YENİ AÇILIMLAR VE FIRSATLAR

“Kirli sanayi yerine bacası tütmeyen sanayi, turizmde gelişme göstererek büyüme arzusundayız.”

TURİZMİN SESİ-YILMAZ PARLAR


Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) “Anadolu Buluşmaları” adı altında incelemelerini sürdürdüğü geleneksel toplantılarından biri olarak, Edirne'de Genç Girişimciler Derneğinin “ İş Dünyası İçin Yeni Açılımlar ve Fırsatlar” konulu panelde, Edirne ekonomisini şekillendirmede söz sahibi aktörleri dinledi. Belediye Başkan Vekili Hakan İnci, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, ETSO Yönetim Kurulu Üyesi Özay Öztürk, EDESOB Başkanı Emin İnağ, gibi değerli isimlerin oluşturduğu panelde başkanlığı EGD Danışma Kurulu Üyesi Yüksel Uysal yaptı. Panelin sonuç yorumu. Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt tarafından yapıldı. Edirne turizmi hakkında derin bilgilere ve fikirlere sahip konusuna vakıf Edirne Kültür Turizm İl Müdürü İrfan Özcan'da panele katkıda bulundu.

Edirne Genç Girişimciler Derneği Başkanı Nevser Eraslan “ Edirne'nin ekonomisindeki sorunlarının biz girişimciler için masaya yatırılması ve Panelden çıkacak sonuç hepimiz için çok önemli.” Turizm ve tarım öncelikli ekonominin Edirne geleceğine lokomotif olacağını, bu alanda yatırımcıları bekledikleri şeklinde ifadelerle açılış konuşmasını yaptı.
Genç ve Kadın girişimciye duyulan saygıdan verilen öncelikli konuşma sonrası, Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner konuşmasını yaptı. Aslaner “ Genç Girişimciler Derneği düğmeye basmış ve sizleri ETSO, Borsa, EDESOB, Valilik, Kültür Turizm İl Müdürü ile bir araya getirmiş. Eskiden deniz, kum, güneş diye bir slogan vardı. Artık bunlar yavaş yavaş kırılmaya başlıyor. İnanç turizmi, kültür ve doğa turizmi gibi yeni alternatiflerle turizm çeşitleniyor. Genç girişimcilerin, turizmcilerin el atması ile kısır döngü kırılacak. Genç girişimciler, iş adamları ve kurumların turizme el atması ile buradan çıkacak kararların çok daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İnci, “ İş adamı olma sıfatımdan dolayı Edirne'nin turizm ve ekonomisi üzerine çalışmalar yaptık. Turizm öncelikli olmalı Türk-Bulgar Turizm Kültür Değişimi altında bir merkez kurduk. Yalnız alt yapı için otel ve tesisler turizm için yeterli değil. Yerel halkın turizme hazır olması gerekli.. Bulgaristan'da Burgaz ve Yambol kentinde yaptığımız toplantıda turizm ile ilgili aktörleri davet ettik. Edirne'de çok ciddi ara eleman eksikliği fark ettik. Yeni yetişecek neslin turizme hazır olması gerekli. “ diyerek eksik sorunlarını masaya yatırdı.

Tartışma ortamından kurtulamayan Sedef Kule projesini açıkladı. “Finans ve ihale aşamasındayız. Yap işlet devret modelini uygulamak istiyoruz olmazsa belediyenin imkanları ile yapılacak. Bütün antenler, televizyonlar kulede toplanacak. Buradan gelir elde edilecek. Restoran, kafeterayalar olacak. Döner kulede yemek yerken hem Bulgaristan'ı hem de Yunanistan'ı görme imkanı olacak” dedi.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Kurumlar arasında ahenk olmadığını, kısır çekişmeler sonucu neticelerinden olumsuz etkilendiklerini dile getirdi. “Konaklayacak otel tesis eksikliği nedeniyle turist yerine günlük ziyaretci geliyor. Edirne'yi sadece turizm kenti olarak değil, tarım kenti olarak da düşünmek gerekir. İşsizliğin sebeb verdiği göç nedeniyle nüfus azaldı. , Milletvekili sayısı bile 4 den 3 e düşdü. Tekstil yok oldu. Teşvikle açılan iki fabrika kapandı. Kaliteli iş gücü sıkıntısı çekmekteyiz. Kaliteli eleman sıkıntımız var.”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu Üyesi Özay Öztürk
“Osmanlıya başkentlik yapan büyük mirasın sahibi Edirne'de 700'e yakın tarihi eser var. Dar alanda yoğun tarihi eserle dünyada ikinci kent durumunda. Turizm için büyük potansiyel, tarım sektöründe, ayçiçeğin yüzde 30'unu, çeltiğin yüzde 60'ını ilimiz üretiyor. 1980'li yıllarda tekstil ile ön plandaydık. Kan kaybettik ve zayıfladık.

