YEŞİLIRMAK KAPISI AÇILDI

Yeşilırmak Kapısı ile Aşağı Pirgo arasında kalan BM kontrolündeki bir noktada yapıldı

TURİZMİN SESİ


Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki yedinci sınır kapısı olan Yeşilırmak Sınır Kapısı, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın da katıldığı törenle açıldı. Tören yerine ilk önce Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu karayoluyla geldi. Ardından helikopterle törene yakın bir noktaya iniş yapan Dimitris Hristofyas, tören noktasına resmi makam aracıyla ulaştı.

Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Frank Urbancik, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Avrupa Bölge Bürosu Başkan Yardımcısı Haoliang Xu ve Birleşmiş Milletleri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alxesander Downer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleşti. Liderler törenin ardından önce Yeşilırmak, ardından Aşağı Pirgo'yu ziyaret için tören yerinden ayrıldı. BM'nin basın bildirisine göre, Yeşilırmak Kapısı'nın açılışı liderlerin gündemine ilk olarak 21 Mart 2008'de gelmişti.Yeşilırmak ile Güney Kıbrıs'taki aşağı Pirgo köyünü birbirine bağlayan altı kilometrelik yolun yeniden yapılmasına 29 Mart'ta başlanmıştı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Gelecek için Ortaklık İnisiyatifi tarafından finanse edilen yol, KKTC ve Güney Kıbrıs'tan iki şirketin kurduğu SAP ortaklığı tarafından yapıldı.

BM'ye göre Yeşilırmak ile Aşağı Pirgo arasında 1964'den sonra ilk geçişler 7 Ağustos 2009'da ambulans araçlarının seferleriyle başladı. Aşağı Pirgo sakinleri Lefkoşa'ya gitmek için Trodos dağını aşmak zorunda kalıyordu. Yeşilırmak Kapısı'nın açılışıyla Aşağı Pirgo-Lefkoşa arasındaki seyahat süresi 3 saatten 1.5 saate düşürülmüş oldu. KA