TURİZMİN SESİ-Halil Öncü-KEMER
Balon balıklarının arttığına, her geçen gün büyüyüp üreyerek diğer deniz canlıları ile otalara, ağlara zarar verdiğini belirten Kemer'li balıkçılar ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Kemer Balıkçı barınağında bu günlerde konuşulan konuların en başında balon balığı geliyor. Balıkçı arkadaşları adına konuşan ve yıllardır Kemer'de balıkçılık yapan Mehmet Ali Kaya yaptığı açıklamasında, Bu kış döneminde yoğun yağışlar ve fırtına nedeniyle, bizler için iyi bir sezon geçti diyemeyiz. Ama her şeye rağmen buna şükür. Nasip neyse o.
Ancak yağış ve fırtına dışında biz balıkçıları en çok etkileyen diğer bir sorunda bölgemizde artan balon balıkları. Son dönem artan ve büyüklükleri de artık korkunç hale gelen balon balıkları, diğer deniz canlılarına büyük zarar veriyor. Ağlarımızı, oltalarımızı parçalıyor. Bu konuda biz balıkçıları çok mağdur eden, balon balığı meselesinin denizlerimizde nasıl bir son bulacağı konusunda yetkilerimizden bir yardım bekliyoruz. Dedi. Balon balıkları hakkında Akdeniz sahillerinde iki çeşidi sıklıkla görülen ve iki ayrı yan çizgiye sahip, kuyruk sapı dar, kuyruk yüzgeci hilal şeklinde, burnun her iki tarafında az gelişmiş bir papilla ile birlikte iki adet burun deliği bulunan ve vücudun gerisinde pul bulunmayan balon balıkları, taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşıyor.
Vücutları grimsi kahverengi, düzensiz açık renkli benekleri bulunan ve sırt yüzgeci siyah olan balon balıkları, kafalarının da diğer balıklara göre daha büyük oluşuyla dikkati çekiyor. Şişkin olmadığı hallerde uzun ince bir vücut yapısına sahip olan balon balığında, başın arkasında ve vücudun gerisinde kuyruğa kadar dikenler bulunuyor.Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlayan bu balıklar, nisan ve mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acı su bölgelerine sokulup, temmuz ve eylül ayları arasında ürüyorlar.