• BIST 10041.15
  • Altın 3092.739
  • Dolar 35.5817
  • Euro 36.7218
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
» »

Santral memurluğundan CEO’luğa giden zorlu yolculuk

Santral memurluğundan CEO’luğa giden zorlu yolculuk
Novus Otel İşletme ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Başkanı Emrullah Akçakaya; "Mars’a uzay mekiği gönderen insan aklı koronaya da hızlıca bir çözüm bulacak" dedi

ÖZEL RÖPORTAJ - Emrullah Akçakaya; "Novus Otel İşletme ve Danışmanlık olarak, alanında farklı uzmanlıklara sahip sektörde deneyimli ekibimizle, yatırımcılara doğru ve ticari açıdan en verimli projeleri hayata geçirmelerini katkı sağlıyoruz." Novus Otel İşletme ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Başkanı Emrullah Akçakaya ile yatırımlar, danışmanlık hizmeti ve sektöre dair bir röportaj gerçekleştirdik. Gerçekleştirmiş olduğumuz keyifli röportajımızı siz okurlarımız için yayınlıyoruz.

BİNALAR RUHSUZ YAPILARDIR ONA RUH VEREN İÇİNDEKİ İNSANLARDIR YANİ BUNLAR HEM ÇALIŞANLAR HEM DE MİSAFİRLERİ...

Novus Otel İşletme ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Başkanı Emrullah Akçakaya; “Bu içinde bulunduğumuz pandemi dönemi dünyada bir sıkıntı yarattığı gibi bizim turizm endüstrimize de bir sıkıntı yarattı. Dolayısıyla bu dönemde eskisi gibi görüşme imkânlarımız da olmadı. Ben de bu pandemi dönemini değerlendirip, fırsata çevirenlerdenim. Santral memuru olarak başladığım iş hayatımda, ülkemizin en yaygın gruplarından bir tanesinin genel müdürü olarak devam eden serüvenimin akabinde profesyonel hayatıma full time hayatı bırakıp, kendi işimle devam etme kararı verdim. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden mezun olduktan sonra meslek hayatımın yaklaşık 15 yılını Hilton gurubunda, 7 yılını Dedeman gurubunda ve 6 yılını da Swissotel’lerde görev yaparak tamamladım. Halen kurucusu olduğum Novus Otel İşletme ve Danışmanlık şirketim ile de otel yatırımcılarında otelciliğe dair her konuda danışmanlık hizmeti veriyorum.”

Turizm Sektörünün Birçok Alanında Bulundunuz. Biraz Kendinizden Bahseder Misiniz?

Aslen Kayseriliyim. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden mezun oldum. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi ülkemizin en tanınan, en çok bilinen sektöre kıymetli ve nitelikli profesyoneller yetiştirmiş saygın üniversitelerden bir tanesidir.

Öğrenciliğim döneminde Mersin Hilton Hoteli ile tanıştım. Profesyonel iş hayatıma ilk Mersin Hilton Oteli’nde başladım, yaklaşık 15 yıla yakın Hilton grubunun farklı şubelerinde görev yaptım.

Hilton‘dan ayrılıp, ilk genel müdürlük tecrübemi de Konya Dedeman Hoteli’nde edinmiş oldum, yaklaşık 2 yıl da orada çalıştım.

Oradan sonra Swiss Otel grubuna geçtim. Swiss Otel’in hem Göcek Şubesi’nde hem de Ankara’daki Şubesi’nde yaklaşık 6,5 yıl Genel Müdürlük yaptım.

Akabinde de tekrar 2014 yılında Dedeman Grubu’nun Genel Müdürü olarak Dedeman grubuna ve İstanbul’a geri geldim. 5,5 yıl da Dedeman grubunda görev yaptım.

