TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
WWF,gezegeni kurtarmak için bireylerin ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinin yanı sıra, iş dünyasının ve hükümetlerin güçlü liderliği gerekiyor.Kuruluşundan bu yana, yeryüzünde bir milyar hektardan fazla alanın korunmasında etkili olan WWF, nesli tükenmekte olan birçok canlı türünün yaşamasını sağladı. WWF uluslararası ölçekte doğal kaynakların akılcı kullanımını yaygınlaştırılmak amacıyla, sürdürülebilir ormancılığa yönelik Orman Koruma Konseyi (Forest Stewardship Council) ve sürdürülebilir balıkçılığa yönelik Deniz Koruma Konseyi (Marine Stewardship Council) gibi düzenlemelerin uygulanmasını sağladı.
Doğa koruma adına elde edilen bütün bu kazanımlara karşın, iklim değişikliğinin ve ekolojik ayak izlerinin hızlı artışının yol açtığı tehditler hala devam ediyor. WWF Genel Müdürü Jim Leape, Biz, bugüne kadar başardıklarımızla gurur duyuyoruz, ancak, gezegendeki yaşamı tehdit eden karmaşık sorunlara çözüm üretebilmek için daha da ileri gitmemiz, çok daha başarılı olmamız gerekiyor, dedi. Bundan 50 yıl önce, doğa tutkunu küçük bir grubun yaban hayatını korumak için bir araya gelerek kurduğu WWF, bugün beş kıtada, 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren, beş milyondan fazla insan tarafından desteklenen, dünyanın en saygın ve en büyük doğa koruma kuruluşlarından biri.
Leape, Bize destek veren bireyler, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve hedefimize ulaşmamızda bizimle aynı vizyonu paylaşan iş dünyasının liderlerine müteşekkiriz. Bugünkü kazanımlar bizim olduğu kadar onların da başarısı, dedi. WWF-Türkiye'nin Genel Müdürü Tolga Baştak Doğa koruma çalışmalarına uzun soluklu bir vizyon getirerek, doğayla uyumlu ve sürdürülebilir uygulamaları hayata geçiren WWF ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizde koruma altına alınmasına katkıda bulunduğumuz sulak alanların, ormanların, kıyıların yanı sıra, nesli tehlike altında olan pek çok canlı türünün yaşamını sürdürmesi için mücadele verdik. Ancak doğanın karşı karşıya olduğu sorunları çözebilmek için her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Doğa koruma çalışmalarının sınırları aşan, evrensel boyutu; uluslararası işbirliklerini, ve küresel yaklaşımlardan yararlanmayı gerektiriyor. WWF'in uluslararası doğa koruma stratejilerinden, uzmanlığından ve deneyiminden yararlanan WWF-Türkiye, ülkemizin doğa koruma sorunlarına uzun soluklu ve kalıcı çözümler üretiyor,
WWF Hakkında;
WWF, dünyada 100'den fazla ülkede çalışmalar yürüten uluslararası bir doğa koruma kuruluşudur. WWF, küresel ölçekte bir değişim yaratmaya, yeryüzünün en değerli yaşam alanlarını ve canlı türlerini korumayı hedeflemektedir. Doğa korumanın ülke sınırlarını aşan boyutu nedeniyle WWF, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik mücadelesinde ülkeler arasında işbirliklerinin gerçekleşmesine öncülük eder.
WWF'nin 50 Yılda Kaydettiği Başarılardan Bazıları:
1962 - Galapagos Adası'nda Charles Darwin Vakfı Araştırma Merkezi'nin kuruluşuna destek oldu.
1969 - İspanyol hükümetiyle dünyanın ilk sulak alan rezervi olan Coto Donana Milli Parkı'nı kurdu.
1976 Yaban hayatını ve nesli tehlike altındaki canlı türlerinin uluslararası ticaretini düzenleyen ve izleyen TRAFFIC programını geliştirdi.
1972 Tiger Operation küresel ölçekte gerçekleştirilen ilk tür kampanyası oldu.
1979 - Çin tarafından yürütülen pandaları koruma programına yardım için Çin'e davet edilen ilk uluslararası örgüt oldu.
1981 - Ticari balina avının yasaklanmasını sağladı. Buna karşın, hala yasadışı olarak her yıl iki binden fazla balina avlanıyor.
