TURİZMİN SESİ
Elazığ ilinin sosyal ve ekonomik gelişmesini sağlamak amacıyla oluşturulan Elazığ Kalkınma Kurultayı, yeraltı kaynakları, su ürünleri ve turizm sektörlerine odaklanarak belirlenen gelecek hedeflerinin açıklandığı tanıtım toplantısı Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirdi.
Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Fırat Kalkınma Ajansı ve Fırat Üniversitesi’nin ortak koordinasyonunda oluşturulan kurultayın tanıtım toplantısında Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, ETSO Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Elazığ STK Platformu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şekerci ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Mesut Öztop’un yanı sıra çok sayıda davetli de hazır bulundu.Elazığ Kalkınma Kurultayı; ilin sosyal ve ekonomik durumunu tespit ederek, mevcut sorunları, çözüm önerilerini ve ilin potansiyel gelişim alanlarını belirlemeyip, 2023 ve 2050 yılları için hedeflerini ortaya koyarak hep birlikte Yeni Elazığ için adım atıyorlar.
Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda Vali Ömer Faruk Koçak, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ TSO Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ Sivil Toplum Platformu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şekerci ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı toplantıda açıklama yapan Vali Koçak, Elazığ Valisi olarak bu zamana kadar yapılan çalışmalardan çok mutlu olduğunu belirterek, “Artık sonuç almaya doğru yaklaşıyoruz. Şehir kalkınırken tüm karar vericilerin bir arada olmasını istedik. Fırat Üniversitesi’nden Ahmet Şaşmaz yeraltı kaynakları, İsmail Aytaç Turizm, Nail Sağlam ise, su ürünleri komitelerinde yer alacak. Bilim dünyası ve profesyonel destekle metodolojiyi doğru koymak istedik. Yatırımcılar nezdinde, izlenebilir, takip edilebilir, belirsizliklerin az olduğu, uzun vadeli plan yapabilen bir şehir olarak görülmek istiyoruz” dedi.
Bu zamana kadar yapılan çalışmalardan çok mutlu olduğumu ifade etmeliyim. Bu il de göreve başlarken Elazığ’la ilgili ilk aldığım bilgilerde şunu söylemişlerdi “ Doğru hedefler konulduğunda, doğru şeyler söylendiğinde, Elazığ’ın işadamları, Elazığ halkı, herkes yani bütün Elazığlılar onun etrafında kenetlenmekte hiç zorluk çekmezler .” demişlerdi. Hakikaten bunu görüyorum. Elazığ’ da yaşayan insanların daha müreffeh, daha mutlu yaşamasını sağlayacak, herkesin hayatını daha da kolaylaştıracak bir çalışmayı halis niyetlerle iş adamından öğrencisine, her kesim ile beraberce yürütmeye gayret ediyoruz.
Elazığ gelişiyor, 568.000 nüfusa sahip olan bir ilde değişimi sağlamak, gelişmenin ivmesini artırmak kolay bir iş değildir. Önemli bir çalışma yapmak, hazırlık yapmak, iyi plan yapmak, bu planın uygulanmasını iyi takip etmek, hedef koymak önemlidir. Ne yaptığını ve yapacağını bilen insanların hedefe varması çok kolaydır. 29 Kasım’dan sonra hepimiz işimize koyulacağız. Herkesin ne yaptığını hep beraber izleyeceğiz.
Yapılan çalışma il seviyesinde kalkınmanın topyekûn nasıl gerçekleştirildiğinin ve aynı zaman da hesap verebilir bir yönetimin nasıl gerçekleştirildiğinin de önemli bir örneği olacak. Bu konu da yola çıkanlar, bizler ve burada hizmet eden bütün arkadaşlarımız kendimize güveniyoruz. Bu faaliyetleri gerçekleştirecek eylemleri hayata geçirecek olan bütün arkadaşlarıma da sonuna kadar güvendiğimi burada söylemek istiyorum.
Onların konulan hedefleri gerçekleştireceklerine olan inancımı herkesin huzurunda paylaşmak istiyorum. Elazığ’ın kapasitesi, potansiyeli, enerjisi ve geçmişi çok daha iyi işler yapmaya müsait. Geçmişte bunu yapmışlar, bundan sonra da yapabilir. Şehirlerin, toplumların hayatında belli dönemler vardır. Heyecanın, beklentilerin ve enerjinin doruğa çıktığı dönemler vardır.
Ben 29 Kasım’ın bu anlamda bütün dinamiklerimizin zirveye çıktığı ve şehrimizin kalkınması için beraber çalıştığı bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum.
