Ahilik Geleneği

CANAN ÖZGEN
Bereket ve esnaf duası olarak yapılan Ahilik geleneği Mudurnu ilçesinde yapılıyor.Tarihi İpek Yolu ve diğer önemli yolların kavşağında bir ticaret merkezi ve askeri menzil olarak gelişen Mudurnu, Ahilik-Esnaf kenti ve kültür merkezi olarak gelişen geleneği ile günümüze kadar gelmiş. Ahiliğin sosyal dokudaki en belirgin yansımaları, tarihi çarşıda 700 yıldır devam etmekte olan Esnaf Duası (veya Bereket Duası) geleneği ve Mudurnu’nun köklü kent kültürüdür. Ahilik kültüründe kardeşlik, arkadaşlık, yarenlik, dostluk, yiğitlik ve dayanışma vardır. Türkiye’de ilçe düzeyinde Ahilik kutlaması yapan, Ahilik kültürünü, geleneğini yaşatma ve gelecek nesillere aktaran  ilçedir Mudurnu…
 
Mudurnu’da geleneksel hale gelmiş ve yüzyıllardır süre gelen bir gelenek olarak Cuma günleri selâ verildikten hemen sonra yapılıyor.İki sıra halinde, selâdan sonra dizilip cemaat olarak hep birlikte ellerini açıp dua ediyor.
 
Demirciler Çarşısı ve Orta Çarşı da eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Demirciler Çarşısında ayakta çalışan esnaf grupları yer alır. (demirci, bakırcı, nalbant) gibi. Orta Çarşıda ise terzi, ayakkabıcı, manifaturacı gibi oturarak çalışan esnaflar bulunur. Ayakta çalışan esnaflar oturarak, oturarak çalışan esnaflar ayakta dua ederler.  Zanaatlarını icra eden demirciler çarşısı esnafı ise duaya oturdukları yerden ‘amin’ diyerek katılım sağlıyor.
 
Dua sonrası, edebi hayata intikal eden yakınları için ruhuna dua okunmasını isteyenler “hayır” ekmeği denilen özel bir ekmek ile lokum gibi elde yenebilecek yiyecekler dağıtılıyor. Hayır için dağıtılan yiyecekleri yiyenler ve alanlar dua ederler.Bu davranış; zanaatkârların, birbirlerine ve onların yaptıkları işe duydukları saygının bir ifadesidir. 
 
Bu duanın Mudurnu için başka bir önemi daha bulunmaktadır. Mudurnu’da her kim yeni bir işyeri açmak isterse açılışını mutlaka Esnaf duasından sonra yapar. Açılışı yapılacak olan dükkan dua sonrası anons edilir kalabalık cemaat açılış yapılacak dükkanın önüne giderek orada dükkanın bereketli olması hayırlı kazançlar sağlaması için hep birlikte dua ederler.
Bu gelenek her Cuma selâsı öncesi yapılıyor.