2019’un son çeyreğinde gruptan ayrıldıktan sonra meslek hayatımın final kısmında yapmak istediğim işi yapmaya karar verdim, o da sektöre danışmanlık yapmaktı. Dolayısıyla 2020 yılının bahar aylarında pandeminin en hareketli, en sıkıntılı döneminde kendi şirketim olan Novus Otel İşletme ve Danışmanlık şirketimi kurdum. Ve yaklaşık bir yıldır da yıllardır edindiğim birikimleri tecrübeleri Hotel yatırımcılarıyla paylaşıyorum. Ben otel yatırımcılarına otelciliğe dair her konuda danışmanlık hizmeti veriyorum. Malum franchise oteller son yıllarda ülkemizde hızla yayılıyor, bütün global markalar özellikle franchise tarafında çok yoğun bir şekilde büyüyor. Ben de özellikle franchise otellerde yatırımcıyla marka arasında köprü görevi gören bir süreçte rol alıyorum.

Novus Otel İşletme ve Danışmanlık Şirketi’nin Faaliyet Alanları Nelerdir?

Sürdürülebilir Turizm Yatırımları
Otel ve Turizm yatırımları diğer gayrimenkul yatırımlarından farklı olarak hem uzun vadeli planlanması hem de hızlı değişen pazar taleplerine anlık uyum sağlaması gerekmektedir. Değişen ve gelişen teknoloji, tüketici ve seyahat alışkanlıkları, çevre ve sağlık bilinci otel ve diğer turizm yatırımlarının ticari performansını hiç olmadıkları kadar etkilemektir. Ülke ekonomimiz için çok önemli olan Otel ve Turizm yatırımlarının hem geliştirme hem işletme döneminde yapılan hatalar hem yatırımcıya hem ekonomiye olumsuz etkileri olmaktadır.

Doğru otel ve turizm yatırımı; doğru müşteriye doğru ürünü doğru yer, zaman, maliyette üretmekle ve doğru bir marka ve ekip ile işletmekle / yönetmekle mümkün olur.

Novus Otel İşletme ve Danışmanlık olarak, alanında farklı uzmanlıklara sahip sektörde deneyimli ekibimizle, yatırımcılara doğru ve ticari açıdan en verimli projeleri hayata geçirmelerini katkı sağlıyoruz.

Şirket olarak verdiğimiz hizmetleri 3 ana başlıkta özetleyebiliriz:

  1. Yatırım Öncesi Otel ve Turizm Danışmanlığı
    • Fizibilite Etütleri
    • Marka ve İşletmeci Seçimi
    • Franchise ve İşletme Sözleşme Danışmanlığı
    • Marka Mimari Standartlar Uyumu
    • Marka Konsept Geliştirme, Proje Geliştirme
  2. Otel Açılış Danışmanlığı
    • Franchise Otel Açılışı
    • Satın Alma Yönetimi
    • Açılış Öncesi (Pre-opening) Bütçesinin Hazırlanması
    • Yönetici Ekibinin Kurulması / Satış ve Pazarlama Stratejisinin Oluşturulması
    • IT Sistemleri Seçimi
  3. Otel İşletme Danışmanlığı
    • Franchise Otel İşletmeciliği, Otel Bütçesinin Hazırlanması
    • Uluslararası Standartlara Uygun Finansal Raporlama Sisteminin Oluşturulması
    • İşletme Performans Denetimi
    • Maliyet Analizi & Optimizasyonu / Tedarik Yönetimi
    • Gelir Yönetimi, İK Yönetimi ve Personel Maliyetlerinin Takibi
    • Misafir Memnuniyet Skorlarının İyileştirilmesi
    • E-ticaret ve e-pazarlama stratejisi
    • Yatırımcı ile Otel Yönetimi Arasındaki Uyuma katkı Sağlanması

“BİR HAZİNENİN ÜZERİNDEYİZ”
PANDEMİ OLMASAYDI 35 MİLYAR $ RAKAMLARININ ÇOK ÜSTÜNÜ KONUŞUYOR OLACAKTIK

Turizm endüstrisi ülkemiz için gerçekten çok kıymetli. 2019 yılında ülkemizde yaklaşık 50 milyon turist gelmiş, 35 milyar $ civarında bir turizm ekonomisine katma değer yaratmış. Eğer pandemi olmasaydı, 2020-2021 yıllarında çok olağanüstü rakamları konuşuyor olacaktık.

