İŞE GİRMEK İÇİN OTELE ŞİKAYETÇİ TURİST GİBİ GİTTİ, ŞİMDİ DÜNYA TURİZM SEKTÖRÜNDE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR!
İlk iş deneyimim aslında, liseden sonra iş bulamayıp Antalya'da bir otelin resepsiyonuna şikayet eden turist gibi girip ön büro müdürüne ‘ beni iş almalısın’ cümlesi ile başlıyor. Bu tanışma sonrasında orada işe başladım ve çalışırken Alman bir ailenin iş teklifi ile İstanbul macerası başladı, üniversite eğitimime falan hep onlar ön ayak oldu, Ata Holding'ten ceketimi alıp girişimci olacağım diye çıktığım hafta işsiz bir baba olacağımı öğrendim :) daha fenası iki ay sonra eşim de işsizdi kariyerli girişimci işsizler ne yapacağız derken B1 kuruldu gibi komik inişli çıkışlı hikayeler.
Profesyonel danışmanlık kariyerim, 2000 yılında Alman teknoloji şirketinin Türkiye iştiraki olan ACT-Consult'ta ERP ve CRM sistemleri danışmanlığı ile başladı. Bu sistemler, şirketin satış, pazarlama, üretim, lojistik, satın alma, muhasebe, insan kaynakları gibi tüm süreçlerini tek bir sistem altında birleştirme amacıyla uygulanıyordu. Bu bağlamda, danışmanlık yapmak demek, sadece "patron" gibi düşünmek değil, aynı zamanda işi yapanlardan daha fazla bilgi sahibi olmayı gerektiriyordu. Bu dönemde bilgi biriktirme, deneyim, iletişim, yenilik, yöneticilik gibi konularda uzmanlaşmaya odaklandım.
Teknolojiden kimyaya, tarım, ilaç sanayisine kadar çeşitli sektörlerde çok uluslu şirketlerin projelerinde ERP danışmanı olarak görev aldım. 2005 yılında ACT-Consult'tan istifa etmemin ardından, bir süre dijital teknoloji geliştirme alanında girişimcilik deneyimim oldu; ancak kısa bir süre sonra yine beyaz yaka olarak, bu sefer Türkiye'nin önde gelen bir holdinginin yazılım şirketinde danışman olarak görev almış bulundum.
Bu yeni görevimde, ülkemizin önde gelen şirketlerinin ERP ve CRM projelerinde danışmanlık ve proje yöneticiliği yaptım. Finans, gıda, fast-food, inşaat, hızlı tüketim, tekstil, üretim profesyonel servisler gibi birçok sektörde onlarca şirketin projelerine danışmanlık hizmeti sunma şansına eriştim. Her iki şirket de sağladıkları imkanlar ve avantajlar nedeniyle hala minnettarlık duyduğum yerlerdir.
Görev yaptığım kurum Türkiye şartlarında bir çalışan için tüm iyi avantajları sağlarken konfor alanımın dışında çıkma fikri, ürün geliştirme alanında içsel beklentimden yola çıkarak istifa etme kararı aldım. Bir anda deneyimlerinizin dışında herhangi bir kaynağınızın olmadığı sıfır noktasına geldiğiniz bir aşama burası, bu nedenle beyaz yaka için girişim kararını vermek oldukça zor diyebilirim. Bu karar, bir girişimcinin yaşadığı sancılı bir süreçtir ve 2011 yılında, ürün geliştirme ve dijital danışmanlık alanında ilerlemek üzere B1 adlı şirketi kurduk. (Hatta ilk yol arkadaşlarımla bile twitterda tanışıp bir kahvaltı sonrasında dijital pazarlama bölümümüzü oluşturduk. Ve O enerji daha kahvaltı bitmeden o ekibin ilk müşteri adayının gelmesini sağladı.) B1, daha çok konvansiyonel yönetim araçlarından ziyade dijital pazarlama, mobilite ve teknoloji inovasyonu gibi alanlara odaklanarak farklılaştı. Aslında daha çok marketten satın aldığınız, reklamlarda gördüğünüz markalara inovasyon odaklı danışmanlık hizmeti verirken bir anda kendimizi hizmet odaklı turizm sektöründe dijital pazarlama süreçlerini yönetirken bulduk.
2016 yılında Otel müşterimizle bir toplantıya gitmeden önce “yeni bir şey söylemeliyiz yeni bir şey yapmalıyız” sanrıları arasında icibot’un ilk nüvesi olan otelcilik alanındaki bilinen ilk chatbot uygulaması 24 saatte oluşturuldu. Bu uygulama messenger üzerinde farklı dillerde konuşabilen, otel misafirlerine dijital uşak, asistan olarak hizmet veren, isteklerini alıp ilgili departmanlara iletme gibi fonksiyonları içeriyordu. Chatbot konseptinin gelişimi için oldukça erken aşama olan bu girişim, şirketimizin temellerini atmamıza ve turizm sektöründe mobil müşteri ilişkilerini dönüştüren teknolojilere odaklanmamıza yol açtı.
Sonraki yıllarda, turizm alanına odaklanarak misafir ilişkilerini dönüştüren teknolojiler geliştirmeye devam ettik. 2020’e geldiğimizde bir anda pandemi ile karşılaştık. Tüm yatırımını yaptığımız sektör durmuş, en az birkaç senelik olumsuz bir pazar durumu söz konusuydu. Bu noktada tüm yatırımı ya askıya alacak yada savaşmak için bir karar vermeniz gerekiyor. Kritik kararlar, bulanık analizler, ekip, kaynak yeterliliği gibi birçok bilinmez soru girişimcinin durmasını gerektiren bir belirteç gibi duruyor. Durma kararı belki de planlarını birkaç sene geri atacak ve girişimin ölmesine neden olacak ilerleme kararı ise kaynak yetersizliğinden yine girişimi başarısız veya ölme noktasına getirecek bir durum olarak karşımızda duruyordu. Ancak, ekibinin girişime inancı ve ilerleme isteği ile bu zorlu dönemde Pargesoft ile ortak girişim olarak ICITECH Teknoloji A.Ş'yi kurarak, girişimimiz ile turizm sektöründe mobil müşteri ilişkilerini dönüştürmeye odaklandık.
Kritik bir kararla hayata geçirilen ICITECH, özellikle Turizm sektöründe ICIBOT platformu ile mobil müşteri ilişkilerini dönüştürerek milyonlarca turistin kullandığı mobil uygulamaları geliştirmesi ile globalde ses getirmiştir. Ayrıca, bugün oteller, hastaneler, alış veriş merkezleri gibi tesis yönetiminde hizmet standardizasyonunu sağlayan operasyonel mükemmeliyet çözümü olan ICISTAFF ile 50 binden fazla bağımsız bölümü yöneten çözümler geliştirmiştir.
Şirketimiz, tüketici mobil uygulamaları, IoT, AI, geofence, e-Mobilite, Sürdürülebilir Enerji gibi birçok alanda ar-ge ve tüketici çözümleri geliştirmektedir. Bugün, Avrupa'nın ve Türkiye'nin önde gelen şirketleri için inovatif tüketici mobil çözümleri üretmeye devam ediyoruz. Kısa süre içinde milyonlarca tüketici tarafından tercih edilen uygulamalarımızla girişimci ruhumuzla ve araştırma ve geliştirme çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Selen Filiz