VANLI STK’LAR ANKARA’DA

Van Ekonomi Konsey Üyeleri ve STK temsilcileri 55 günlük deprem sürecinde Van'ı ziyaret eden Bakanlara verilen raporların takibi ve gelinen süreçte yapılanlar ve yapılamayanlar hakkında görüşmeler yapıyorlar

TURİZMİN SESİ


Van Ekonomi Konsey Üyeleri ve STK temsilcileri Ankara'da bakanlarla görüşerek, 55 günlük deprem sürecinde Van'ı ziyaret eden Bakanlara verilen raporların takibi ve gelinen süreçte yapılanlar ve yapılamayanlar hakkında görüşmeler yapıyorlar. Önceki gün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüşen Van Ekonomi Konsey Üyeleri ve Bazı STK başkanları, Van'da depremden sonra yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda görüşme yaptılar. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, VASİAD Başkanı Ali Çiçeksay, Van OSB Başkanı Sinan Hakan, MÜSİAD Van Başkanı Ferit Baş, Erciş Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Aslan, TÜMSİAD Van Temsilcisi Göksal Yariz ile birlikte Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaret ettiler. Görüşmeye Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ve Fatih Çiftçi de yer alırken, AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras'da heyette yer aldı.

Van Ekonomi Konsey Üyeleri ve STK Temsilcileri, depremin üzerinden 55 gün geçtiğini, bu süreçte Kabinenin neredeyse tüm bakanların ilimizi ziyaret ettiklerini belirterek “Gelen Bütün bakanlarımızla Van'da görüşmeler yaptık, raporlar sunduk. Bu aşamada Van Ekonomi Konsey üyeleri ve STK Temsilcileri olarak verilen raporların takibini ve yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu öğrenmek, sayın bakanlarımızdan en doğru bilgiyi almak üzere randevular talep ettik. Bugün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'la ayrı ayrı görüşmelerde bulunduk. Van'da ekonomik durumun oldukça zor durumda olduğu bilinmektedir.

Öncelikle kentte hayatın normale dönmesi için ekonominin ayağa kalkması gerek. Vanlı tüccar, sanayici ve esnafın ayakta durması, iflasların önüne geçmek için öncelikle Van'daki kullanılan tüm ticari, işletme, bireysel ve zirai kredilerin tamamının en az 1 yıl ertelenmesi en öncelikli konumuz. Çünki Van'da hayatın bir yıldan önce normale dönmesi beklenmiyor. Şartlarımız çok ağır. Bu nedenle Van'da ekonominin tekrar canlanması için hükümetin bu konuda gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz” dedi.

Bakanlarla yapılan görüşmelerde yaraların sıcağı sıcağına sarılması için bürokratik engellerin en aza indirilmesi, çalışmalarda somut adımlar atılması gerektiğini belirten Van Ekonomi Konsey Üyeleri ve STK temsilcileri “Van depremlerden dolayı büyük yara aldı. Van'da büyük bir göç dalgası başladı. İnsanlar mevcut şartlardan dolayı kenti terk etmek zorunda kaldılar. Ancak bu şartlarda en büyük yarayı kentin ekonomisi aldı. Öncelikle yapılacak çalışmaların ekonomiyi, ticari hayatı normale döndürmek gerek. Yapılacak çalışmalar bu yönde yapılmalıdır” şeklinde açıklamalar yaptılar.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a Van'da bulunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın bir an önce Van'da tekrar çalışmalara başlaması gerektiğini belirterek “Depremden etkilenen Van ili Merkez ilçesi ve Erciş ilçesinde zarar gören KOBİ'lerin desteklenmesine yönelik “Acil Deprem Destek Programı” açılması, Bunun için kalkınma Ajansına kaynak aktarılarak Van'daki İşletmelerin desteklenmesi sağlanmalıdır. Kalkınma Ajansı aracılığıyla Van ilinde faaliyet gösteren Kamu Kurum, Meslek Örgütleri ve Sivil Toplum Örgütlerinin desteklenmesi sağlanmalıdır. Kalkınma Ajansı Aracılığıyla Afet ve Kriz Yönetimi Fonu oluşturularak tüm kurumların bundan yararlanması sağlanmalıdır. Kalkınma Ajansı vasıtasıyla yürütülen programlarda Deprem Felaketinden önce başlayan projelerin ödemelerinin yapılması, devam eden projelerin sürelerinin uzatılması sağlanmalıdır” dedi.