KISA BİR SÜREDE NORMALE DÖNECEĞİMİZE İNANIYORUM

Daha önceki sorunlar bizim sorunlarımızdı. Yani terör olayları, darbe, coğrafyada yaşanan savaşlar bizim ülkemizin ve bölgemizin sorunlarıydı. Ama bu pandemi dünyanın sorunu oldu. Ben inanıyorum Mars’a uzay mekiği gönderen insan aklı koronaya da hızlıca bir çözüm bulacak. Kısmen aşılamayla bir çözüm bulundu ve dünyada uygulanmaya başlandı. Ben çok uzun sürmeyecek bir dönem içerisinde bu işin kademeli bir şekilde normale döneceğine inananlardanım.

ANADOLU JET ÜLKENİN HALK OTOBÜSÜ GİBİ, UÇUŞLAR BAŞLADIKTAN SONRA ÇOK HIZLI BİR DÖNÜŞ OLACAK

İnsanoğlu özellikle akıllı telefonlar, internet ve diğer sosyal medya araçları gibi teknolojinin hayatımıza çok hızlı bir şekilde girmesiyle dünyanın hangi noktasında ne varsa bunu görme imkânına sahip gördüğü her şeyi denemek ve deneyimlemek istiyor. Bu çok etkin bir dürtü ve bu gücün önünde hiçbir şey duramayacak. Pandeminin kademeli bir şekilde normale dönmesi ile birlikte ben inanıyorum. Tabii ki bu işin normale dönmesi uluslararası uçuşların başlıyor olmasıyla mümkün. Uçuşlar başladıktan sonra çok hızlı bir dönüş olacak. Çünkü artık günümüzde ulaşım imkânları çok fazla. Dünyanın her yerinden her noktaya uçuş var. Ülkemizde bir sürü devlet ve özel sektör havayolu şirketleri var. Anadolu Jet ülkenin halk otobüsü gibi gitmediği yer yok ve dolayısıyla uçuşlar başlar başlamaz turizmin hızlı bir şekilde toparlayacağını düşünüyorum.

BELGESELLERDE AFRİKA’DAKİ BÜYÜK GÖÇLER VARDIR YA PANDEMİ SONRASI KUZEY VE GÜNEYDEN BİZE ÖYLE GELECEKLER

Geçen sene 2020 yılında pandeminin zirve yaptığı dönemin hemen akabinde yaz aylarında kontrollü bir şekilde uçuşlar açıldı. O dönemde bile korona varken, ona rağmen ülkemize 10 milyon insan geldi. Ben bunu şuna benzetiyorum; hani Afrika’da belgesel programlarını izleriz, o büyük göç vardır. O hayvan sürüleri timsahların olduğu derelerden geçerler, aslanların bulunduğu vadilerden giderler. Niye? Çünkü suya gidecekler, suya ulaşacaklar. Hiçbir güç onların önünde duramaz. Kuzey coğrafyamızda bulunan insanların hepsi güneşe ve denize gelecek ve bu bizde var. Güney coğrafyamızdaki insanlar da yeşile, doğaya, suya ve bizim tarihi kültürel değerlerimize gelecekler, o da bizde var.

TURİZM EKONOMİSİ HEM ÜLKEMİZİN HEM DE BU COĞRAFYANIN İTİCİ LOKOMOTİFİ OLACAK BUNA İNANANLARDANIM

Ben yılın ikinci yarısının yani Haziran itibari ile 2019’un ikinci yarısından daha iyi geçeceğine inananlardanım. 2021-2022 yıllarında da ülkemizde 2019’da bıraktığımız 50 milyonun çok çok üzerinde ziyaretçi geleceğine inanıyorum. Turizm ekonomisi hem ülkemizin hem de bu coğrafyanın itici lokomotifi olacak buna inananlardanım.

