YÖRÜKLERİN HAYATINA YENİ BASKI

Yörüklerin hayatı Kozan Belediyesi tarafından kültür hizmeti olarak yeniden basılacak

TURİZMİN SESİ


Aslen Estonyalı olan ve Almanya'da ikamet eden araştırmacı tarihçi Prof. Dr. Ulla Johansen, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan'ı makamında ziyaret ederek 1957 yılında bölgemizde yaşayan Yörüklerin hayatı ve yaşantılarını kaleme aldığı kitabını hediye etti. Ulla Johansen'in yapmış olduğu kültürel çalışmadan dolayı teşekkür eden Belediye Başkanı Kazım Özgan; “Almanya'dan genç yaşta o günün zor şartlarında gelerek Türk kültürü ve ananesini bizzat yaşayıp gözleyip, güzel dilimiz Türkçeyi de burada öğrenmesi bizi mutlu etti. Hazırlamış olduğu bu güzel çalışmayı Türkçeye çevirerek basılması Türk kültürünü anlatmasından dolayı ayrıca memnuniyet duydum. Kendilerinin de isteği üzerine daha önce Kültür Bakanlığımız tarafında basılan bu kitabı bizde kültür hizmeti olarak çağlatmayı düşünmekteyiz” dedi.

Prof. Dr. Johansen, daha sonra Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Arık tarafında Kozan Kalesi, Yaverin Konağı, Eski Kozan Bölgesi, Hoşkadem Cami, Göç Yolu ve tarihi Roma Köprüsü önünde bulunan Yörük Çadırı gezdirilerek burada da Yörük ayranı ikramında bulunuldu.”
O günden bugüne Kozan'ı çok değişmiş olarak gördüğünü belirten Prof. Dr. Ulla Johansen; “Daha önceki Kozan daha fakirdi. Bugün ise Kozan'ı daha gelişmiş ve zengin olarak gördüm. En önemlisi Avrupa yolunda hızlı adımlar atıldığını fark ettim. Ayrıca Kitaba verilen değerden dolayı ve Kozan'da restorasyon çalışmalarına verilen önemden dolayı da sayın başkanı kutluyorum” diye konuştu.

Prof.Dr.Ulla Johansen'ın 1957 yılında Saimbeyli Beypınarı yaylası ve Çukurova bölgesindeki çadırda yaşayan göçebe Oğuz boylarından Türkmen Yörükler üzerine yaptığı araştırmaları, 2005 yılında Kültür Bakanlığı yayınları tarafından basılarak “50 Yıl Önce Türkiye'de Yörüklerin Yayla Hayatı” ismi ile kitaplaştırılmıştı. Kitapta Yörükler hakkında geniş bilginin yanı sıra orijinal renkli resimlerde yer alıyor.

Türkçe başta olmak üzere doğu dilleri eğitimi alan ve 1956 yılında Türkiye'nin verdiği bir bursu kazanarak 15 ay Türkiye'de kalan Johansen, bu süre zarfında Yörüklerle tanıştı ve Karatepe arkeolojik kazısında çalıştı. 1957 yılında Saimbeyli'ye bağlı Beypınar yaylası başta olmak üzere 6 ay boyunca Yörük çadırlarında kaldı. Beypınar'da bir oba ile birlikte Nisan ve Mayıs aylarında yaylaya göçerek gözlemlemelerde bulundu. 6 ay boyunca Yörükler ile göçebe hayatı yaşayan ve bunu kitaplaştıran Johansen, Türkiye Sibirya, Orta Asya ile diğer Altay dillerini konuşan halklar ile ilgili araştırmalar yaptı. 1973 yılında Köln üniversitesi tarafından Ordinaryüs Profesör unvanıyla Etnoloji Enstitüsü başkanlığına atandı.