YEDİGÖLLER YAKIN KORUMAYLA KURTULDU

Bolu'daki Yedigöller Milli Parkı'nda yürütülen koruma çalışmalarının, milli park alanında yaşayan yaban hayvan sayısını arttırdığı ve bitki çeşitliğinin yok olmasını önlediği bildirildi

TURİZMİN SESİ


Bolu Çevre ve Orman İl Müdürü Sezgin Akay, yaklaşık 50 bin hektar üzerine kurulu Yedigöller koruma sahasının, Türkiye'nin en önemli yaban hayatı koruma sahalarından biri olduğunu söyledi. Yedigöller Yaban Hayatı Koruma sahasını son 5 yıldır köy tüzel kişilikleri ile ortak koruduklarını aktaran Akay, "Her köyden iki tane olmak üzere 6 bekçimiz var, aynı zamanda bizim av koruma ekibimiz milli parklarda konuşlanmış durumda. Bu bölgede ciddi anlamda koruma yapıyoruz.

Yaban hayvanlarının yanı sıra milli parkın bitki çeşitliğini de koruyoruz" dedi. Yedigöller bölgesinde yaban hayatıyla ilgili ilk envanter çalışmasını 2002'de yaptıklarını bildiren Akay, şunları kaydetti: "O dönemde bölgede yaklaşık 150 civarında geyik tespit etmiştik. 2002'de yaklaşık 150 olan geyik sayısı 600'ü geçti. Bölgedeki yaşayan geyik sayı sındaki artış ortada. 2003'den bugüne kadar o bölgede ciddi anlamda kaçak avcılık mevcuttu. Kaçak avcılar özellikle Yığılca ve Düzce bölgesinden sızıyordu. Av koruma ekiplerimiz büyük oranda kaçak avcılığı bitirdi. Bu sayede hayvan sayımızda ciddi anlamda artış yaşandı. Yedigöller Koruma Sahası 50 bin hektar ama hayvan barınma kapasitesi onda bir oranında. O bölgede 600 geyik değil, 6 bin geyik olmalı" diye konuştu.

Geçen yılın sonunda yapılan envanter çalışmasına göre, Yedigöller'de 2002 yılında 60 olan ayı sayısının 90'a, 800 olan karaca sayısının 1048'e, 1650 olan domuz sayısının ise 1823'e çıktığını belirten Akay, şunları söyledi: "Bölgede av turizmi de yapılıyor. Yapılan envanter çalışması kapsamında, yaşlı olan geyik ve yaşlı karacaların avlanmasına izin veriyoruz. Yaklaşık 600 geyik arasından 3 tanesinin avlanmasına izin veriyoruz. Amacımız, para kazanmak değ il, bölge turizmine bir hareket kazandırmak. Firmalar bir geyiği avlamak için 8 bin lira para yatırıyor. Bölgeye avlanmak amacıyla, Almanya, Amerika ve İsviçre'den avcılar geliyor"