Turizm Sektöründe Çok Başarılı Bir İş İnsanısınız Kariyerinizin Zirvelerine Tırmanmışsınız. Peki, Emrullah Akçakaya Geçmişte de Turizmci mi Olmak İstiyordu, Hayaliniz Neydi?

Aslında çok enteresan bir hikâyem var. Başlangıç sürecim çok enteresan, ben liseyi Endüstri Meslek Lisesi’nde okudum. O zaman hayalim Elektrik Mühendisi olmaktı. Elektrik bölümünde okuyordum, tabi meslek liselerinde sayısal dersler çok yoğun değildir. Üniversitede mühendisliği kazanmak da tabii ki kolay değildir. Ben birinci yıl üniversite sınavlarına girdim ama kazanamadım. Kazanamayınca boşta kalmamak için bir işe girdim. Mersin’de bir fabrikada işe girdim, hem fabrikanın elektrik atölyesinde çalışıyordum hem de dershaneye gidiyordum. İkinci yıl üniversite sınavlarına tekrar girdim yine kazanamadım. Üçüncü yıl sadece bir okula girmek için Mersin Üniversitesi Turizm bölümünü seçtim. Çok da bilinçli bir şekilde turizm bölümünü seçmedim. Sene 1983 turizm ülkemizde bugünkü gibi değil. 12 Eylül sonrasında rahmetli Özal’ın turizme ve ülkeye getirdiği açılımların başlangıç dönemi. Bir de ben Anadolu insanıyım, Kayseri’de turizmin “T” si yok. Ben sadece bir okula girmiş olmak için Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’ne başladım. İyi ki başlamışım iyi ki Elektrik Mühendisi olmamışım. Elektrik Mühendisleri yanlış anlamasın kendi özelimdeki durumdan bahsediyorum. İyi de bir okula girdim, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’ne akabinde de ilk profesyonel iş hayatımı şanslı sektör çalışanlarından birisi olarak Mersin Hilton Oteli’nde sektöre başladım. Dolayısıyla Santral Memuru olarak işe başladım. Mersin Hilton Hotel’in resepsiyonundan sonra ülkemizin en yaygın gruplarından bir tanesinin genel müdürü olarak profesyonel hayatıma full time hayatı bırakıp kendi işime geçtim.

BEN TÜRKİYE’DE TIP’TAN SONRA İŞ İMKÂNI EN YAYGIN OLAN SEKTÖRÜN TURİZM SEKTÖRÜ OLDUĞUNA İNANIYORUM

Günümüzde Turizm Okuduktan Sonra Ne Olacaklarını Bilmeyerek Okuyanlar da Var Gençlere Sizin Önerileriniz Var Mı? Başarınızın Sırrı Nedir, Başarıyı Nasıl Yakaladınız, Sadece Turizm Bölümünü Bitirip Sizin Gibi Zirveye Çıkmak İçin Gençler Ne Yapabilirler?

İçinde bulunduğumuz dönemde her sektörde olduğu gibi turizm endüstrisi de çok sıkıntılı. Sektörde yatırımcıların da sıkıntıları çok büyük, mülk sahiplerinin ve çalışanların da, profesyonellerin de. Birçok arkadaşımız işsiz kaldı ama bu sadece bizim sektörümüzde değil, birçok sektörde yaşandı. Ben Türkiye’de TIP’tan sonra iş imkânı en yaygın olan sektörün turizm sektörü olduğuna inanıyorum.

İNSAN İLİŞKİSİ SATIYORUZ; “İYİ NİYET, SAMİMİYET VE GÜLER YÜZ” SATIYORUZ

Sektörde okuyan, bu sektörde gerçekten kariyer yapmak isteyen herkese kariyer fırsatı ve iş imkânı var. Dünyanın en kolay işlerinden birini yapıyoruz aslında biz uzay mekiği falan yapmıyoruz biz özünde insan ilişkisi satıyoruz. Yani ingilizcesi “Hospitality”, türkçesi “Konukseverlik” yani insan ilişkisi satıyoruz; “iyi niyet, samimiyet ve güler yüz” satıyoruz.