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “4 bin yıllık tarihi ve kültürüyle bugüne gelmiş olan güzel Harput’un kadim kültürünün ekonomiye dönüşmesi için mücadele veriyoruz. Yerel yönetimler sadece yol ve kaldırım yapan bir anlayışla çalışmamalı, aynı zamanda şehirlerin kalkınmasını temin etmeli ve ekonomisini geliştirmeli. Bu açıdan şehrin bütün güçlerinin senkronize içinde çalışması, kalkınmanın olmazsa olmazıdır. Kalkınma şehirde yaşayan herkese hitap ediyorsa önemlidir. Mutlu insanların yaşadığı bir şehir oluşturmak istiyoruz” dedi. Birlik beraberlik içinde Elazığ kalkınarak “HUZUR” kenti olarak geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz. Elazığ’da kültür ve sanat herkesin hakkıdır. 1 milyon metrekare yeşil alan yapıyoruz. Rantın en yüksek olduğu yere ağaç dikiyoruz. 750 yıllık tarihi Çınar ağacımızın İstanbul’dan gelen profesyonel ekip tarafından hasarlı bölümleri tedavi edildi. Şimdi 750 yıllık Çınar yeşillendi, bu bizim çevreye verdiğimiz bir değerdir dedi.
Elazığ’ın geleceği kendi elindedir. Keşfedilmeyi bekleyen bir Elmas gibidir. Elazığ, turizm ile kalkınacak buna inanıyoruz. Gelişim için tek pencere, tek noktadan bakıyoruz. Kalkınma şehrin tamamına hitap ediyorsa bir anlam kazanır. Biz karma bir grupla her köşesinden tutarak Elazığ’ ı hak ettiği yere taşıyacağız. Hazar Baba Kayak Merkezi, Dünya’da iki gölü bir arada görebildiğiniz tek kayak merkezidir. Kayak yaparken gölün içine doğru ilerliyorsunuz. Kayak Merkezi’nin bir tarafı Hazar Gölü, diğer tarafı ise Keban Gölü. Böyle bir güzellik sadece Elazığ’da bulunuyor. Burada bir eksiğimiz daha ortaya çıktı. Tanıtım yaparken profesyonel bir ajans ile çalışılmalı. Bunun eksikliğini yaşıyoruz ve en yakın zamanda bir Halkla İlişkiler firması ile çalışmaya başlayacağız dedi.
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Hep birlikte mücadele ettiğimiz için sonuca daha hızlı ulaşacağız. Her kurumdan ve alandan görüş alarak bugün çalışmalarımızı birlikte yürütüyoruz. Geçmişte hatalarımız oldu, ders aldık şimdi birlik içindeyiz. Bu konuyu kendimize dert edindik. Elazığ yatırım yapılacak ve para kazanılabilecek bir kenttir. Yatırım yapacak kişinin önündeki engelleri birlikte kaldıracağız. Gerekirse ayağına kadar gideceğiz. Bizim tüm yatırımlarımız Elazığ’da ve bundan sonra da böyle olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, “Elazığ kalkınacaksa, lobi marifetiyle bunu harekete geçirmek gerekiyor. Şehrin yöneticileri ve Lobi Çalıştayı’nı harekete geçirebilirsek Elazığ’ın gelişmişliğini tamamlayıp muhatap şehirlerle aradaki makası kapatabiliriz. Çünkü dünya çok hızlı gelişiyor” dedi.
Elazığ STK Platformu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şekerci ise şehir olarak belli bir hedefe kilitlendiklerini Elazığ’ın kültürel ve siyaset yönünden güçlü organizasyonlara sahip bir şehir olduğunu açıklarken, Elazığlı kadın dernekleriyle de iş birliği içinde çalışıyoruz. Elazığ geleceği için faydası olacak her projenin içinde yer alacaklarını ifade etti.
ARGE Danışmanı Burak Erşahin, “İlin ekonomik ve sosyal gelişimini sağlamak, kamu-özel tüm kurumların birlikte ve aynı hedefe doğru çalışmalarını sağlayacak ortam oluşturmak, il içinde ortak iş yapabilme yetkinliğini güçlendirmek, yatırımcılara güven veren, öngörülebilir ve ulaşacağı nokta tanımlı, yatırımcı dostu il olmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu projede çalışmaktan keyif alıyoruz. Karma gruplarca geniş katılımlı bir uyum ile herkesi işin içine katarak uygulama potansiyelini arttıran bir çalışma izleniyor. Halka da ciddi bir bilgilendirme yapmak lazım. Herkesi aynı noktaya getirecek çalışmalar yapıyoruz. Elazığ’ın daha hızlı kalkınabildiğini ve ortak çabanın sonuç getirdiğini görmek herşeyden daha önemli. Esas iş bundan sonra başlıyor” şeklinde konuştu.