İşsizlik ilk sorunumuzun başında, ekonomimiz büyük ölçüde tarıma dayanıyor. Sanayi sektörü yüzde 12'lik bir payın sahibi. Edirne Organize Sanayi Bölgesinin tüm altyapı çalışmaları bitti ancak yatırımcıyı bekliyor. Komşularımızla hem ticari, hem sosyo-kültürel anlamda ilişkileri geliştirmek ve kalıcı kılmak düşüncesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlimizi fuar ve kongre merkezi şehri yapma arzusundayız. Önemli projelerimizden biri olan Balkan Ticaret Merkezi projesi hayata geçtiğinde bölgesinde ülkemiz ticaretinin ve uluslararası ticaretin yeniden büyümesine önemli ölçüde katkı sağlamış olacaktır” dedi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Emin İnağ, Edirne'de Trakları, Osmanlıyı ve Bizansı görmenin mümkün olduğunu belirterek tarım ve turizm kenti yolunda ilerlediklerini söyledi. Edirne'nin marka kent olma yönünde büyük ilerleme kaydettiğine dikkat çekerek gastronomi alanında Edirne tava ciğer ve Osmanlı mutfağı ile öne çıktığını fakat hak ettiğinin altında göründüğünü ifade etti

Panelin sonunda yorum yapan Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt “Gerçek dostu olanın aynalara ihtiyacı yoktur. 1982'den beri. Turizmle ilgili gitmediğim tek il yok. Antalya, Türkiye'nin en büyük projesi idi. Uzun süre devlet masraf yaptı. Halen Antalya Türkiye'ye katma değer yapmıyor. Türkiye yavaş yavaş uyanıyor. Turizmi çeşitlendirmek lazım. Turzmin gelişmesi için turizim eğiliminin yüzde 60'ı yerli turist olmalı. Prag ve Paris gibi. İspanya'da böyle oldu. Edirne sınır kenti ve handikapları var. Ayrıntıya dikkat edilmiyor. Kaynakları, tarihi potansiyeli iyi değerlendirmek lazım. Potansiyel kaynak olması önemli değil geliştirmek, nasıl planlamak, nasıl satmak bunları bilmek lazım.

 Bir troya hikayesi yok satıyor. İyi pazarlansa Osmanlının eserleri para basar. Kaynakları, tarihi potansiyeli iyi değerlendirmek lazım. Ciddi projeye ihtiyaç var. Tarım işletmeciliğini mantığı sil baştan yapılmalı, verimi artırmak için tarıma teknolojiyi sokmak gerekir. Türkiye yalanla idare edilmez. Türkiye'de işsizlik yok. Mesleksizlik var. Kaynak ve finansman problemi yok, akıl problemi var. İş yaparken gelişigüzel yapıyoruz. Adam gibi proje üretmek lazım. Teşviğe bakarak yatırım yapmak akıllılık değil. Para kapmak için yatırım yapılmasın.” Dedi.
Saha çalışmasıyla yerel halkın turizm nabızını tuttuk. Turizm il Müdürü İrfan Özcan ile Fatma Bayko'ya ait “Bayko” tesisini ziyaret ettik.Fatma Bayko bir derya bir fikir pınarı her yerinden proje fışkırıyor. Kendisi kadar etrafına, güzel kentine fayda getirebilecek projeleri aşılamaya çalışıyor. Turizm adına çok önemli işler yapabileceğinin enerjik yapısı içinde gurur duyacağımız kadın girişimcilerimizden biri olarak kırsal turizmin Edirne'ye neler getirebileceğinin örneklerinden.

Çok özel lezzet reçetelerini büyük bir titizlikle sır sayarak tariflerini geçiştiriyor. Mükemmel lezzetleri yiyerek alabiliyorsunuz. Tarif için sizi tekrar tatmanız için şirin yerine çağırıyor. Edirne Meriç ormanlık ağaçlar altında inanılmaz temiz enerjiyle dolu dolu tabiat içinde kıyaslanamıyacak kırsal turizmin elverişli olduğu alan. Edirne Kültür Turizm il Müdürü İrfan Özcan turizm hakkındaki sorularımızı yine panelde katkıda bulunduğu gibi cevaplandırdı. Sadece, Selimiye'yi görmek için Edirne'ye gelen inanç turizmin yanında, kırsal, kongre, AVM turizmin gelişebileceği projeler hakkında bilgiler verdi. Hapishaneyi kültür turizmine çevirmek için projelendirdiklerini. Bilinmeyen tabyaların, İstanbul'da Piyer Loti gibi burada da aynı şekilde olabileceğini, söyliyerek. Girişimcilerin , Belediye ile güç birliği içinde olması gerektiini vurguladı. Restorasyon gibi çok masraf gerektiren sorumlulukların Valiliklere bırakılmamasının tüm detaylarını anlattı. Hayvancılık ve Organik tarımla birlikte Turizm alanlarında Tüm Türkiye'den yatırımcıya kucak açan güzel şehrimiz Edirne'nin yıldızının eskisi gibi parlayacağı kesin.