YEŞİLAY’DAN BİRA FESTİVALİ’NE TEPKİ

Yeşilay, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Bira Festivalinde bedava bira dağıtılmasına şiddetle tepki gösterirken, 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Ahmet Anıl Durmaz'ın aşırı alkol nedeniyle komaya girerek öldüğü iddiaları yaraya tuz serpti

TURİZMİN SESİ


Yapılan organizasyon Anayasanın 58. maddesinde yer alan "Devlet gençleri içki düşkünlüğünden korumak için gerekli tedbirleri alır." ve Alkollü İçkilerin Satışına dair yönetmeliğin 19'uncu maddesine göre ise: "Ticari fuarlar, yiyecek içecek ihtisas fuarları dışında kalmak şartıyla halka açık alanlarda alkollü içki tattırılamaz veya bedava içki dağıtılamaz. " maddelerine aykırı. Yeşilay suç duyurusunda bulunacak.

İSTANBUL- Yeşilay Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre Antalya'da yapılan bira festivalinde skandallar zinciri birbirini kovalıyor. Çünkü, hem yasalara ve yönetmeliğe aykırı bir uygulama yapılmış, hem bu organizasyon kamu kurumu marifetiyle yapılmış, hem de çok doğru bir iş yapılmış gibi başkan Akaydın. "Seneye daha büyüğünü yapacağız" diye beyanat verebiliyor.

Yeşilay Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Arvas: "Türkiye'de son zamanlarda garip olaylar yaşanıyor. Gençlerin alkole teşvik edilmesi ve böyle bir festival düzenlenmesi her bakımdan faciadır. Üstelik özür kabahatten daha büyük "içmesini bilmiyorsa bizim suçumuz nedir" diye savunma yapılmış. Yeşilay olarak bu olayı şiddetle kınıyor, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı beyan ediyoruz. Biz burada alkolün zararlarını yeniden anlatmaya kalkacak değiliz, Rusya dahil batı ülkeleri konuyla ilgili tedbirler alırken, kendi gençliğini fert ve toplumun hayat kalitesini düşüren, sağlık düşmanı içeceklerden korumak için uğraşırken, bizim festival yaparak teşvik etmemiz, hele hele bunu kamu kurumu olarak yapmamız bir skandaldır." Diye konuştu.

Arvas: "Batı deyince, aklımıza bilim teknoloji, yüksek hayat standardı, demokratikleşme, özgürlükler, insan hakları, hür düşünce gelmesi lazımken, en kötü yönleri neyse, ülkemizde o uygulanmak isteniyor. Bir kamu görevlisi özel hayatında içki kullanabilir, ancak elinde bira kadehiyle objektiflere poz veremez, teşvik edemez. Başkan Akaydın'ın bu skandaldan sonra istifaya davet ediyoruz.” Diye konuştu.

Yeşilay'ın görüş aldığı diğer uzmanlar ne diyor?

Prof. Dr. Sefa Saygılı (Vakıf Gureba Hast. Psikiyatri Klinik Şefi)
“Alkollü içkiler bilimsel olarak yakın bir tarihte “uyuşturucu” sınıfında değerlendirilecektir. Toplumdaki suç oranlarını artıran en önemli etkenlerdendir. Dünyada 74 milyon civarında alkol bağımlısı bulunmakta ve bunların tedavileri de hayat boyu sürmektedir. Böyleyken, ülkemizde bira festivali yapılması, gençlere bedava bira dağıtılması bağımlılığa giden yolun birinci adımıdır. Göz göre göre faciaya davetiyedir. Şiddetle kınıyorum. Yetkilileri sorumlu olmaya davet ediyorum.”

Doç. Dr. Vehbi Altunçul (İTÜ Öğretim Üyesi)
“Olayı medyadan takip ettim, çok üzüldüm. Biz insanlar sağlıklı olsun diye uğraşırken, zararlı alışkanlıklara teşvik edilmeleri büyük bir sorumsuzluk örneğidir.”

Prof. Dr. Cahit Babuna (E. Öğrt. Üyesi)
“Alkolün zararları ile ilgili birçok kitap yazdım. Konuyla ilgili yüzlerce araştırma yaptım. Bu konuda her türlü yasal tedbirin alınması gerektiğini düşünüyorum. 4207 sayılı sigara yasasına benzer bir uygulama acilen yapılmalı, çocuklar ve gençler korunmalıdır. Antalyadaki festivalin çok yanlış ve biraz da kasıtlı olduğunu düşünüyorum.”

Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu (Psikiyatrist)
“Biz gençleri daha çok spor, sanat ve kültürel etkinliklere yönlendirilmelerini tavsiye ediyoruz. Ancak bu tür çalışmaların yetersiz olduğu görülüyor. Bu festivalin belediye eliyle yapılması çok yanlış olmuştur. Yasalara da aykırıdır”

Dr. Levent Saraç (Kardiyolog)
“Öncelikle bize başvuran hastalara “alkol ve sigara kullanıyor musunuz?” diye soruyoruz. Eğer bu ikisinden biri varsa, zaten hasta kendi eliyle kendi vücuduna en büyük zararı vermiş oluyor. İnsan sağlığına zarar veren maddelerin kullanımını teşvik etmek, hele festival yapmak aklı başında yöneticilerin yapacağı iş değildir.”

www.yesilay.org.tr e-posta: halklailiskiler@yesilay.org.tr