TURİZMİN SESİ
İki gün süren zirvede 5 ayrı salonda düzenlenen 29 oturumda 106 konuşmacı, Bursa’da turizmi 12 aya yaymak, turistin şehirde kalış süresini uzatmak, sorun ve çözüm önerilerini paylaşmak amacıyla Bursa'nın turizmini her yönüyle masaya yatırdılar. Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği ev sahipliğinde, TÜRSAB, GÜMTOB, BURO, BUSAT iş birliği, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve Uludağ Üniversitesi katkılarıyla, Burkon Turizm organizasyonuyla Merinos AKKM'de gerçekleştirilen 2. Bursa Turizm Zirvesi'nde Bursa'nın turizmi tüm detaylarıyla ele alındı.
Zirve Koordinatörü ve Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, Bursa’nın ortak akıl ve fikir birliğiyle Turizm Zirvesi’nin hazırlandığını dile getirerek, “Gerçekleştirilen sunumlarda uzman isimler ve akademisyenler ile şehrimizdeki yerel yönetimler, katılımcılarla bilgi alışverişinde bulundular. Bursa’nın turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için zaman kaybetmeden yapılması gerekenlerin ortaya konulduğu zirvenin ilk gününde 2023 Turizm strateji planında değişiklik ve yerelde karşılaşılan sorunlar, Bursa'da turizm değerleri, Sağlık turizminde tanıtım ve pazarlama ve Sağlık turizminde yerel yönetimlerin yeri ve önemi gibi konularda katılımcılara bilgiler aktarıldı” dedi.
TURİZM İHMAL EDİLDİ
Zirve’nin ikinci gün yapılan resmi açılışına başta Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr.Haluk Dursun, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, il yöneticileri ve sektör temsilcileri katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Bursa'nın turizme yatkın bir alt yapısı olmasına rağmen bu konuda inisiyatif alabilecek girişimcilere ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Bursa'da turizme yön verecek girişimcilere, Bursa’nın geçmişinden getirdiği değerleriyle tarihi geleceğine, hem ülkemize hem şehrimizin turizm dinamiklerine önemli katkı sağlayacak bu zirveden ulaşacağız” dedi.
Bursa’nın daha çok sanayi ve endüstriyi ortaya koyarak turizm alanını ihmal ettiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, özellikle sağlık turizminin kendileri için stratejik bir alan olduğunu, Bursa özelinde de tüm hizmetleri dünya insanına sunmanın hükümet olarak sorumluluklarında olduğunu belirterek, "Yedi bakanlıkla birlikte sağlık turizminin koordinasyonu Sağlık Bakanlığımıza verildi. Türkiye genelinde farklı boyuta taşımak gibi bir sorumluluğun altyapısını büyük ölçüde bitirdik. Özellikle termal sağlık turizmini, tanıtım ve pazarlama bakış açıları ve farklı dinamiklerle önümüzdeki günlerde kamuoyunun uygulama gündemine güçlü bir şekilde getirmiş olacağız. Bursa bu anlamda ciddi alt yapısı olan bir kentimiz. Sağlık turizminde ister medikal isterse termal, yaşlı ya da diğer alanlarda akreditasyonu güçlü hale getirmezsek ve hizmeti aldıktan sonra güveni sağlamazsak inişe başlarız. Mutlaka bunu merkeze alan bu hizmeti veren bir yapıyı yılsonuna kadar tamamlamış olacağız.” şeklinde konuştu.
BÜYÜKŞEHİR DEĞİL ULU ŞEHİR DİYELİM
Büyükşehir vasfının Bursa’ya yetersiz kaldığının altını çizen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, “Sloganların doğru seçilmesi gerekiyor. Bursa’yı bütün potansiyeli, geniş medeniyet coğrafyası ile kültür ve turizm kenti olarak değerlendirdiğimizde, gerçekten Ulu bir şehir. Bir şehirde kültürel altyapıyı müze, kütüphane ve sanat etkinliklerini sergileyecek salonlar gösterir, turizm denince bu saydıkların kadar konuş derler. Bakanlık olarak Bursa’nın zenginliğini her yönden değerlendirmemiz gerektiğinin farkındayız” şeklinde tamamladı.
