Türkiye’nin her bir köşesinde görülmeye ve keşfedilmeye değer muhteşem yerler var. Yalnız bu yerlerden bazıları her yıl çok sayıda ziyaretçiyi çekse de bazıları sahip oldukları güzelliklere rağmen pek fazla bilinmiyor.
Amasya iline 63 kilometre uzaklıktaki Borabay beldesinde yer alan göl, Akdağ eteklerindeki 1891 metrelik Çivili Tepe’den doğan Çatağın Deresi’nin toprak kayması sonucu bir setle tıkanmasıyla oluşmuş bir heyelan gölüdür.
Kıyısındaki yüksek ağaçların gölgesi suya vurduğunda oluşan olağanüstü güzellikteki manzaradan olsa gerek, göl yöre halkı tarafından aynalı göl olarak da anılıyor.
Borabay Gölü’nün çevresinde Orman Genel Müdürlüğü’ne ait bungalovlarda ve belediyenin kiraladığı kütük evlerde konaklama olanağı da mevcut.
Borabay’a ve Boraboy Gölü’ne ulaşmak bir hayli kolaydır. Belediye araçları her gün Taşova ile Borabay arasında düzenli sefer yapıyor. Taşova’nın beldeye uzaklığı 18 kilometre. Borabay kasabasına Amasya’dan 63, 45 kilometrelik bir yolculukla ulaşılıyor. Borabay Beldesi’nden gelip göl kenarından devam eden stabilize yol biraz ileride ikiye ayrılıyor. Sola giden yol Amasya’ya, sağ taraftan devam eden yol ise, yukarılardaki Ağıllıbucak, Aşağıyayla ve Çamalanı yaylalarına kadar uzanıyor.
Orman içinde çiçek kokuları arasında yaylalara günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz.
Ormanın bittiği 1600 metrelerdeki Ağıllıbucak pınarının bulunduğu mevkiden bakıldığında, gölün çevresini sarmalayan yoğun orman örtüsünden ayırt edilemeyecek biçimde yemyeşil bir cennet köşesidir.
Yaşadığımız büyük kentler bizi dar odalara, hapsettiğinden beri, suyun, ağacın, çiçeğin kokusu gelmez oldu burnumuza...
Şehir yaşamından uzakta, Amasya’nın Borabay Beldesi’nde geçireceğiniz birkaç gün, içinizde tatlı bir serinlik duygusu bırakacak. Ormanların ortasındaki bu saklı cennette gördüğünüz yemyeşil düşten uyanmak istemeyeceksiniz.