“YATAĞAN” DENİZ MÜZESİ’NDE

Bodrum’un deniz tarihini yaşatan tekne maketlerini, Hasan Güleşçi tarafından bağışlanan “Deniz Kabukları Koleksiyonu” ile zenginleştiren Bodrum Deniz Müzesi’nde Halikarnas Balıkçısı da yerini aldı

TURİZMİN SESİ


Haber Merkezi
Bodrum (Anayurt)- Adı Bodrum ile özdeşleşen ve “Halikarnas Balıkçısı” olarak anılan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kızı İsmet Noonan, babasının birçok özel eşyasını Bodrum Deniz Müzesi”ne bağışladı. Halikarnas Balıkçısı’nın bebeklik şapkası, zıbını, fotoğrafları, kendi yaptığı karakalem resimler, son dönemlerinde giydiği gömlek ve ceket ile gözlüğü, kalem uçları, el yazısı ise yazdığı mektupları hatta kurşun kalemlerinin yer aldığı birçok eşya Bodrum Deniz Müzesi’ndeki “Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu” köşesinde sergileniyor.

“Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu” basın tanıtımına kızı İsmet Noonan ile birlikte Bodrum Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Özalın, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Orman, Hülya Kocadon, BODTO Yönetim Kurulu üyesi Deniz Eyinç ve Bodrum Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hatice Orman da katıldı.

Babası için hazırlanan köşeyi gezen İsmet Noonan’ın çok gurur duyduğunu belirtti ve şöyle konuştu; Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Babamın eşyaları artık emin ellerde, onları burada gördüğümde çok duygulandım. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.Bodrum Deniz Müzesi’nde “Yatağan” adlı teknenin maketini gören ve derin bir “Ahhh” çeken İsmet Noonan “Bu teknenin dili olsa da anlatsa. Ne güzel günler geçirdik bu teknede. Karaada’ya giderdik, bazen hava kötü olurdu, 5-6 saat sürerdi yolculuğumuz. Çünkü tekne kürekler çekilerek hareket ederdi” diyerek çocukluk günlerine döndü. Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Sema Sagat da çok kısa bir süre önce başlayan kitap satışının iyi olduğunu belirterek şunları söyledi; Müzemizi ziyarete gelenler Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarını da edinmek istediklerini belirttiler. Biz de yayınevi ile bir anlaşma yaparak Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarını satmaya başladık. Bir kaç gün içinde 100’den fazla kitap satıldı. Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu’nun sergilendiği özel bölüm, müzecilik standartlarına uygun olarak aydınlatıldı, nem ve sıcaklık çalışmaları yapıldı, eşyalarına özel bilgilendirme etiketleri ile yerleştirildi. Yani bu çok özel eserler özel şartlarda saklanıyor.