Yaşama Sanatı Tasarım Yarışması ve İlham Verenler Ödül Töreni Gerçekleşti

Geleceğimin Sorumluluğu Yaşama Sanatı Proje Tasarım Yarışması ve İlham Verenler Ödül Töreni Gerçekleşti

TURİZMİN SESİ- BORA ÖZGEN


İSTANBUL- Gençler İçin İyilik Derneği ile MARKAM (Marmara Üniversitesi Kariyer Merkezi) işbirliğinde, Geleceğimin Sorumluluğu Yaşama Sanatı Proje Tasarım Yarışması ve İlham Verenler Ödül Töreni 15 Kasım tarihinde, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Yarışma ve Ödül törenine İşletmeci Şef Bedri Usta, Senarist ve Komedyen Hasan Can Kaya, TRT World Kameramanı Hilmi Yaşa, Haber Global İstihbarat Şefi Mücahit Topçu, LİSES Vakfı Başkanı Birten Bilecik, Sektörel Eğitim Koçu Sevil Önal, Devlet Tiyatro Oyuncusu Orkun Gülşen, Güvenilir Ürün Platformu Genel Sekreteri Elif Aşlamacı Attepe, NLK Bilgi Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Kurt, Şef Batuhan Öner, Yazar ve Oyuncu Dilek Türker, Neslim Güngen Coffee ve Neslim Güngen Sağlık ve Güzellik Merkezi Sahibi Neslim Güngen ve bir çok değerli isim katıldı. 

Yarışma ve ödül töreninin sunuculuğunu Nur ve Hakan Türkşen çifti gerçekleştirdi. 

Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 

GENÇLER İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ 

Marmara Üniversitesi Kariyer Merkezi Direktörü Prof. Dr. Berat Bir; “Hepiniz ödül törenimize hoşgeldiniz. Bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz. Gençlerimize ışık olmak istedik. Gençler İçin İyilik Derneği’nin bende üyesiyim.

Gençler için birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Vakit ayırıp, davetimizi kırmadığınız için teşekkür etmek istiyorum. Yapmış olduğumuz bu yarışmaya öğrencilerimiz katıldılar. Her biri bizim için çok değerliydi” dedi. 

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ

Doç. Dr. Sevinç Arı, Doç. Dr. Öğretim Üyesi Burak Özsöz ve Kültür ve Spor Şubesi Sorumlusu Mahmut Türkoğlu’na plaket verildi. 

BİRLİKTE OLMAK GÜÇLÜKLERİ YENMEYE VE KARANLIĞI AYDINLATMAYA VESİLEDİR 

Gençler İçin İyilik Derneği Başkanı Ayşen Laçinel; “Birlikte olmak her zaman güçlükleri yenmeye ve karanlığı aydınlatmaya vesile oluyor. Öğrencilerimin büyük bir kısmı akıllı telefonları ve iPad’leri olmayınca derse giremiyorlardı.

Bir bir çoğaldık ve gençleri hayata hazırlayacak çalışmaları birlikte yapmak için gençlerin okumalarını desteklerken iş hayatına da hazırlayacak işler yapmak için işlere başladık ve bir de yarışma açtık. Biz gençler pandemide evdeyken onlara ulaştık, online da bir araya geldik. Bu sene bize ilham veren isimleri de davet ettik.

Onlara da iyi ki varsınız, iyi ki yol açıyorsunuz dedik. Bir de panel düzenledik. Bize yol açan kutup yıldızı olan isimlerle panelde sorularınızı yanıtlayacağız. Hoşgeldiniz” dedi. 

DERNEĞİ ANLATAN VİDEO İZLENDİ

Gençler İçin İyilik Derneği’ni anlatan kısa bir video izlendi. Gençler İçin İyilik Derneği bugüne kadar 6 çalıştay, 3 yarışma gerçekleştirdi.

İNSANLARIN DÜŞÜNCELERİNİ VE PROJELERİNİ PAYLAŞMAK KALICI BİR ŞEYDİR. HEP BİRLİKTE DESTEKLEYEREK YAŞAMA SANATINA KATKIDA BULUNALIM

Gençler İçin İyilik Derneği Kurucu Üyesi Tamer Levent; “Kültür insanın yarattığı her şeyin adıdır. Sanat kültürü de insan tarafından yaratıldı. Sanat kültürü insanın temel ihtiyacı değil de lüksmüş gibi düşünüyoruz. Ama o özellik insana daha iyi yaşama dürtüsü gönderiyor. Çünkü kendindeki var olan sanat fonksiyonunun işleyişinden haberi yok belki de ve haberi olmadığı halde kendinde birşeyler olduğunu düşünüyor ama bunları açıklayamıyor. Ahh bir de anlatabilsem diyenler oluyor.

Aslında anlatılabilir birşey ama bazen kızınca kızdığımızı dile getiriyoruz. Halbuki durumu çözümlememiz lazım. Oluşmakta olan hayal ettiğimiz yaşam ve düşünce biçimine bunları eklememiz lazım. 13.YY son derece kötü şartlarda yaşayan insanlar birbirlerini kesiyorlardı, buna da boylarını uzatmak diyorlardı. Bir işi özenle yapma ve sonuca ulaşma düşüncesiydi. O çağın ileri insanları bunu tartıştılar ve bir rönesans gerçekleşti.

