Van Weekend Destinasyonu dikkat çekecek

Van’da Urartu’nun  oluşu, Göbeklitepe ve Zeugma’dan sonra bölgede 3. büyük ilgiyi çekecek destinasyonu yaratacak

TURİZMİN SESİ


Tansu Demir / TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi / Lite Tur, Van’a Batılı turist, Çinli turist, Fransızı, İtalyanı gelmeye başlarsa alandaki etkisi daha fazla olur. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, bizim için bir avantaj. Çünkü turizmi biliyor hızlı karar veriyor. Eğer düşünceniz makul ve mantıklı ise yaptırabilirsiniz. Ama düşüncenizde onun kabul etmediği bir şey varsa da siler, dinlemez. İstanbul’dan geliyorum, doğma büyüme İstanbullu’yum ama eşim Güneydoğulu. Hani demişler ya nerelisin adam daha evlenmedim demiş. Ben de o hesap bu bölgeyi Van’a ilk gelmemle beraber iyi biliyorum. Doğu, Güneydoğu Bölgeleri’ni ve insanını çok seviyorum. Eniştelikte bir sorumluluk veriyor insana. 

Öncelikle Ticaret Odası Başkanımıza, İl Kültür ve Turizm Müdürümüze teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bizi burada ağırlayan Elite World Hotel’in Değerli Müdürü Oktay Aksoy Bey’e, VAHATÜDER Başkanı Abdullah Tunçdemir Bey’e bizi burada çok güzel ağırladıkları için teşekkür ederim. Sabah Van Kahvaltısı yaptığımız Sütçü Fevzi’nin Sahibi Adnan Bey kahvaltıdaki muhteşem lezzetler için teşekkür ediyoruz. Macit Turizmin ulaşım kolaylığı sağlaması, Grand Deniz’ de muhteşem bir ikram aldık. Rehberliğimizi yapan Erhan Aden Bey’de harikaydı. Geldik güzel bir Van kahvaltısı aldık sonrasında Akdamar Adası ve Kilisesi’ni gezdik yani orası bir büyük kompleks, bir bazilika orada kalınıyormuş. 

İnşallah Akdamar’a turist getirmeyi başarırız.
Van’da İran Pazarı’na sıkışmanın riskini yaşıyoruz. 
Şehir çok güzel, kahvaltı çok güzel, her şey çok güzel ama tek İran Pazarı’na sıkışmanın riskini yaşıyoruz. 

Neden? 
Şimdi çok güzel her şey iyiydi güzeldi. Ama İran’da bir kriz oldu, bir şey oldu. Giriş fiyatlarını yükseltince İran girişleri çok fazla düştü. Bir anda 25 tümenden 400 tümene çıkardı şimdi bu artış çok büyük bir artış. Bizim yaptığımız ticarete rasyonel bakmamız lazım. Zaten çok zor bir ticaret dalındayız. Turizm en kırılgan en krizlerden çabuk etkilenen sektördür. 

Şimdi nasıl daha çok efektif olabiliriz?
Birincisi bir pazarın bir bölgeyi çok domine etmesi tehlikelidir. Çünkü o pazarda olası bir problem bizi vurur. Bizim en büyük özelliğimiz turizm sektörünün ticari olarak stoklanamayan ürün üzerine biz ticaret yaparız. Hani un satmayız, pirinç satmayız. Olmadı bir depoya koyalım iki gün sonra satalım gibi bir şansımız yok. O nedenle rasyonel düşünüp, efektif tedbirlerle sektörümüzü canlı tutmamız lazım. Bu bizim için lazım, ticari hayatımız için lazım, çocuklarımız için lazım, evimize bakabilmemiz için lazım, Türkiye’nin sosyal barışı için lazım. Bugün eğer turizm girdisi olmazsa ben net söyleyeyim Türkiye sosyal barışını koruyacak gücü bulamaz. O nedenle yaptığımız iş çok kritik. Geleceğimize, çocuklarımıza iş olanağı yaratmak, ülkemize vizyon çizmek, gelişmişlik çizmek bizim temel düsturumuz, bizim temel sektörümüzün görevi. 

Turizmde 3 yıllık bir kriz yaşadık. İlk önce önemsemediler. Hükümet anlıyor ama ilk 2-3 yıl kimse anlamadı. Ne oldu? 250 bin gencimiz göçtü. Beyin göçü yaşadık. Bu çocuklar kim biliyor musunuz? Bizim çocuklarımız. ODTÜ’lü, Boğaziçi’li güzel üniversiteler okumuş başarılı olmuş. Burs alıyor, yüksek lisans alıyor ve gidiyorlar. Dönecekler mi bilmiyoruz. Ne oluyor böyle süzgecin üst tarafı bize kalıyor alt tarafı gidiyor. Bunlar tehlikeli şeyler. Bizim hakikaten mesleğimizi ciddi rasyonel politikalarla yapmamız lazım. Şimdi bu dönemde biliyorsunuz biz TÜRSAB yeni yönetimi olarak 9 aydır görevdeyiz. 