HİÇ TEREDDÜT ETMEDEN, TURİZME GÖNÜL VERENLER YOLUNU DEĞİŞTİRMEDEN DEVAM ETSİNLER

Beşeri ilişkileri yerinde olan herkes için, tabii ki makul bir sektör eğitimi alan herkes için sektörde kariyer fırsatları var. Yani ben Kayseri’nin Bünyan ilçesinin Ağcalı Köyü’nden bir çiftçi ailenin çocuğu olarak çıktım, geldim, üniversitesini okudum. Birçok kıymetli firmada çalıştım, ta ki birinci basamaktan en yukarılara kadar zamanla çalışarak, sebat ederek buralara gelmiş oldum. Ben bütün meslektaşlarımın, turizm eğitimi alan arkadaşlarımın hepsi için fırsatların var olduğunu görüyorum, biliyorum, hiç tereddüt etmesinler, turizme gönül verenler yolunu değiştirmeden devam etsinler.

OTELLERİN HEPSİ AYNI FARKLILIK YARATAN ÇALIŞANLAR, MİSAFİRLERİNE GÖSTERDİKLERİ SAMİMİYET, İYİ NİYET, GÜLER YÜZ VE SUNDUKLARI HİZMETİN KALİTESİ

Endüstrinin temeli misafirperverliğe dayanıyor aslında, yoksa bir sürü otel markaları var, farklı oteller var, farklı firmalar var. Hepsi aslında birbirinin aynısı, onlara farklılık katan çalışanlar, onların misafirlerine gösterdikleri samimiyet, iyi niyet, güler yüz, sundukları hizmetin kalitesi, farklılığı yaratan onlar yoksa otellerin hepsi birbiriyle aynı.

HEM DÜNYA HEM DE SEKTÖRÜMÜZ SIRAT KÖPRÜSÜNDEN GEÇİYORUZ

Pandemi Döneminde Birçok Otel Kapalıydı, Birçok Otel Satıldı, Hem Sektör Olarak Hem De Ülke Olarak Zor Bir Dönemden Geçiyoruz. Dolayısıyla Kalifiye Personellerin Birçoğunu Kaybeden Kurum Oldu, Bunları Geri Kazanmak Da Zor Olacaktır. Sektörümüzün En Acı Noktası Da Kalifiye ve Eğitimli Personel Bulmaktan Geçiyor. Şimdi Aşılamada Başladı, Aşılama Sonrasında Da Yavaş Yavaş Kısıtlamalar Azaldıkça Mekânlar Açılacak. Zincir Oteller Bu Süreçte Nasıl Bir Yol İzleyecekler, Öngörüleriniz Nelerdir?

Hem dünya hem de bizim sektörümüz aslında bir sırat köprüsünden geçiyoruz. Bu köprüyü geçene kadar işverenlerin çalışanlarına sahip çıkması lazım. Çalışanların işverenlerine karşı daha anlayışlı ve toleranslı olması lazım. Bu sırat köprüsünden birbirimize el vererek, omuz vererek sıkıntılı dönemin sonuna kadar hayatta kalabilmek için, ticari olarak var olabilmek için birbirimize yardımcı olmamız gerek.

BİZ TURİZM ENDÜSTRİSİNDE BATI’DAN İKİ GÖMLEK DAHA ÖNDEYİZ

Devlet ve özel sektör çalışanları herkes bu birlikteliğe samimiyetle omuz vermeli ki bence de sabrın sonu selamet olacak, bu iyi günlerin hızlıca geri geleceğine inanıyorum. Dediğim gibi Haziran ve Temmuz ayları itibari ile hızlı bir şekilde normale döneceğiz. Ülkemiz turizm ekonomisi ve endüstrisinde çok birikimli ve çok tecrübeli bir çok global şirkette çalıştım, bunu gurur duyarak söylüyorum. Bu ülkenin bir bireyi olarak üzerine basarak söylüyorum biz turizm endüstrisinde Batı’dan iki gömlek daha öndeyiz. Kusura bakmasınlar onlardan da çok şey öğrendik ama niye iyiyiz bir kere ülkemiz coğrafyamız çok güzel, burada atalarımıza müteşekkiriz, bize dünyanın en güzel coğrafyasını armağan etmişler.

