Yeni Corolla 1.6 Premium Multidrive S Testi

Yeni Toyota’ya bir efsane desek sanırım yanlış olmaz çünkü 47 yıldır insanların hayatlarına dokunan ve rüyalarını süsleyen bir otomobil o...

TURİZMİN SESİ-Hakkı Günerkan

Yeni Toyota’ya bir efsane desek sanırım yanlış olmaz çünkü 47 yıldır insanların hayatlarına dokunan ve rüyalarını süsleyen bir otomobil o. İlk üretim tarihi benimle yaşıt:)) 1966, 47 yıllık hayat hikayesinde 40 milyondan fazla satmış, yani neredeyse iki kuşaktır hayatımızda. 11.neslini 2013 Temmuz ayında yeniden tasarlayarak müşterilerin beklentisi doğrultusunda Türkiye’de üretildi. Test otomobilimiz Yeni Toyota Corolla 1.6 motor Multidrive S otomatik şanzıman (CVT) 132 Hp’yi otoruyasi.com okuyucuları için test etme fırsatı bulduk.
 
 
DIŞ TASARIM
Yeni Toyota Corolla 11.neslinde modern tasarımı ile karşımıza çıktı. Corolla akıcı ve keskin hatlarıyla çok şık bir tasarıma sahip. Yeni Corolla bir önceki nesline göre 80 mm daha uzun, 15 mm daha geniş ve 10 cm’lik aks mesafesinde artış yapılmış. Keskin hatlara sahip ön yüz tasarımı,  gövdeye doğru uzanan ön far grubu LED’li gündüz farları ve krom kaplama ızgarasıyla bütünleşerek agresif bir görüntü sergilenmiş.
 
 
Ayrıca alt ızgara ve sis farlarıyla otomobilin karakteristik özelliği ön plana çıkarılmış.Yanda ise gövde rengi kapı kolları, ön tampondan arka tampona kadar uzayan keskin ve ince çizgi otomobilde genişlik hissini arttırırken, arka bölümde ise bagaj kapağı üstündeki belirgin kromaj kaplaması arka stoplarla uyumlu tasarımı, plakalıktan alt tampona doğru uzanan belirgin ve keskin çizgisi ile etli görünüm sağlarken otomobilin genişliğine de atıfta bulunulmuş. Yeni Toyota Corolla’nın dış tasarımı sade, akıcı keskin çizgileriyle gözlerin hep üzerinde olmasını hak ediyor.
 
 
KONFOR VE İÇ TASARIM
Dış tasarımındaki detaylar Yeni Corollanın iç tasarımında kendini gösteriyor. Otomobilin içine girdiğinizde sizi geniş ve ferah iç mekan karşılıyor. Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi (Start&Stop) ile otomobilinizi kolaylıkla çalıştırabiliyorsunuz. Üç kollu direksiyon simidi üzerindeki kısa yol tuşları ve 6,1 inç’lik renkli dokunmatik ekranı, kapı içlerindeki kromaj ve ön konsoldaki kaplamalarla şık görüntü sergilenmiş.
 
 
Ayrıca ergonomik ön ve arka koltuklar kaliteli işçilik ile konfora verilen önem artırılmış. Yeterli diz ve baş mesafesi, saklama alanlarıyla konforlu yolculuklar sunan yeni Corolla,otomatik çift bölgeli klima, Toyota touch 2 multimedya sistemi, direksiyondan kumandalı Bluetooth kablosuz cep telefonu bağlantısı ve USB/Aux girişi ile yolculuklarınızın keyifli geçmesine yardımcı olacaktır.
 
 
8 Geri görüş kamerası sayesinde güvenli park imkanı sunmasını da artı hanesine yazabiliriz. Ayrıca  geniş ve ferah iç mekanla birlikte ailelerin bir sedan otomobilde aradığı bagaj hacmi de 452 litreye çıkarılmış.
 
PERFORMANS VE YAKIT TÜKETİMİ
Test otomobilimiz yeni Corolla 1.6 motor Premium Multidrive S CVT otomatik şanzıman, 6400 devirde 132 Hp’lik güç  ve 4400 devirde 160 Nm’lik tork üretiyor.0-100 km hızlanmasına 11.1 saniyede ulaşırken, maksimum hızı ise 190 km. Üzerinde bulundurduğu sürekli değişken şanzıman (CVT), otomatik şanzıman konforunu hissediyorsunuz vites geçişleri sorunsuz gerçekleşiyor.
 
 
Ayrıca Multidrive sistemiyle, kasnak oranını kesintisiz bir şekilde ayarlayarak en üst düzeyde yakıt ekonominize katkıda bulunmayı da ihmal etmiyor. Performansından ödün vermeyen yeni Corolla sürücü ve yolculara keyifli, konforlu yolculuklar sunmasını da biliyor.Eco ve Sport sürüş modlarıyla performansını ve yakıt ekonomisini bir arada sunuyor. Test sürecimiz içerisinde yakıt tüketimi ise 7.9 litre olarak gerçekleşti, devamlı şehir trafiğinde kullandığımız Corolla’yı uzun yolda bu oranı daha aşağı çekmek mümkün görünüyor.
 
 
GÜVENLİK
Daha önceki neslinde de güven timsali olan Corolla, 11. neslinde de güven unsuru olmaya devam ediyor. Euro Ncap çarpışma testinden 5 yıldız alarak çıkan yeni Corolla, aktif ve pasif güvenlik unsurlarıyla sürücü ve yolcuların güvenliğini en üst düzeyde korumasını biliyor.
 
 
Yeni Corolla’da bulunan güvenlik donanımları ise, Sürücü, yolcu,yan hava yastıkları(7 adet), EBD ile desteklenmiş ABS fren sistemi, Fren destek sistemi (Brake Assist), Araç denge kontrol sistemi (VSC),Yokuşta kalkış desteği (HAC),Elektronik Çekiş Kontrol sistemi (TRC), Cruise Control (Hız Sabitleme Sistemi), çocukların güvenligi için ise, Çocuk koltuğu sabitleme mekanizması (ISOFIX) unutulmamış.
 
 
Test otomobilimiz Yeni Corolla 1.6 Premium Multidrive S fiyatı; 74,310 TL
 
SONUÇ
Bir Baba gibi güven timsali olan Toyota Corolla, yeni nesliyle bunu daha da sağlamtırmış. Performansı, geniş ve konforlu iç mekanı ile tüm sürücülerin ve ailelerin birinci tercihi olacaktır. Yeni Toyota Corolla’nın selefinden aldığı bayrağı daha yukarı çekeceğinden eminim.Sedan cenneti ülkemizde güven timsali Toyota Corolla ile birleşince her kesim sürücünün tercihi olacaktır.Tek eleştirim Toyota Corolla’nın bundan sonraki yeni neslinde dijital saat ısrarından vazgeçmesi gerekiyor. Tüm okuyucularıma Yeni Toyota Corolla’yı Toyota bayi ve Showromlarında mutlaka test sürüşü yapmalarını öneriyorum.
 
Kazasız ve keyifli sürüşler dileğiyle,
Unutmayalım, Trafik Kurallarına Uyalım Sevdiklerimizi Üzmeyelim..