1986 - Madagaskar'da nesli tükenmiş olduğu düşünülen bambu lemuru yeniden keşfedildi.
1990 - Tüm dünyada fildişi avının yasaklanmasında etkili oldu.
1993 Orman ürünlerinin üretiminde sosyal ve ekonomik kriterleri değerlendiren Orman Koruma Konseyi'nin (Forest Stewarship Council) oluşturulmasına öncü oldu. lansmanı yapıldı.
1997 Karbon emisyonlarının azaltılması için küresel çalışmalar başlatıldı.
1998 Gezegenin sağlığı hakkında bilgi veren Yaşayan Gezegen Raporu ilk kez yayımlandı.
2007 - Borneo'nun yağmur ormanlarında aralarında ciğersiz bir kurbağa türünün bulunduğu 120 yeni tür keşfedildi.
2009 - Mekong bölgesinde aralarında vampir kanatlı bir balığın da bulunduğu 145 yeni tür keşfedildi.
2010 Dünya'nın en büyük kitle hareketi olan Dünya Saati'ne katılan milyonlarca insan iklim değişikliğiyle mücadele konusunda güç birliği yaptı.
WWF-Türkiye;
Türkiye'de doğa koruma mücadelesinde ve sivil toplum kuruluşlarının profesyonelleşmesinde önemli 'ilk'leri gerçekleştiren WWF-Türkiye, fark yaratan uygulamalarıyla öncü bir kuruluştur. Çalışmaları 35 yıllık bir geçmişe dayanan köklü bir kuruluş olan WWF-Türkiye, ülkemizin doğasının korunması, iklim değişikliğiyle mücadele ve yaşam tarzımızın değişmesi konularında çalışmalarını yürütüyor. WWF-Türkiye'nin başarılarından bazıları:
1984 - Kelaynak Raporu yayımlandı.
1986 - Caretta caretta'lar için ilk çevre koruma projesi başladı. "Avrupa'nın Önemli Kuş Alanları" kitabı ve bu çalışmanın Türkiye bölümünü oluşturan "Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları" kitabı yayımlandı.
1988 - Dalyan "Köyceğiz-Dalyan Özel Koruma Bölgesi" olarak koruma altına alındı.
1989 - Göksu Deltası, Patara ve Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi.
1994 - Göksu Deltası, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Sultan Sazlığı ve Manyas Gölü Ramsar Alanı ilan edildi.
1995 - İstanbul'da Polonezköy Tabiat Parkı olarak koruma altına alındı.
1997 - Akyatan kıyıları Doğal Sit Alanı ilan edildi.
1998 - Fauna&Flora International (FFI) ve İ.Ü. Eczacılık Fakültesi (ISTE) işbirliğinde dünyada ilk kez Önemli Bitki Alanları çalışmalarına Türkiye'de başladı.
1999 - Türkiye'de uluslararası standartlardaki ilk sulak alan yönetim planı olan Göksu Deltası Yönetim Planı T.C. Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde hazırlandı.
2000 - Küre Dağları, Milli Park ilan edildi.
2002- WWF-Türkiye, Ramsar Sözleşmesi'nin STK Odak Noktası oldu. Böylece, Çevre ve Orman Bakanlığı, DKMP Genel Müdürlüğü, Sulak Alanlar Şubesi ile birlikte ülkemizdeki mevcut ve potansiyel Ramsar sulak alanlarını koruma çalışmalarına katkı sağladı.
2005 - Türkiye çapında toplam yaklaşık 11.000.000 ha büyüklüğünde 122 Önemli Bitki Alanını (ÖBA) kapsayan Türkiye'nin Önemli Bitki Alanları kitabı yayımlandı.
2006 - Kaş-Kekova Denizel Alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi.
2007 - İğneada Longoz Ormanları Milli Park ilan edildi. Çıralı Koruma Amaçlı İmar Planı yürürlüğe girdi.
2009 - Dünya Bankası ile işbirliği içinde, Kopenhag Yolunda Türkiye Projesi gerçekleştirildi. Proje kapsamında; İklim Çözümleri: 2050 Türkiye Vizyonu adlı rapor hazırlandı ve Konya, Antalya, Bursa, Aydın ve Gaziantep'te iklim konusunda yuvarlak masa toplantıları düzenlendi.
2010 - Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün onayı ile Akyatan'da Saz Kedisi popülasyonun saptanması ve korunması çalışmalarına başlandı.