VIP MİNİBÜSLERE MÜJDE

AV. MESUT KAVAK
VIP MİNİBÜSLERE 2 YILLIK GEÇİCİ MÜJDE 
Son yıllarda ülkemize gelen yabancı turistlerin talebi doğrultusunda VIP olarak tanımlanan ve üst sınıf araçlarla yapılan taşımacılık faaliyetleri hızlı bir artış göstermekteydi. Artan talep karşısında yalnızca araç kiralama şirketleri değil seyahat acentaları da müşterilerini lüks araçlarla taşıma işine girdiler ve pastadan önemli bir pay elde ettiler.
 
Şirketler Vito, Caravelle gibi araçları için T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen D2 yetki belgesi ile “minibüs” sıfatıyla taşımacılık yapıyorlardı. Ancak 2 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile minibüs tanımı kanundan çıkartıldı.Bundan böyle Karayolları Trafik Kanunu’na göre sürücü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüsler, minibüs olarak tanımlanacaktır.Otomobiller ise Kanunun eski halinde sürücüsü hariç yedi kişi oturma kapasitesine sahip  araçlar olarak tanımlanırken yeni düzenlemeyle birlikte sürücüsü dahil 9 kişi oturma kapasitesine sahip araçlar olarak belirlendi.
 
Peki bu değişikliğin sektöre etkisi nedir?
Daha önce minibüs olarak tanımlanan ve D2 yetki belgesi ile çalışmakta olan Caravelle, Vito gibi araçların önemli bir kısmı yeni düzenlemeyle birlikte otomobil statüsüne girdi. Hal böyle olunca sadece İstanbul’da yaklaşık 5000 civarı VIP taşımacılık yapan araç D2 yetki belgesinden düştü ve çalışamaz hale geldi. Hatta muayene istasyonları bile bu araçların artık minibüs sıfatında olmadığından dolayı önce ruhsatlarının otomobil olarak düzenlenmesi gerektiğini ve daha sonra muayene işlemlerinin yapılabileceğini söyledi.
 
Bir anda ortaya çıkan kaos ortamı VIP taşımacılık yapan seyahat acentalarını ve araç kiralama şirketlerini zora soktu.Bunun üzerine sektörde faaliyet gösteren birçok şirket ve meslek birliği T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na başvurdu ve uygulamanın bir geçiş sürecinden başlatılmasını talep etti.Başvuruları ve sektörün sürüklendiği kaosu gören Bakanlık’da taleplere olumlu yanıt verdi ve 18 Eylül 2013 tarihinde konuyla ilgili 2013/KDGM-13/YOLCU sayılı Genelgeyi yayımladı.
 
Genelgeyle birlikte Torba Yasa ile yapılan değişiklikten etkilenenlerin yeni düzenlemeye uyum sağlayabilmeleri amacıyla 30.06.2015 tarihine süre verildi, sorun şimdilik çözüme kavuşturuldu ve sektör derin bir nefes aldı.İlgililere son bir not, Genelgeye göre şoför dahil en fazla 9 oturma yeri olan araçlar bundan böyle B2, D2 ve D4 yetki belgelerine kaydedilmeyecekler. Bu nedenle de Şirketlerin, geçiş süresinin sonu olan 30.06.2015 tarihine kadar yeni düzenlemeye uyum sağlamaları menfaatlerine olacaktır.
Av. Mesut KAVAK