ÜLKEMİZİN BULUNDUĞU LOKASYONA BAKTIĞINIZ ZAMAN ETRAFIMIZDA YAKLAŞIK 700 MİLYON İNSAN YAŞIYOR VE BUNLARIN BÜYÜK BİR KISMI 3-3,5 SAATTE ÜLKEMİZE ULAŞMA İMKÂNINA SAHİP

Tarih var, turizm var, iklimin her çeşidi var, bereketli topraklardayız. Misafirperver bir toplumuz. Ülkemizin bulunduğu lokasyona baktığınız zaman etrafımızda yaklaşık 700 milyon insan yaşıyor ve bunların büyük bir kısmı 3-3,5 saatte ülkemize ulaşma imkânına sahip. Bu çok büyük bir coğrafi avantaj dolayısıyla bütün global fırsatlar ülkemizde var. Son yıllarda yerli zincirler de sektörde pozisyon almaya başladılar. Ben hem var olan tesislerin çabasıyla hem de pazara endüstriye yeni katılacak ileri ki yıllarda ki markalar ve otellerle birlikte hızlı bir şekilde toparlanacağımızı ve iyi günleri hep birlikte göreceğimize inanıyorum.

“NOVUS” YENİ DEMEK…

Novus Şirketini Kurdunuz, Novus Ne Demek Ve Nasıl Kuruldu Biraz Bunlardan Bahsedelim Mi?

Novus öncelikle Latince bir kelime ve anlamı “Yeni” demek. Ben Novus’un ismini seçerken Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin akademisyen öğrencilerinden destek aldım, onlara da teşekkür ediyorum. Şu anda yaptığım işe bundan 5-6 yıl öncesinde karar vermiştim, olgunluk döneminde sektöre danışmanlık hizmeti vermek istiyordum. Pandemi de bu süreci biraz daha öne çektim. Dolayısıyla 2020 Nisan ayı gibi kendi şirketimi kurdum.

Şirketim ne iş yapıyor?

Biz otel yatırımcılarına otelciliğe dair her konuda danışmanlık yapıyoruz. Mesela sizin yeterli miktarda bir sermaye birikiminiz var, yatırım yapmak istiyorsunuz. Nerede yapmak istiyorsunuz? Mesela diyelim ülkemizin X bir şehrinde diyelim ya da Kayseri’de otel yapmak istiyorsunuz. Yol arkadaşlığımız o aşamada başladığı zaman biz öncelikle pazar araştırmasını yapıyoruz. O bölgede otel arzına ihtiyaç var mı? Bir pazar analizi yaptıktan sonra otele ihtiyaç olup, olmadığına karar veriyoruz. Nasıl bir otele ihtiyaç var? Beş yıldızlı mı, dört yıldızlı mı, üç yıldızlı mı? Pazarın ihtiyacı nedir? ona da karar verdikten sonra diyelim ki pazarın dört yıldızlı bir otele ihtiyacı var ondan sonra bu otel için hangi marka daha uygun, pazarda hangi markayla daha iyi işletilir, marka seçimi konusunda yardımcı oluyoruz. Markaya da karar verdikten sonra markayla yapılan ticari sözleşme görüşmelerinde yatırımcıya destek oluyoruz. Çünkü bu çok önemli bu tür sözleşmeler 15-20 yılı içeriyor, uzun soluklu bir ticari birliktelik. Dolayısıyla şartların baştan iyi kurgulanması gerekiyor. Markaya da karar verdikten sonra onun yatırım aşamasında, inşaatın olgunlaşmasında da mimari ekiple birlikte yatırımcıya otelin otelcilik normlarına en uygun olması anlamında operasyonel destek veriyoruz. Açıldıktan sonra da işletme danışmanlığı veriyoruz.

