YASTIKALTI PARALAR TURİZME

Rose Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Gül Ege ,Almanların bankalara olan güvenlerinin azaldığını ve yastık altında tuttukları paraları birebir tüketim için harcamaya başladıklarını söyledi.

TURİZMİN SESİ-Halil ÖNCÜ-KEMER


Rose Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Gül Ege yaptığı açıklamasında, birçok Alman Tur Operatörü ile yaptıkları görüşmelerden aldıkları bilgiler doğrultusunda; artık Almanların bankalara olan güvenlerinin azaldığını ve yastık altında tuttukları paraları birebir tüketim için harcamaya başladıklarını söyledi. Bu hareketliliğin tatil yapacak olan Almanlara da yansıdığını ve bu şansın da iyi kullanılmasını gerektiğini söyleyen Yeliz Gül Ege, “ Son dönem birçok Alman tur operatörleri ile yaptığımız görüşmelerde edindiğimiz bilgilere üzere, Almanya'da bankalara olan güvenin biraz daha azalıp, bunun sonucunda kişilerin yastık altında tutuğu paraları yastık altında değil birebir tüketimde değerlendirdiklerini öğreniyoruz. Bu tabi ki oradaki iç piyasayı canlandırmış olsa gerek. Tabi bu canlanmasının etkisinin tatil seçeneklerine de olumlu yansıyacağını düşünüyorum” dedi.

Alman pazarını değerlendiren Yeliz Gül Ege şu görüşlerde bulundu: “ Dünyada var olan genel bir ekonomik kriz yaşanıyor. Bu krizin içerisinde olmayan ülke yok. Fakat bu krizi görüntüsünün daha bariz ve belki biraz daha krize adapte olmuş Ülkeler diye ikiye ayırabiliriz. Bunun içerisinde öncelikle, bizi etkileyen pazarlar ya da bize turist gönderen pazarları göz ününe alırsak; Almanya bu krizden satın alma gücünü kullanarak etkilenmiş bir Pazar ve ülke. Son dönem Alman tur operatörleri ile yaptığımız toplantılarda da gördüğümüz üzere, bankalara olan güvenin biraz daha azalıp, bunun sonucunda kişilerin yastık altında tutuğu paraları yastık altında değil birbiri tüketimde değerlendirdiklerini öğreniyoruz. Bu tabi ki oradaki iç piyasayı canlandırmış olsa gerek. Tabi bu canlanmasının etkisinin tatil seçeneklerine de olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Bu anlamda da Alman turizm pazarında bir hareketlilik bekliyoruz.

Ancak bu hareketliliğin hangi destinasyona kayacağı da merak ediliyor. Bilindiği gibi Yunanistan'da yaşanan negatif gelişmeler nedeniyle buraya gidecek kitlenin nereyi seçeceğini düşünürseniz bu İspanya gibi karşınıza çıkıyor. Bunun sebepleri arasında da Nüfusun çoğunluğunun çocuksuz ve yaşlı nüfus olması, yani üçüncü yaş olması sebebiyle Resort ve aile tatilinin Türkiye'de tesislerde yaygın olarak kullanılması, hatta % 90'nının bu konsepte olması Almanya özelinde bir dezavantaj oluşturmaya başladı. Çünkü insanlar artık biraz daha çift olarak seyahat ederek, tatil yapacakları destinasyonları seçmeye çalışıyorlar. Tabi buna uygun bir destinasyon.. Bunun yanında tabi her şey dahil sistemin de karşılarına tek olarak çıkan bir sitem olması da üzücü. Çünkü burada yarım pansiyon, oda-kahvaltı sistemi de alternatifler arasında olmalı diye düşünüyorum”dedi. Rus pazarındaki gelişmeleri de değerlendiren Rose Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Gül Ege, “ Rus pazarına baktığımızda, kapıdan girişlerin sayı bazında geçen yıla oranla artacaktır. Fiyat dengelerinin iyi korunması her zaman olduğundan daha önemli olacağı bir sezon olacaktır”dedi.