TURİZMİN SESİ
Bakan Eker ANUGA'nın açılış programında yaptığı konuşmada 6 binden fazla firmanın katılım sağladığı bu önemli fuarın, tarımsal ilişkilerin gelişmesi açısından faydalı olacağını ifade ederek, "Türkiye'nin partner ülke olarak katılması bizler için ayrı bir önem arz ediyor. Almanya Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve kültürel alanda en önemli ortaklarından biridir. Almanya'da yaşayan Türkler ve Türkiye'de her geçen gün artan Almanlar ilişkilerin daha artmasına katkı sağlamaktadır" dedi.
Tarım sektörünün de diğer sektörler gibi dönüşü me uğradığını belirten bakan Eker, tarlada başlayıp sofrada sona eren gıda sektöründe önceleri üreticiler belirleyici iken şimdi tüketicilerin belirleyici olduğunu kaydetti.
Türk iş adamlarının en önemli sorunlarından birinin yurt dışındaki giriş kapılarında beklediği sorunlar ve maliyet artırılması olduğunu belirten tarım bakanı, "Maliyetin düşürülmesi için tüm ülkelerin karar vericilerine önemli görev düşmektedir. Kürsel gıda krizi içerisinde Anuga'nın büyük önemi vardır.
Beslenme hakkı ve gıdaya erişim hakkı her bireyin hakkıdır. Dünyada her 6 kişiden biri bu haktan yarlanamamaktadır. Dünyada bir bölüm sınırsız tüketirken diğer bölümü hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Gıda fiyatları Temmuz ayı ndan itibaren düşmeye başlamışsa da bu gıda krizinin düştüğünü göstermez. Dünya nüfusu 9 milyara ulaştığında gıda, biyo enerji ve endüstriyel ürünlerin arttırımı ile bu ihtiyaç iki katına çıkacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin Dünyada 17. büyük ekonomi olduğunu vurgulayan bakan Eker, tarımsal ekonomi açısından ise 8. sırada olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Dünya tarımsal üretiminde söz sahibi olan bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye üretim bakımından beş üründe dünya birincisi, 23 üründe ilk beşte yer almaktadır. Aynı şekilde dünya tarımsal ihracatında pek çok ü ründe ilk sırada yer almaktadır. Son 5 yılda pozitif büyüme göstermektedir. Tarımsal iç ticaret hacmi 58 milyar dolara, dış ticaret ise 24 milyar dolara ulaşmıştır.
Bugün dünyada 250 bin bitki türü, Avrupa'da 12 bin bitki türü varken sadece Türkiye'de 12.900 bitki yetişmektedir. Bunların da 3.900'ü endemik bitki. 144 farklı ürün ticari maksatla yetiştirilmekte 700 den fazla bitkinin hasadı yapılmaktadır" şeklinde konuştu. Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefi olduğunu ve herhangi farklı bir üyelik statüsünü kabul etmediğinin altını çizen Bakan Eker, "Türkiye bunu tüm zeminlerde ifade etmiştir. Türkiye'nin iklim koşullarının nitelikli işgücünün genç nüfusunun ürün yelpazesinin ve el değmemiş verimli topraklarının önemi bilinmektedir. Buradan hareketle tarım, Türkiye için AB'ne tam üyelik sürecinde bir engel değil tam tersine bir avanyaj oluşturacaktır" dedi.
Avrupa Komisyonu'nun sanayi ve rekabetten sorumlu üyesi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ise ANUGA'da Türkiye'nin konuk ülke olması nedeniyle çok mutlu olduğunu belirterek, "Türkiye dünya ekomisi açısından da önemli ülke. Gıda ve tarım sektörü ürünleri açısından da rekabet edecek durumda olduğunu gösteriyor" dedi. Türkiye'nin AB süreci hakkında da konuşan Verheugen Türkiye'nin ANUGA fuarı ile yakaladığı şansı kullanması gerektiğini dile getirdi.
ANUGA'nın Türkiye'den gıda ve tarım sektöründe kimsenin korkması gerekmediğini göstereceğini vurgulayan Verheugen şunları söyledi:
"Bunda beş yıl önce Türkiye'nin demokratik ve hukuk devleti ilkelerini Avrupa standardlarında gerçekleştirebilecek sorusuna ben evet dedim.
Aradan 5 yıl geçtikten sonra gelişen değerlerden tatmin olamıyoruz. Sürecin ağır ve aksayarak ilerlediğini görüyoruz. Biz gerçekten Türkiye'ye inanıyor ve batı demokrasisi ülkelerinde yer almasını istiyoruz. Türkiye'yi hoş tutmak için AB'ye üye yapılsın denmez. Türkiye'ye Avrupa'nın ihtiyacı olduğu için üye yapılması gerekir. Haritaya baktığımız zaman her şey ortada . Türkiye'nin AB açısından stratejik önemi var.
Bilim adamları da çok iyi biliyor ki Türkiye'nin AB dahil olmadığı fikri çok yanlıştır. 60 yıl önce Türkiye'nin Avrupa konseyine üyesi olma kararı verildiği zaman zaten Avrupa ülkesi olduğu vurgulanmıştı. Türkiye müslüman bir ülkedir. Türkiye İslam coğrafyasıyla Avrupa'yı bir araya getirebilmede arada bir bağ oluşturacaktır. Türkiye kendisi çok önemli bir engeli ortadan kaldırabilir. Türkiye hükümeti istesin istemesin Kıbrıs AB üyesi oldu. Şeklen Türkiye bununla birlikte gelen yükümlükleri kabul etmezse şeklen hukuka karşı gelmiş oluyor. Gümrük birliği karşısında Türkiye bunu problem çıkartır. Türk hükümetinin bu süreçten faydalanması gerekir. AB yolunda ilerlemesi için bundan yararlanması gerekir."
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da Anuga da partner ülke olarak yer almaktan mutlu olduklarını söyledi. Yalçıntaş bir Alman atasözünde, "İş işi çeker" dediğini hatırlatarak, "Bu söz çok doğru. Biz ANUGA'ya sadece 190 firma ile katılmadık. Türk mutfak kültürü anadolunun sentezleri Köln'e getirdik. Ancak ben de bizim bir atasözümüzle devam etmek istiyorum. Aşını, eşini ve eşini bil. Yediğimize içtiğimize işimize ve ailemize dikkat etmemiz lazım. ANUGA'da hem iş hem de beslenme konusunda bir çok imkanlar olacak Türkiye'nin gıda zenginliği nedeniyle gıda yatırımların ın sayısı arttı.
ANUGA'ya Türk firmalarının çok sayıda katılması nın bir nedeni de Almanya Türkiye'nin en önemli ticari partneri olmasıdır. Emeği geçen herkese fuar idaresine teşekkür ediyorum" dedi.
Açılış sonrası Türkiye standını gezen Verheugen'e Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker baklava hediye etti. Verheugen burada hediye edilen baklavaları AB Bakanlar Kuruluna götürüp 27 ülke temsilcisine yedireceğini söyledi.