Başka Verdiğiniz Hizmetler Var Mı Sadece Yeni Otellere Mi Hizmet Veriyorsunuz?

Mevcut oteli olanlara işletme danışmanlığı da yapıyoruz. Yani otelin operasyonunu yöneten ekibin performansını izleme, gözlemleme konusunda yatırımcıya yönlendirici tavsiyelerde bulunuyoruz. Faal olan bir otelin denetleme ihtiyacı varsa hem operasyonel hem mali konularda destek veriyoruz. Aynı zamanda otel yatırımı yapmak isteyenlere, otel satın alma süreçlerinde mali, hukuki ve teknik konularda değerlendirme hizmeti veriyoruz. Yatırımcı bir tesis almak istiyorsa onun fotoğrafını çekme konusunda destek veriyoruz.

ASLINDA ŞU ANDA BENİM DE İLGİLENDİĞİM KONUYLA İLGİLİ ÜLKEMİZDE BİR AÇIKLIK DA VAR SON YILLARDA ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE FRANCHİSE OTEL SÖZLEŞMELERİ ÇOĞALDI.

Oteller pahalı yatırımlar, yatırım maliyeti de çok yüksek, işletme maliyeti de çok yüksek. Dolayısıyla doğru ekip tarafından işletilmesi lazım. İhtiyaca uygun ürünlerin yapılması lazım, 2019 yılında Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nde 3 yıla yakın Yönetim Kurulu’nda Oya Narin Başkanla birlikte çalıştık. O dönemde Turizm Yatırımcıları Derneği bir pazar analizi yapmıştı, oradaki bir tespiti paylaşmak istiyorum. Türkiye’de 1 milyona yakın belgeli yatak arzı var. İspanya’da 2,2 -2,3 milyon yatak arzı var, Fransa ve İtalya’da da 2 milyon civarında.

FRANSA, İTALYA VE İSPANYA’DAKİ TOPLAM YATAK ARZININ %5 - 6’SI 5 YILDIZLI. TÜRKİYE’DE 1 MİLYON YATAK ARZININ %54’Ü BEŞ YILDIZLI.

Burada aslında bir planlama hatası var. Tabii ki otellerimiz çok lüks, çok güzel, yüksek standartlarda ama geri dönüşleri çok fizible değil. Dolayısıyla ülkemizin önümüzdeki 10 yıllık bir dönemde mutlaka ilave yatak arzına ihtiyacı var ama mümkünse beş yıldızlı otelde değil, bunu tabi şehir otelciliği vurgusuyla söylüyorum.

Anadolu’da yıllardır, bazı yatırımcılarımız yanlış anlamasınlar, benim otelim daha karlı, daha verimli olacak diye fokuslanacaklarına benim otelim daha güzel olacak diye fokuslandılar. Gidin Anadolu’nun en ücra köşelerinde İstanbul’da, Antalya’da olmayan beş yıldızlı buradaki otellerin çoğundan daha lüks oteller var.

EKONOMİDE “ZOR OYUNU BOZAR”

Geçmişte beş yıldızlıya yeterince doyduk zaten. Bir de ekonomide “Zor Oyunu Bozar” derler. Şimdi beş yıldızlı otellerin çoğu ticari performanslarından hoşnut değiller, o yatırımcıların durumunu gören yeni potansiyel yatırımcılar da ince eleyip, sık dokuyarak paralarını harcamak durumundalar. Yatırımlarını o şekilde şekillendirmek zorundalar. Ben sektörün çok bilinçlendiğini düşünüyorum, sektör STK’larının eskiye göre daha etkin çalıştığını düşünüyorum. Bütün otellerin TÜROB, TTYD, TÜRSAB, TÜROFED ve buna benzer STK’lara kesinlikle üye olmalarını, onların faaliyetlerini takip etmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü sektör STK’ları teknolojiyi takip ediyorlar, güncelliğini takip ediyorlar. Mümkün olduğunca bunları üyeleri ile paylaşıyorlar. Siz eğer böyle bir ekosisteme dâhil olmazsanız bunlardan bir haber olabilirsiniz. Dolayısıyla buralara dâhil olunmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Pandemide Alışkanlıklarımız Da Değişti, İnsanlar Pandemide Evlerinde Kaldıkları İçin Dışarıya Çıkma Arzusu, Kamp ve Doğa Malzemeleri Alışverişleri Çoğaldı. Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