Sanat öyle bir kelime ki insanı değerli kılan özellikleri ortaya çıkarıyor ve daha mutlu bir yaşam sürdürmesini sağlıyor. İnsanlar bu sorunları çözmek konusunda bir sonuca varacak. Bu milenyum önemli bir kültür başlangıcıdır.

Bu yarışmada İyilik Derneği’nin yaptığı insanların düşüncelerini ve projelerini paylaşmakta kalıcı bir şeydir ve bu kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Tüm üyelerimiz özveriyle çalışıyor. Tüm bu salondaki katılanlarla birlikte önümüzdeki yıllarda da daha çok destekleyerek yaşama sanatına katkıda bulunalım diyorum” dedi. 

TÜM SALON “SANATA EVET” DEDİ

Tüm salon Tamer Levent ile “İyilik için sanata evet, sanata evet, sanata evet” dedi. 

GENÇLER VE YETENEK KEŞFİ PANELİ GERÇEKLEŞTİ 

Gençler İçin İyilik Derneği 2022 senesinde yaşama sanatı yarışmasına ek olarak yılın enleri ödül törenini gerçekleştirdi bu yıl da gelecek için buradayız panelini gerçekleştirme kararı aldı. Ayşen Laçinel’in yönettiği panelin konukları Mücahit Topçu, Bedri Usta, Batuhan Öner ve Hilmi Yaşa ile “Gençler ve Yetenek Keşfi” paneli gerçekleşti.

BU COĞRAFYADA VAR OLMAK İSTİYORSANIZ İDDİALI OLMAK ZORUNDASINIZ

Panelde konuşan Haber Global İstihbarat Şefi Mücahit Topçu; “Ben Savcı yada avukat olmak istiyordum ama gazeteci oldum. İyi ki de gazetecilik olmuş diyorum. Ukrayna’da, Filistin’de sürekli savaş ve çatışma ortamlarındaydım. Geçen sene savaştaydım video ile katılmıştım. Geçen hafta yine yoktum, bugün gelebildim. Umarım bu çatışmalar son bulur bu da bizim işimizin bir parçası umarım işimizi layıkıyla yapabiliyoruzdur. Hilmi abi ile bir anımızdan bahsedeyim. Rusya bomba atıyor biz de gitsek mi gitmesek mi diyoruz Hilmi abi ile. Hilmi abiye sordum var mısın köprüye kadar gidelim mi dedim hadi dedi ve gittik bazen motivasyon ve iddialı olmak çok önemli. Bu coğrafyada var olmak istiyorsak iddialı olmak zorundayız. Şeflerim ve ustalarımın yanında şunu söyleyeyim Sevdiğiniz işi yapın sevdiğiniz şeyi yiyin” dedi. 

BANA BİRŞEYİ YAPAMAZSIN DEDİKLERİNDE BEN MUTLAKA O İŞİ YAPARIM

TRT World Kameramanı Hilmi Yaşa; “Ben Mücahit’e göre biraz daha yaşlıyım. Lisedeyken matematik bölümü okuyordum babam mühendis olurum diye bekliyordu. Bir arkadaşım İletişim Fakültesi’ni kazanamazsın dedi. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okudum. Bana birşey yapamazsın denildiğinde ben o işi mutlaka yaparım. CNN Türk’te mesleğimin zirvesindeydim kimse beni bir yere gönderemezdi. Beni oradan TRT World’e çağırdıklarında yeni bir şey yaptıklarını gördüm ve sıfırdan başlamış gibi yeniden öğrenerek tekrar başladım. Benim kariyer yolculuğum görürsünüz siz diyerek oldu. İnsan öğrendikçe gelişiyor öğrenmeyi bıraktığınız gün bitersiniz. Meslekte emeklilik diye birşey yok, beni ayakta tutan şey bu. Ben Türkiye’deki iyi kameramanlardan biriydim bu yeterdi bana ama ben yeni şeylerde öğrenmek istedim. Doğru olduğunuz sürece olmaz diye birşey yok” dedi.

