Worldfood İstanbul Gıda Fuarı, 4 gün süresince 45 ülkeden 500 katılımcı ve 20.746 ziyaretçiyi ağırladı

Worldfood İstanbul Gıda Fuarı 2019  Show Mutfağı’nda Aşçılar Derneği İş Birliğiyle Yerel Üreticiye Destek

TURİZMİN SESİ


Türk gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası olan 27. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı - WorldFood İstanbul, 4-7 Eylül 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Fuar, 1.000’den fazla markanın katılımıyla gıda dünyasını birçok yeni ürünle tanıştırdı. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda WorldFood İstanbul Fuarı’nın Show Mutfağı tadımlarını Aşçılar Derneği gerçekleştirdi. Aşçılar Derneği iş birliği ve Kayalar Mutfak “Mutfak Ekipmanları Sponsorluğu”nda gerçekleşen tadım şovlarda mutfak profesyonelleri, yerel üreticilerimizin ürünleriyle birbirinden lezzetli menülere imza attı. 

Perakende zincirleri, içecek, süt ve süt ürünleri, et ve tavuk ürünleri, yaş sebze-meyve, deniz ürünleri, dondurulmuş ürünler, temel gıdalar ve yağlar, şekerli mamuller, unlu mamuller, hububat ve kuruyemiş gibi başlıklarda pek çok marka ve üretici Fuar’da yerini aldı.4 gün süresince gıda sektöründeki temsilciler ile birlikte 45 ülkeden 500 katılımcı ve 20.746 ziyaretçiyi ağırlayan fuar ayrıca geçene seneye göre toplam ziyaretçi sayısını yüzde29 oranında arttırdı. Uluslararası ziyaretçi sayısında ise geçen seneye göre yüzde 87’lik bir artış gerçekleşti.
 
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD), TÜGİDER (Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği), PAKDER (Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşletme ve Paketleme Sanayicileri Derneği), İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), ETÜDER (Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği, MARSAP (Marmara Bölge Satınalma Yöneticileri Platformu) ve Aşçılar Derneği tarafından desteklenen Fuar, yerli ve yabancı firmaların Türk gıda sektörünü keşfetmesini ve sektörde bulunan önemli kişi ve alıcılarla bağlantı kurulmasını sağladı.

Aşçılar Derneği şov mutfağında yerel üreticilere destek

Aşçılar Derneğiiş birliği ve Kayalar Mutfak“Mutfak Ekipmanları Sponsorluğu”nda gerçekleşen tadım şovlarında mutfak profesyonelleri malzemeyi tanıma ve trendlere hakim olma şansını yakaladı. Aşçılar Derneği’nin yerel üretici ve ürünlere verdiği önem çerçevesinde, fuar kapsamında birçok değerli yerli üreticilerle sohbetler gerçekleştirildi ve tadımlar yapıldı. Şef Özlem Mekik, Şef Ayvaz Akbacak ve Şef Rüzgar Sünbül’ün sunuculuğunda gerçekleşen “Show Mutfağı”nda, Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şef İsmail Ay, Şef Halis Aydın, Şef Murat Cihan, Şef Kemal Kabadayı, Şef Hayrettin Sucu, Şef Musa Can, konuk şefler ve Haliç Üniversitesi Gastronomi Kulübü öğrencileri görev aldı. Bununla birlikte Aşçılar Derneği Show Mutfağı’nda şefler, “#KadınaŞiddeteHayır” hashtag’i ile “Bu farkındalığı yaratmak ve tüm canlılara yönelik “Şiddete hayır demek!” hepimizin önceliğidir.” dedi.

27. WorldFood İstanbul  Gıda Fuar’ında neler vardı?

27. WorldFood İstanbul’da perakende zincirleri, içecek, süt ve süt ürünler, et ve tavuk ürünleri, yaş sebze-meyve, deniz ürünleri, dondurulmuş ürünler, temel gıdalar ve yağlar, şekerli mamuller, unlu mamuller, hububat ve kuruyemiş gibi başlıklarda pek çok marka ve üretici 27. WorldFood İstanbul’da olacak. 350’den fazla yerli katılımcı ve 1.000’i aşkın markanın  yer aldığı Fuarda, son dönem tüketim trendleri ile birlikte yükselen bir başka değer olan özgün yöresel lezzetler de fuarın ilgi odağı olarak katılımcı ve ziyaretçilerle buluşturuldu.