Pandemi değişimin aslında teknolojinin hayatımıza girmesiyle, hızlı değişmesi ile pandemi bunu daha da hızlandırdı. Dijitalleşmeyle teknoloji daha çok hayatımıza girdi, online alışverişler ve benzeri hep birlikte yaşıyoruz. Bu pandemiden sonra da tabii ki markalar, butik operasyonlara eğilim artacak. İnsanlar bireysel olarak daha küçük otellerde, butik otellerde doğayla iç içe haşır neşir olan tesisleri daha çok ziyaret ediyor olacak. Bu sadece doğada konaklama değil, bunu tamamen tamamlayan etkinlikler, kamp faaliyetleri olsun, yeme içme opsiyonları yeni dönemde tasarım ürünler daha ön plana çıkacak. Yani bir 10 odalı butik otel düşünün çok özel bir şekilde tasarlanmış, mimarisi, doğayla entegre oluşu gibi tesisler daha çok ön plana çıkacak. Ben bu tür konularda da ülkemizin lebi derya olduğunu biliyorum. Benim gibi hepimizde biliyoruz Karadeniz yaylaları daha çok popüler olacak, Ayvalık, Assos, Çanakkale civarları, Ege Sahilleri, Akdeniz Sahilleri, hala keşfedilmemiş ülkemizin çok kıymetli lokasyonları var. Göbeklitepe gibi, Çatalhöyük gibi Anadolu’da yeni yeni keşfedilen tarihi kıymetli kültürel değerler ön plana çıkıyor. Dolayısıyla bütün bu verileri bağlayacak olursak bir hazinenin üzerindeyiz. Pandemi bizi salladı ve sarstı ama devamında hızlı bir şekilde toparlanarak ülkemizin sahip olduğu bu kıymetleri turizm ekonomisine hızlıca kazandırarak ülke ekonomisinin en önemli lokomotif sektörlerinden biri olmaya turizm endüstrisi olarak devam edeceğiz.

Emrullah Akçakaya Kimdir?

1965 yılında Kayseri’de doğan Emrullah Akçakaya, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesinden Mezunu olduktan sonra 30 yılı aşkın meslek hayatının yaklaşık 15 yılını Hilton grubunda, yaklaşık 6.5 yılını Swissotel’lerinde ve 7 yılını da Dedeman grubunda çeşitli yöneticilik ve üst düzey yöneticilik pozisyonlarında görev yaparak tamamladı. Meslek hayatı boyunca birçok sektörel Sivil Toplum Kuruluşlarında üyelik ve yöneticilik görevlerinde bulunan Emrullah Akçakaya 2017 – 2019 yıllarında Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğinde (TTYD) Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunarak Turizm Sektörü adına yapılan birçok çalışmada aktif olarak yer aldı. 2020 Nisan ayında kurduğu “Novus Otel İşletme ve Danışmalık” şirketi ile Sektörel birikim ve tecrübelerini Otel Yatırımcılarıyla, Proje Geliştirme Firmalarıyla, Otel İşletme Şirketleriyle ve Finansman Kuruluşlarıyla paylaşıyor.

 

 

WEB MEDYA - Turizmin Sesi tarafından üretilen, http://www.turizminsesi.com/ sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin sitemizin yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz kullanım yapılamaz. Aksi taktirde ADA Hukuk Bürosu yetkilidir.

İzlenme: 6731
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21