyor. Eğlenceli, merak uyandırıcı, öğretici, heyecan verici bir mekan benim için. Özellikle çocuklar için ise sürprizlerle dolu bir yer olma özeliiğini taşımaktadır.

Uçak yolculuklarının insanı yoracağını düşünen liman yönetimi, havalimanında uzun transit süreleri geçirmek durumunda olan yolcuları rahat ettirmek için her türlü detayı düşünmüşlerdir. Bahçeler, eğlence mekanları, masajlı koltuklar, uyuklama alanları, sinema salonları, oyun alanları, internet kioskları, canlı müzik sunumları, ücretsiz interaktif sanat uygulamaları, cafeler, restoranlar, shoplar ve dahası… Changi Havalimanı, içerisindeki Kelebek Bahçesi (Terminal 3) ile dünyada de bir ilke imza atmıştır. 6 metre yüksekliğinde şelalenin ve 1000’den fazla kelebeğin bulunduğu bahçede, ayrıca böceklerle beslenen sayısı 200’in üzerinde bitki türü de bulunuyor.Açık havada bulunan, 40’tan kaktüs çeşidine ev sahipliği yapan Cactus Garden ve Sunflower Garden (Terminal 2), dışında rengarenk orkidelerin yer aldığı Orkide Bahçesi (Terminal 2) ve Bambu Bahçesi (Terminal 2) gibi bahçeleri bulunuyor. Tazmanya yağmur ormanlarında sıkça gördüğüm, 400 yıldan fazla yaşayan Fern (eğrelti otu) bitkisi ve ağacının olduğu Fern Garden (Terminal 2) yine görülmeye değerdir.

Havalimanında, 5 saaten fazla transit zamanı olanlar için, ücretsiz Singapur turu hizmeti veriliyor. Rehber eşliğinde yapılan bu 2 saatlik şehir turunda, dünyanın en ünlü otellerinden biri olan Marina Bay Sands başta olmak üzere, Singapur’un sembolü olan The Merlion Park, Chinatown ve Hintlilerin yoğun olarak bulunduğu Little India bölgeleri gezdiriliyor. Havalimanında içme suyu ve internet ücretsiz. Laptopu olmayanlar için ise ücretsiz kullanacakları 550’den fazla bilgisayarlar bulunuyor. İnternet şifresi ise information deskten alınıyor.Film sevenler de unutulmamış. Terminal 2 ve Terminal 3’te yer alan sinema salonları vaktini film izleyerek geçirmek isteyenler için tasarlanmış. Sunflower Garden yakınındaki Entertainment Deck’te ise Xbox oyunları oynanabiliyor.

Havalimanında havuza keyfi yapmak isteyenler olursa Terminal 1’de bulunan Transit Hotel’e yaklaşık 4 USD  ödemeleri yeterlidir. Havuz, otel müşterilerine ise ücretsizdir.Changi’nin hemen her noktasında yolcuları ayrı bir sürpriz bekliyor. Atari salonu ZoneX, teknoloji bölgesi Xperience Zone, kapalı mekânda bulunan en uzun kaydırak  The Slide @T3, Aviation Gallery, Japon balığı Koi’lerin olduğu havuzlar, ücretsiz masajlar ve daha aklınıza gelemeyecek yenilikler bir arada misafirlere sunuluyor. Çok sayıda dünya markası ünlü shopları, cafe ve restoranlarıyla da dikkat çekici. Singapur, Hint, Çin mutfaklarından menüler sunan restoranlar yanında, fast food markaları da yerini almış durumadadır. 

Her geçen gün sürdürülebilir turizm politikalarına bağlı olarak kendini yenileyen bir işletim politikası olan Singapur Changi Havalimanı havalimanı, uzun yıllar boyunca başarıların başarı katacaktır.Bizlerinde örnek alabilceğimiz bir hizmet alanı olarak öne çıktığını söylemeden geçemeyeceğim. 

En büyük olabilmenin yanında aynı zamanda da en iyi ve en kaliteli olmak için çalışmalıyız. 
Servis ve  hizmet ön planda olan turizm sektörümüz için iyi yetişmiş insan gücünün acil ihtiyacını anlayabilmeli ve stratejilerimizi bu yönde de güncellemeliyiz. Kısa ve uzun vadeli çözümler ile en büyük olabilme hedefimize en iyi olabilmeyi de eklemeliyiz. 

Diğer bir görüşümde; bir şehirde ne kadar fazla sayıda uluslararası havalimanı hizmet veriyorsa o alternatifler ile doğru orantılı olarak o şehire gelen turist sayısında artış sağlanacaktır. İstanbulda iki yerine üç uluslararası havalimanın eş zamanlı olarak hizmet vermesi ise şehre ve ülkemize çok çok artı değer katacaktır. 

İnanıyorum ki; İşte o zaman yapılan milli servetimize yapılan; milyar dolarlık yatırımların  hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde geri dönüşü için doğru bir politika izlenebilecektir. 

Ve  yeni açılacak 3.havalimanımız ile  hem en büyük hem de en iyi olmak ile övünmenin gururunu yaşayabileceğiz. Güzel şehrimiz İstanbulumuzun 3. Havalimanın tüm camiamıza, Türk milletimize, ve dünyaya hayırlı olmasını, tüm evrene huzur, mutluluk, barış ve sevgi getirmesini temmeni ederim. 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21