VATANDAŞIN TESELLİSİ KRİZDE ÇAY OLDU

Seçkin, “Dışarıya çıkmak yerine evlerinde daha fazla zaman geçiren Türk tüketicisi, krizde tesellîyi âdetâ çayda buldu” dedi.

TURİZMİN SESİ


Unilever Türkiye Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, bazı tüketici harcamalarının düşmesine yol açan küresel ekonomik krizin, çay tüketimini arttırdığını söyledi. 2008'de çay pazarının 1 milyar TL'yi aştığını söyleyen Seçkin, Lipton'un ise yüzde 17 büyüme kaydettiğini, 2009 Ocak – Şubat aylarında ise satışlarda yüzde 16 artış olduğunu söyledi. 2009'un sonunda ise yaklaşık yüzde 17 büyüme beklediklerini açıklayan Seçkin, 2009'un ilk çeyreğinde pazarlama yatırımlarını ise yüzde 30 arttırdıklarını kaydetti.

LİPTON'UN BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLAYAN 2. ÜLKE TÜRKİYE”
Lipton'un çay pazarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısına katılan Lipton Dünya Başkanı Didier Dallemagne, Lipton'un global büyümesine en büyük katkı sağlayan ikinci ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Lipton'un dünyanın en büyük çay firması ve en büyük ikinci içecek firması olduğunu söyleyen Dallemagne, dünya çay pazarında en büyük alıcı konumunda olduklarını ve 2008'de toplam satışlarının 3.5 milyar euro'yu geçtiğini açıkladı. 150'yi aşkın ülkede olduklarını söyleyen Dallemagne, bu ülkeler arasında en fazla çay tüketilen ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Dallemagne, şöyle konuştu: “Çayın bir ritüel olarak kabul edildiği Türkiye, günde kişi başına 3.8 fincan çay tüketimi ile dünyada en çok çay içilen ikinci ülke.

Çay, sudan sonra en çok tercih edilen içecek. Türkiye nüfusunun yüzde 96'sı her gün çay içtiğini göz önüne aldığımızda, pazarın büyüme potansiyeli daha iyi ortaya çıkıyor.” 2008 yılında global çay pazarının yüzde 8, Lipton'un ise yüzde 10 büyüme kaydettiğini söyleyen Dallemagne, “Lipton'un 2008'de Türkiye'deki büyüme hızı yüzde 17 olarak gerçekleşti. Türkiye, bu başarılı performansıyla Lipton'un faaliyet gösterdiği 150'yi aşkın ülke arasında büyümeye en çok katkı sağlayan ikinci ülke oldu.

Türkiye'de daha da büyümek istiyoruz” diye konuştu. Ar-Ge'ye büyük önem verildiğini söyleyen Dallemagne, 250 kişinin çalıştığı araştırma ve geliştirme bölümünde sadece 50 bilim adamının çayın kimyasıyla ilgilendiğini belirtti. Dünyadaki çay üretiminin yüzde 15'ine sahip olduklarını belirten Dallemagne, özellikle Kenya ve Tanzanya'da üretim sahaları olduğunu söyledi. 2015'e kadar dünyadaki çayların sertifikalandırılmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Dallemagne, tüketicilerin artık, çayın hangi ülkeden geldiğin etiket üzerinde görebileceğini belirtti.

ÇAY PAZARI 1 MİLYAR TL'Yİ AŞTI
Unilever Türkiye Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, Türkiye'de çay pazarı büyüklüğünü 2008'de 1 milyar TL'yi aştığını söyledi. Türkiye'de etkileri hissedilen küresel ekonomik krize mukâbil, çay sektörünün büyüdüğüne dikkat çeken Seçkin, “Bazı tüketici harcamalarının ertelenmesine ya da düşmesine yol açan küresel ekonomik kriz, çay tüketimini artırdı. Dışarıya çıkmak yerine evlerinde daha fazla zaman geçiren Türk tüketicisi, krizde teselliyi adeta çayda buldu. Lipton, 2008 yılında bir önceki yıla oranla karşılaştırıldığında, pazarın ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydetti. 2008'de yüzde 17 büyüme gerçekleşti.

Bu da gösteriyor ki Lipton Türkiye'de global çay pazarının iki katı kadar büyüdü. Bu başarılı performans, yılın ilk iki ayında sürdü. 2009 Ocak – Şubat aylarında bir önceki yılın aynı aylarına oranla yüzde 16 büyüdük. 2009'da yüzde 15 - 17 arasında bir büyüme gerçekleşeceğini umut ediyoruz. İlk iki aydaki büyüme bunu gösteriyor. Markamızın performansını güçlendirmek üzere yatırım yapmaya devam ediyoruz. Krize rağmen, 2009'un ilk çeyreğinde geçen yıla göre pazarlama yatırımımızı yüzde 30 artırdık” açıklamasında bulundu.

ÇAY ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE SEYREDİYOR
Lipton'un dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yeni pazarlar yarattığını belirten Seçkin, Lipton'un Karadeniz Bölgesi'nde 277 değişik noktada yaklaşık 15 bin çay üreticisinin mahsulünü satın aldığını söyledi. Bunun Karadeniz Bölgesi'nde istihdam ve ekonomiye katkı sağladığını ifade eden Seçkin, “Rize'de 2 ve Artvin'de 1 tane olmak üzere, bölgedeki 3 fabrikamızda 800'ü aşkın kişi çalışıyor. Karadeniz Bölgesi'nde 65 bin kişinin hayatında Lipton'un önemli bir yeri var” dedi. Seçkin, bir soru üzerine çaya yapılan zamların enflasyonun üzerinde seyrettiğini, yine de çay fiyatlarının artmasına mukâbil, bütçeleri zorlamaması sebebi ile ile tercih edilen bir içecek olduğunu söyledi.