Dört gün boyunca Fuarla eş zamanlı gerçekleştirilen etkinlik programında konferanslar, katılımcı tarif ve tadım atölyeleri, şef şovları, yarışmalar ve tadım şovları ile sektörün üst düzey karar vericileri, departman direktörleri, yerel yöneticiler, akademisyenler, ünlü şefler, gıda girişimcileri, gastronomi uzmanları, teknoloji uzmanları ve gazeteciler bir araya geldi. Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren üretici, toptancı, perakendeci ve ithalatçı sektör profesyonelleri yanında Fuarda, lojistik çözümler ve sağlık ürünleri kategorisinden de önemli isimler programda yer aldı. Fuara özel tasarlanan Konferans Sahnesi ve Show Mutfağı’na ev sahipliği yapan Food Arena’da, gıda ekonomisi, HoReCa satın alması, gıdada sıfır atık, gastronomiyle inovasyon, tüketici yönelimleri, gıda güvenliği ve tarımda ulaşılabilirlik konuları gündeme taşındı. WorldFood İstanbul katılımcıları ve ziyaretçileri; 2020’nin hedeflerini belirlemek, yeni satış stratejileri oluşturmak ve müşterilerinin memnuniyetini üst düzeye çıkaracak yöntemlerini güçlendirmek için yardımcı olacak pek çok güncel bilgi ve trendlere ilişkin bilgilere sahip oldular. 

“Şefin En İyi Tabağı” Yarışması ile en yaratıcı tabaklar ödüllendirildi
Türkiye ayağı, World Gourmet Societyiş birliği, Aşçılar Derneği, Favori Lezzetlerve Gastronomi Turizmi Derneği desteğiyle WorldFood İstanbul kapsamında düzenlenen“Şefin En İyi Tabağı”yarışmasında Türkiye’nin dört bir yanından katılım gösteren şefler en yaratıcı tabakları sunmak üzere yarıştılar. 

Yarışmaya katılan yüksek kaliteli, üstün niteliklerle yemek yapan ve servis eden otel/restoran/kafe şefleri, gönderdikleri videolar ile en etkili şekilde hazırlanmıştabaklarının neden yaratıcı olduğunu ve neden eşsiz bir şef olduklarını kanıtladılar.Yerel malzemeler kullanarak bölgelerini ve mutfağımızı temsil ettiler. Kabul edilen tüm videolar World GourmetSociety’nin (WGS) global topluluğuna ve de WGS tarafından belirlenen dünya klasmanındaki jüriye sunularak 8 ayrı kategoride değerlendirildi ve her kategori için finalistler belirlendi.

Yıldız Kategorinin “Şef Olarak Kişiliğini Göster!” olduğu bu yılki yarışmada, diğer kategoriler şu şekildeydi: En Yaratıcı Tabak - En İyi Malzeme Kullanımı - En İyi Pişirme Tekniği - En İyi Yerel Lezzet - En Profesyonel Hazırlanmış Video - En Eğlenceli Video - En İyi Sosyal Medya Etkileşimi.

Türkiye “Şefin En İyi Tabağı Yarışması” ve diğer kategorilerdeki finalistler, 6 Eylül’de WorldFood İstanbul’da gerçekleşen ödül töreninde açıklandı. Yarışmada bu yılın Yıldız Kategorisi olan “Şef Olarak Kişiliğini Göster” kategorisinde Türkiye birincisi Şef Serkan Akçiçek oldu.  

Türkiye Şefin En İyi Tabağı Yarışması’na kabul edilen tüm yarışmacılar global yarışmaya da doğrudan katılma hakkı kazandı. Global final ise Ocak 2020’de Londra’daki prestijli Institute of Directors’ta gerçekleşecek.

Türkiye Şefin En İyi Tabağı 2019 Yarışması (Best Plate Challenge, Turkey) kazananları şöyle:
Şef Olarak Kişiliğini Göster – Yıldız Kategori – Serkan Akçiçek
En Yaratıcı Tabak – Ömer Faruk Yılmaz
En İyi Malzeme Kullanımı – Yılmaz Sucu
En İyi Pişirme Tekniği – Ömer Faruk Yılmaz
En İyi Yerel Lezzet – Yusuf Kılıç
En Profesyonel Hazırlanmış Video – Serkan Akçiçek
En Eğlenceli Video – Serkan Akçiçek
En İyi Sosyal Medya Etkileşimi – Yasin Yalçın