14 YAŞIMDA PATRON OLACAĞIM DİYE HEDEF KOYDUM 

İşletmeci Şef Bedri Usta; “Benim seçimim olmadı ben kendimi bu işin içinde buldum. 7 yaşında Mardin’den Adana’ya gittim. Babam akrabamın yanına yolladı, gittim. Babam para kazan bize yolla dedi. Akrabamız kebapçıydı ben de kebapçı oldum kuyumcu olsaydı kuyumcu olurdum. 10 yaşında kebapçı ustası oldum. Tek başıma İstanbul’a geldim. Beni 10 yaşında görünce küçüğüm diye işe almadılar. Kebapçı olarak giremediğim yere bulaşıkçı olarak girdim usta çıkarsa yerine geçerim dedim. Sonra usta çıktı, onun yerine geçtim. Yoklukta başarmak zorundasın. Gündüz çalışıp, akşam sokakta yatıyordum. Kimsesiz çocuk diye televizyon röporatajına çıkardılar annem babam televizyonda görüp yanıma geldiler. Dediler seni Adana’ya götüreceğiz. Mahmut abiye gittim biriktirdiğim paralarım ondaydı ne ben ona sayarak vermiştim ne de o bana sayıp verdi. Parayı babam görünce dedi sen istersen çalış, annem dayanamadı beni geri götürdü. 14 yaşımda hedef koydum patron olacağım dedim. Sonra gittim mahallede yumurta satan amca vardı bir tablası vardı, tablayı istedim gittim kendime kebap düzeneği kurdum. Malzemem yok müşteri gelirse malzeme alacağım. Şu an 13 şubemiz var. Ben başaracağımı biliyordum. Birinin bana fırsat vermesi gerekiyordu o tablayı amcamdan almak benim için fırsattı. Her işi yapardım yağcı derlerdi, dükkanda iş seçmez ne gerekiyorsa onu yapardım. Buraya geldiğim için çok mutluyum gençlerin olduğu yerde olmak istiyorum 35 yıldır kendi işletmem olmasına rağmen dükkanımı kendim açar, kendim kaparım sizde öyle yapın herşeyi elde ettiniz diye boş vermeyin” dedi. 

10 YAŞINDA EVDE YEMEKLERİ BEN YAPMAYA BAŞLAYINCA KARİYERİMİN ALT TABANI OLUŞTU

Şef Batuhan Öner; “Benim hep şeflik ve aşçılık yönüne geçmem gerekiyordu ama bunu üniversitede son sınıfta farkettim. Su ürünleri ve işletme okumuştum. Hocam çok yeteneklisin yaparsın dedi ve yönlendirdi. Beni hocam farketti ve yönlendirdi. Tenis oynarken annem ayağını sakatladı baba figürü de olmayınca evde 10 yaşından sonra hep yemekleri ben yapmaya başladım. Bir şekilde kariyerimin alt tabanı oluştu. Üniversiteden sonra Mutfak Sanatları Akademisi’ne gittim. Yemek yaparken ve yerken çok zevk alıyorum. Gençlere şunu söyleyebilirim sevdiğiniz şeyi yapın günün sonunda hikaye sizsiniz ben geç kaldım ama siz geç kalmayın. Ben 7-8 senedir sevdiğim işi yapıyorum. Sevdiğiniz işi yaparsanız yorulmazsınız. Tabi şartlar önemli ama hayallerinizin peşinden gidin” dedi. 

PANEL SONRASI HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Hatıra fotoğrafı çekilip, panel sona erdi. 

YILIN EN’LERİ İLHAM VERENLER ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Yılın Senarist ve Komedyeni: Hasan Can Kaya

Yılın Habercisi: Mücahit Topçu

Yılın Kameramanı: Hilmi Yaşa

Yılın İşletmecisi: Bedri Usta

Yılın Yaratıcı Şefi: Batuhan Öner

Yılın Yeni Medya Sanatçısı: Refik Anadol

Yılın İş İnsanı: Nalan Kurt

Yılın Sosyal Sorumluluk Proje Lideri: Birten Bilecik

Yılın Devlet Tiyatro Sanatçısı: Orkun Gülşen

Yılın Gıda Mühendisi: Elif Aşlamacı Attepe

Yılın Yenilikçi Girişimci İş İnsanı: Neslim Güngen

Yılın Yeni Sektörel Eğitim Koçu: Sevil Önal

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ  

Yaşam Boyu Onur Ödülü Tiyatro Sanatçısı Dilek Türker 

YILIN GELECEK VADEDEN GENÇ GİRİŞİMCİLERİ

Yılın Gelecek Vadeden Genç Girişimcisi: Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Teknolojisi kullanılarak granit taşı ve doğal taş kesme sistemi makinası Gaziantep Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisi Semih Poyraz 

Yılın Gelecek Vadeden Genç Girişimcisi: Makina Mühendisliği Yüksek Lisans Son sınıf öğrencisi Maksut ince 

Yılın Gelecek Vadeden Genç Girişimcisi: Akustik Enerji Hasadı, Burdur Üniversitesi Coşkun Solanlar 

Finalistler sahneye davet edildi. Etkinlik Ana sponsoru Show by pastel gençlere hediye takdim etti. 

YARIŞMA BİRİNCİSİ

Elif Selin Türk Yaşama Sanatı Çizgi Animasyon Filmi “Sanatını Yaşat” filmi ile yarışma birincisi oldu. Yaptığı Animasyon filmi izlendi. Dernek Başkanı Ayşen Laçinel, British Time kurumunun 4 öğrenciye hediye kurs verdiğini açıkladı. 

YILIN EN DİKKAT ÇEKEN PROJESİ

Yılın En Dikkat Çeken Projesi Nurcan Yıldız  Dijital Kitap Okuma Ağı Sistemi Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencisi