Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan 2013 Turizm Raporu'na göre, 5 yıldızlı otel sayısı yüzde 10 artarak 413’e yükseldi. 5 yıldızlı otellerin en fazla olduğu iller sıralamasında, Antalya ilk sırada yer aldı. Ülkemizdeki 5 yıldızlı tesislerin yüzde 51'i Antalya'da faal durumda bulunuyor. Antalya'yı yüzde 13 ile İstanbul, yüzde 8 ile Muğla ve yüzde 4 ile İzmir takip ediyor. Acaba Antalya şehir olarak kaç yıldızlı. Bir şehri yaşanabilir kılan klasik veriler, suç oranının düşük olması, iyi ulaşım imkanı, belediyecilik hizmeti, ekonomi, eğitim, sağlık, güvenlik, kent hayatı ve kültür-sanat etkinliği.
Söz konusu kriterleri göz önüne getirerek Antalya şehir yaşanabilirliğine kaç yıldız verirsiniz? Antalya’da hızla büyüyen turizm, arka arkaya açılan beş yıldızlı oteller. Mevcut otellerin hizmet kalitesini misafir memnuniyeti artırma yönünde yaptığı çalışmalar. Bunlar sektörün büyümesine katkı sağlayan önemli faaliyetler. Oysa şehir olarak Antalya son on yılda yaşanabilirlik kriterlerine göre ilerliyor mu yoksa geriye mi gidiyor? Otelcilik sektörü dışındaki tüm insanların; her şey dahil sistem geldi, misafir otel dışına çıkmıyor. Turizm bitti isyanları. Bunlara hak vermek ne yazık ki mümkün değil.
Eğer siz turistlerin, her yıl kendini yenileyen, hizmet kalitesini artırmanın yollarını arayan, yurt dışındaki otellerle kendilerini karşılaştırarak yenilik peşinde koşan otellerimizden çıkıp, şehir hayatına karışmasını istiyorsanız bununla ilgili bazı çalışmaları ve akılcı düşünceleri hayata geçirmek zorundasın.
Belediye olarak ulaşım sorununu çözmek en önemli kriter. Toplu taşıma imkanlarının artmasını sağlayamıyorsanız, misafir otelden dışarı çıkmaz. Değerli esnaflarımız, misafirlere kaliteli ürün, kaliteli hizmet, sağlıklı hijyenik gıdalar sunamıyorsanız, misafir otelden dışına çıkmaz. Taksicilerimiz acaba son on yılda verdikleri hangi hizmeti iyileştirdiler, ikinci sınıf ürün satan işyerleri işletmelerinde hangi iyileştirmeleri yaptılar. Misafir memnuniyeti bu şehirdeki insanlara neyi çağrıştırıyor. ISO 9001 neyi çağrıştırıyor bu kavramlardan, standartlardan kimlerin haberi var merak ediyorum.
Kendini yenileyemeyen, iyileştiremeyen, reklamını yapamayan bir şehirde sizce misafir otelden çıkar mı? Tabiî ki çıkmaz. Ama problem nerede? Her şey dahil otellerde. Onlar misafirleri dışarı çıkarmıyorlar. Yoksa şehrin her yeri ayrı güzel, her hizmeti kaliteli.
Eğer bu şehir, belediyesiyle yaşanabilirliği, restoranlarıyla, barlarıyla, taksicisiyle, butikleriyle hizmet kalitesini artırmazsa, misafir memnuniyeti kavramını öğrenmemeye devam ederse, daha çok otelcilere, her şey dahil sisteme veryansın eder. Ama boşuna eder. Avrupa’yı takip eden otellerimiz, gerek kendi istekleriyle gerekse acentelerin itici gücüyle hizmetlerini iyileştiriyorlar. Uluslararası kalite yönetim sistemlerini uyguluyorlar. Kolay para kazanmak artık mümkün değil. Rekabet oldukça güç. Bir işletme için başarılı olmanın, kalıcı olmanın en önemli yolu misafir memnuniyeti sağlamak için, hizmet kalitesin artırmak. Artık sadece deniz, güneş için gelen hizmet beklemeyen misafir yok. Misafirler her zamankinden daha değerli. Antalya’nın artık bir bütün olarak düşünmesi, yaşaması ve ilerlemesi gerek. Birbirine yol gösterici, uyum içerisinde şehrimizin de yıldızlarını artırmak zorundayız. Sadece beş yıldızlı otellerin artması turizmin sürdürülebilirliği için tek başına yeterli değildir. Hep birlikte şehrimizin de yıldızını artırmalı ve turizmimizi sürdürülebilir kılmalıyız.
Bülent Dokuzluoğlu
www.bixkurumsal.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.