Tüm Niğdelilerin, Gazetecilerin ve Edebiyat çevresinin başı sağolsun…
Değerli dostum, sevgili hemşehrim; Kemal Atatürk, Hazım Tepeyran, Bülent Ecevit, Ömer Seyfettin, Tahsin Yücel ve Oktay Akbal’ın izinden yürüyen, sanat ve kültür abidesi Hikmet Altınkaynak’ın erken ölümü, ülkemiz için büyük kayıptır. Işığın bol olsun değerli dostum…
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyelerinden, 2022 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Sürekli Basın Kartı sahibi Hikmet Altınkaynak hayatını kaybetti (17.02.2023). Yazar, eleştirmen ve öğretim üyesi olan Altınkaynak, Cumhuriyet Gazetesi'nde haftada bir gün "Edebiyatın Işığında" başlıklı köşeyi kaleme alıyordu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Hikmet Altınkaynak’ın ölümünün ardından bir mesaj yayınladı. Mesajda şu görüşler yer aldı: “Değerli meslektaşımız Hikmet Altınkaynak’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Mesleğimize uzun yıllar başarıyla hizmet veren Hikmet Altınkaynak’ın ailesinin, dostlarının, meslektaşlarının acısını paylaşıyor başsağlığı ve sabır diliyoruz.”
HİKMET ALTINKAYNAK; Niğde’de doğdu. Mesleğe 1972’de Yeni Ortam’da başladı. 1975’te Cumhuriyet Gazetesi’ne geçti. Alman WDR Köln Radyosu’nda (1990 – 2002), Kanal D ve TV 8 televizyonlarında kitap programları hazırladı ve sundu. TRT programlarına danışmanlık yaptı. Aralarında Eleştiri ve Yaşasın Edebiyat olmak üzere, 10 dolayında derginin yöneticiliğini üstlendi. Milliyet ve Hürriyet yayın gruplarında redaktör, yazar, yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Yazıları Cumhuriyet, Milliyet, Radikal gibi gazetelerde ve Varlık, Türk Dili, Eleştiri, Milliyet Sanat, Ulusal Kültür, Yaşasın Edebiyat, Hürriyet Gösteri, Cumhuriyet Kitap gibi pek çok dergide yayımlandı. Atatürk'ü Seviyorum adlı 10 çocuk kitabı Çin'de Çince ve Uygurca yayımlandı. Oktay Akbal’a Mektuplar, Edebiyatımızdan Portreler, Atatürk Devrimleri’ne Yolculuk, Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü yayımlanmış kitaplarından bazıları. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevliliği ve rektör danışmanlığı yaptı. Bu üniversitede 13 yıl Çağdaş Türk Şiiri, Biyografi Yazımı, Türk Dili dersleri okuttu. 2018’den bu yana Cumhuriyet Gazetesi’nde haftada bir gün “Edebiyatın Işığında” başlıklı köşeyi yazıyor. Sürekli Basın Kartı taşıyordu.
Hikmet ALTINKAYNAK Kimdir?
Hikmet Altınkaynak (Ahmet Hikmet Altınkaynak, d: 18 Şubat 1945; Bor-NİĞDE, ö: 17 Şubat 2023, İstanbul), Türk yazar, eleştirmen ve öğretim görevlisi.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. İlk eleştiri yazıları 1972 yılında Yeni Ortam ve 1975 yılında Cumhuriyet gazetelerinde yayımlandı. 1980’li yıllardan başlayarak Milliyet ve Hürriyet Yayın Grupları’nda redaktör, yazar, yazı işleri müdürü, yayın danışmanı, genel yayın yönetmeni aşamalarında 17 yıl çalıştı. Bu sürede 10 dolayında derginin yazarı, yayın danışmanı, yazı işleri müdürü, yayın yönetmeni olarak görev aldı ve sayısız kitabın editörlüğünü yaptı. Cumhuriyet başta olmak üzere Milliyet, Radikal, Hessen/Toplum (Almanya) gazetelerinde ve Yansıma, Varlık, Eleştiri, Yaşasın Edebiyat, Hürriyet Gösteri dergilerinde yazıları yayımlandı, bu süre içinde çok sayıda kitap yazdı. Radyo ve televizyon programları yaptı. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Rektör Danışmanı, Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı. 2004 sonrası da yalnızca öğretim görevlisi kimliğiyle “Çağdaş Türk Şiiri”, “Biyografi Yazımı” ve “Türk Dili” dersleri okuttu. Eleştirmen ve yazar olarak da çalışmalarını sürdürdü. Yunus Nadi Ödülleri Öykü Dalı, Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü seçiciler kurulu üyesi.
Altınkaynak, adını Edebiyatımızda 1940 Kuşağı adlı kitabı ile duyurdu. Bu kitap için ilk eleştirel yazıyı yazan Oktay Akbal, Altınkaynak’ı “bu ilk çalışmasındaki eksikliklere, yanılgılara karşın ileride daha başarılı ürünler verecek nitelikte bir genç” saptamasıyla değerlendirdi. Kemal Sülker ise, “Hikmet Altınkaynak, hiç de kolay olmayan bir işi başardı: 1940 kuşağı şairlerini bir araya getirdi” dedi.
Milliyet Yayın A.Ş. adına Yaşasın Edebiyat Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini ve yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Dergi ustalarla amatörleri buluşturan, Danışma Kurulunda Türkiye’nin en saygın edebiyatçılarından Oktay Akbal, Vedat Günyol, Doğan Hızlan, Zülfü Livaneli, Erdal Öz, Yüksel Pazarkaya, Ülkü Tamer ve Buket Uzuner’in yer aldığı sayılı dergilerden oldu. Ancak derginin bağlı olduğu şirketin yabancı yayın kuruluşlarıyla ortaklığı ve yeterli kazanca ulaşamaması yüzünden yayımına son verildi.
Hikmet Altınkaynak, Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü adlı kitabıyla Türk edebiyatına yeni bir edebiyatçı sözlüğü kazandırdı. Kısa sürede olumlu yankılar yarattı. Prof. Dr. Tahsin Yücel; “Özlediğimiz bir sözlük” derken gazetelerde Rıza Zelyut , Dursun Özden, Öner Ciravoğlu , Oktay Akbal, Yüksel Pazarkaya ve Mehmet Ali Birand sözlüğün çok değerli bir çalışma olduğunu belirtti. Birand; “Başucu sözlüğü” dedi, “Herkesin kütüphanesinde bulunması ve sık sık başvurulması gereken bir kaynak. İnsan, edebi zenginliğimizden bir kez daha etkilenmeden edemiyor” diyen; Hikmet Altınkaynak’ın çok sayıda yayınlanmış eserleri bulunmaktadır.
KAYNAK: Dursun ÖZDEN (18.02.2023, İstanbul)