ZEYTİN ÜRETİRKEN ÇEVREYİ KİRLETMEYİN

Eylül ayında başlayacak zeytinyağı üretim sezonunda doğacak atıksuyun kurulacak lagünlerde buharlaştırılması ve atıkların geri dönüşümünün sağlanmasını istedi

TURİZMİN SESİ


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, zeytin üretiminin yoğun olduğu 16 ilin valiliğine bir yazı göndererek, Eylül ayında başlayacak zeytinyağı üretim sezonunda doğacak atıksuyun kurulacak lagünlerde buharlaştırılması ve atıkların geri dönüşümünün sağlanmasını istedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu imzasıyla, İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Balıkesir, Muğla, Kilis, Osmaniye, İçel, Çanakkale, Hatay, Antalya, Gaziantep, Adana, Kahramanmaraş ve Yalova valiliklerine bir yazı gönderildi.

Zeytinyağı üretimi sırasında oluşan atıksuların alıcı ortamlara arıtılmadan verilmesinin ciddi çevre sorunlarına neden olduğuna işaret edilen yazıda, şunlar kaydedildi: ''Organik kirlilik yükü bakımından çok yüksek değerlere sahip olan karasuyun, zeytinyağı üretim tesisleri yakınlarındaki araziye veya su ortamlarına verilmesi sonucunda kirlilik yükü dışında sıvı atığın asidik karaktere sahip olması ve tuzluluk seviyesinin de yüksek olması, verildikleri alıcı ortamlardaki canlı hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu anlamda ülkemizde özellikle zeytinyağı üretiminin yoğun olduğu havzalarda büyük kirlilik baskısı meydana gelmektedir.''

2 BİNE YAKIN İŞLETME VAR
Türkiye'de irili ufaklı 2 bine yakın işletmenin faaliyet gösterdiği belirtilen yazıda, genellikle Eylül ve Şubat ayları arasında zeytinyağı üretiminin, geleneksel olarak zeytinlerin pres makinelerinde sıkıştırılması ya da sürekli katı-sıvı santrifüj yöntemiyle gerçekleştirildiği ifade edildi.
Her iki yöntemle de hem katı hem sıvı atık ortaya çıktığı vurgulanan yazıda ayrıca, zeytinyağı üretimi sonucu oluşan karasuyun yüksek miktarda organik madde içermesinden dolayı, atıkların arıtılmasında teknik ve ekonomik zorluklarla karşılaşıldığı belirtildi.

Yazıda, atıkların bertarafı için bir çalışma yapıldığı kaydedilirken, bu konuda geri kazanım, buharlaştırma, tarımda sulama suyu olarak kullanma, arıtma ve yakma gibi yöntemlere başvurulması istendi.
Sıvı atıkların buharlaştırma ve arıtma yoluyla bertarafının sağlanacağı lagünlerin kurulması için verilen sürenin 28 Ekim 2009'da dolacağı hatırlatılan yazıda, organize sanayi bölgeleri ve diğer sanayi kuruluşlarının atıksu arıtma tesisi kurması için verilen sürenin de dolduğu vurgulandı. Yazıda, çevreyi kirleten işletmelere cezai müeyyide uygulanması da istendi.