YOL HARİTAMIZ ORTAYA ÇIKACAK
Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Vehbi Varlık, yaptığı değerlendirmede Bursa’nın 5 milyon turist hedefini yakalaması için, zirvenin sonucunda çıkacak raporun ödemine dikkat çekerek, "Bursa Turizminin Pazarlanması ve Tanıtımı, Kongre Turizmi, Alternatif Turizm, Termal Turizm ve Yatırımları, Bursa’nın Gastronomik Değerleri, Sağlık Turizmi Trendleri, Turizm Rehberliği gibi bir çok önemli konudaki zirvede ortaya koyulan görüşler rapor haline getirilecek. Hazırlanan raporun Bursa’nın turizm ekonomisi ile desteklenmesinde önemli bir yol haritası olacağına inanıyoruz” dedi. Bursa’nın turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için zaman kaybetmeden, günümüzde yapılması gerekenleri dünya vizyonuna sahip turizm uzmanlarının bakış açısı ile ortaya koyulduğunun altını çizen Varlık, turizmle ilgili tüm kurum, kuruluş çalışanları ve gönüllülerine zirvedeki katkılarından ötürü teşekkür etti.
• Ulaşımda özellikle hava yolu olmak üzere, sahil, deniz, kara ve şehir içi ulaşımların tüm dinamikleri harekete geçirilmelidir.
• İstanbul-İzmir otobanın bitmesi ile birlikte Sabiha Gökçen’den gelen misafirler direkt Bursa’ya getirilmeli ve Bursa destinasyon olarak kullanılmalıdır.
• Sağlık turizminde tüm hastaneler ve hizmet veren tesisler akreditasyon konusunda güçlü hale getirilmeli, personelin uzmanlaşması için eğitimine önem verilmelidir.
• Yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji üretimleri başlamalıdır. Güneş, rüzgar gibi doğal enerji kaynakları değerlendirilmediği sürece Sağlık Turizminden bahsedilmesi mümkün değildir.
• Bursa’nın kongre turizminden daha fazla pay alması için Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun acil olarak kurulmalıdır.
• Bursa’nın değerlerinin tanıtımına ve yurtdışında gidilen fuarlarda stand alanlarının genişletilmesine önem verilmelidir.
• Bursa tüm değerlerini ürüne dökerek, spordan, sağlığa her alanda yapılan yatırımları ve etkinlikleri turistin kentte daha uzun kalmasını sağlayacak şekilde planlamalı, paket programlar yapmalıdır.
• Bursa’da turizm alternatifleri bulunmaktadır. Mağara turizmi, golf turizmi, motosiklet turizmi gibi bunların üzerinde durulmalı gerekli yatırımların yapılması ve yerel yönetimlerin finansmanları sağlaması gerekmektedir.
• Bursa’nın zengin mutfağı, yöresel lezzetlerin teşviki ile gastronomi turizmi değerlendirilmelidir. Hali hazırda bulunan İskender döner, İnegöl Köftesi, kestane gibi değerler geliştirilmeli inovasyon yapılmalıdır.
• Kültürel eserlerin yerli yabancı turistlere tanıtılması ve doğru bilgi sahibi olması önemli bir konudur. Bölgesel olarak uzmanlaşan, belgeli turist rehberlerinin istihdam edilmelidir.
• Bursa'nın hedefleri arasında sadece Körfez ülkelerinin değil Çin, Hindistan gibi ülkelerin de olması gerekmektedir.
• Uludağ’ın 12 ay hizmet vermesi için planlamalar yapılmalı, dağ sporları ve eğitim için de kullanılmalıdır.
• Tanıtımda kullanılacak sloganların doğru seçilmesi gerekir. Bursa’nın kültürel zenginliğini destekleyecek müzeler, kütüphaneler ve sanat etkinliklerini sergileyecek salonlarının sayısı önem taşımaktadır.
• Turistlerin konaklama kültürden sonra en önem verdikleri konu eğlence mekanlarıdır. Bursa’da eğlence mekanları geliştirilmeli ve bu eğlenceler tarihi yapıların içine yani hanlara kurulmalıdır.