AB ve TC tarafından finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı’nın Operasyon Faydalanıcısı olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu, Gazi Üniversitesi-Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Ankara Altındağ Atatürk Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi tarafından Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Hibe Programı kapsamında devam eden Moleküler Gastronomi: Yiyecek İçecek Eğitiminde Yenilik Projesi 31.08.2015 tarihi itibariyle tamamlandı. Proje Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ve Turizm Fakültesi Dekanlığının destekleri ile Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKSOY, Öğr. Gör. Ramazan EREN, Araş. Gör. Alper IŞIN, Araş. Gör. Burcu KOÇ ve Funda ALDOĞAN tarafından yürütüldü.
Yiyecek İçecek Eğitiminde Yenilik Projesi
Moleküler Gastronomi: Yiyecek İçecek Eğitiminde Yenilik Projesi 31.08.2015 tarihi itibariyle tamamlandı
TURİZMİN SESİ
Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin yürütücülüğünde 12 ay boyunca devam eden proje kapsamında;
• Yiyecek-içecek alanında mesleki ve teknik eğitimin içeriğinin geliştirilmesi,
• Alandaki güncel gelişmeler doğrultusunda Moleküler Gastronomi konusunun yükseköğretim ve ortaöğretim seviyesinde Türkiye mesleki eğitim sistemine kazandırılması ve bu yolla; ortaöğretim düzeyinde Yiyecek-İçecek ve Gıda Teknolojisi Alanlarının, yükseköğretim düzeyinde ise Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün cazip hale getirmesi amaçlandı.
Proje bünyesinde; Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden 7 öğretim elemanı, Ankara Altındağ Atatürk Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi’nden 7 alan öğretmeni ve Türkiye Aşçılar Federasyonu’ndan 7 şefin katılımıyla oluşturulan 21 kişilik bir grup 17.01.2015-21.02.2015 tarihleri arasında Almanya’da farklı eğitim kurumlarında Moleküler Gastronomi alanında teorik ve uygulamalı eğitimler almış, eğitim sonunda Türkiye’ye dönen ilgili grubun katkılarıyla yiyecek-içecek eğitim müfredatının revizyon çalışmaları başlatıldı.
Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde kurulan moleküler mutfak laboratuvarı ile “salt moleküler mutfak ekipmanlarından oluşan ilk uygulama alanını” eğitim camiasına kazandıran proje; Almanya’da eğitim alan katılımcıların eğitmenliğinde, farklı üniversitelerden öğretim elamanları-Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm öğrencileri ve ortaöğretim alan öğretmenlerine “Moleküler Mutfak Uygulamaları” konusunda yeni kurulan laboratuvarda 10.06.2015-04.08.2015 tarihleri arasında ücretsiz kurs alma olanağı tanımasıyla ülke genelinde söz konusu alan üzerinde ciddi bir farkındalık yaratmış durumda.
İlgili eğitime katılmak için yapılan başvuruların beklenenden çok daha fazla oluşu ve katılımcıların kurs boyunca sergilemiş oldukları pozitif tutum ise “Dünya genelinde hali hazırda uygulanan Moleküler Gastronomi-Moleküler Mutfak Uygulamalarını Türkiye’de tanıtmayı ve söz konusu alanda gelecekte yapılması planlanan çalışmalara öncülük etmeyi hedefleyen proje ekibi için mutluluk kaynağıdır”.