Sayın Bakanımıza düşünceniz makul ve mantıklı ile yaptırabilirsiniz.
Biz Mehmet Ersoy ile de hep beraberdik. ETS Tur benim 6 yıllıkta ticari partnerimdi. Biliyorsunuz ETS Tur çok yaygın ve birçoğunuz da belki de biliyorsunuz ticaretiniz de var. Mehmet Bey bizim için bir avantaj. Çünkü turizmi biliyor hızlı karar verir. Eğer düşünceniz makul ve mantıklı ise yaptırabilirsiniz. Ama düşüncenizde onun kabul etmediği bir şey varsa da siler, dinlemez. Yani o nedenle biz TÜRSAB olarakta bu konuda dikkatli davranmamız lazım, bize düşen şey de o. Bakanlığın turizmci olmasını hızlı sektör için kâra dönüştürmemiz lazım. 

Biz pazarlama faaliyeti olarak ne yapıyoruz? 
Bizim getirdiğimiz yeni bir proje var. Biliyorsunuz yani benim kendi kanım bu ne yazık ki henüz Bakanlık ve Başkanlık üzerine söylenmiyor ama bence sayıya oynamak hatalı yani şu kadar adam geldi. Bırakın sayıyı bize ne kadar para bıraktı? Yani gelen turistin kalitesi ne? Çünkü neden bizi zaten kendi içimizdeki rekabette fiyatları çekmeye zorluyor. Bizim ne yapmamız lazım? Farklı ürünler mesela Van Gölü, Van Denizi’miz muhteşem bir denizimiz. Elite World Hotel’e girişte çok güzel bir su altı fotoğrafları sergisi gördük. Mesela Akdamar’daki dalış turları Akdamar’daki ziyaretler de bunun vurucu noktaları. Biz öncelikli olarak ne yaptık? Başkanım dedik kalkınmaya öncelikle önem verelim Doğu, Güneydoğu ve mutfağını tanıtan böyle bir bütün olan çünkü deniz, kum, güneş belli bir parametreye sıkıştı ve çok büyük bir gelir yok. Çünkü orada da rekabet var fiyatlar düşüyor. Nerede gelir var Kültür turunda. Dedik ki biz Büyükelçileri siz alın Göbeklitepe, Zeugma, Hatay mutfağı vs. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nin gidilebilir olduğunu sizin eşliğinizde görsünler. Biz bunu yaptık ve ne oldu? Hatta ben dedim ki Başkana çıkın Göbeklitepe’yi siz anlatın. O kadar büyük bir tepki yaptı ki Büyükelçiler çok heyecanlandı. Çin Büyükelçisi de oradaydı. Çin bildiğiniz gibi sistemi dolayısıyla kontrollü olan bir ülke. Çin’in en önemli televizyonu naklen yayınladı. Belki Antalya’ya gelecek 300 bin turistin fazlalığı orada hiçbir etki yaratmayacak, farkına bile varmayacaklar ama bizim bu bölgemize gelirse bu 300 bin Batılı turist, Çinli turist, Fransızı, İtalyanı gelmeye başlarsa alandaki etkisi daha fazla olur.  

Bunu nasıl aşacağız?
Şimdi bildiğiniz gibi hükümetler bir baskı, mobing uyguluyor. Türkiye mi biraz tehlikeli. Bir iki senedir olay olmuyor ama hala bize karşı bir soğukluk var. Yani hükümetleri hala bizi, destinasyonumuzu engeller durumda. Biz bunu nasıl aşacağız? Biz yeni bir proje geliştirdik. Gerçi Bakanlık’ta açıkladı ama biz ondan daha önceydi 6 Ağustos’tu projeyi neticelendirme zamanımız. Youtuberlar ve instagram fenomenleri yani direk tüketiciye ulaşmak suretiyle neden çünkü artık hayat telefonlarda akıyor hepimizin telefonları var. Bütün özellikle genç jenerasyon dünyanın her yerinde hayatı oradan takip ediyor. Yani bakın Kolombiya ne yaptı? Çok kötü bir ünü vardı uyuşturucu vs. şeylerle anılıyordu. Youtuberları, instagram fenomenlerini Kolombiya’ya getirdi. Muhteşem fotoğraflar instagrama düşmeye başlayınca, likelar arttıkça insanlar direk Kolombiya’ya gitmeye başladı. Şimdi biz aynısını yapacağız. Burada da yapacağız. İnstagram fenomenlerini örneğin 40 binle 120 bin arasında takipçisi olan youtuberları yani sosyal medyada turizmi etkileyebilen kesimleri getireceğiz. 

Böylelikle ne olacak? 
Yönetimlerin dominasyonlarının etkisini kırmış olacağız. Çünkü biz son tüketiciye ulaşmış olacağız. Bizim Van’ımızın güzelliklerini direk yaygın halde sunabilmemiz lazım. Görsünler ve gelsinler. Burada sizlere de önemli bir şey düşüyor: Fikri takip yapmak. Yani biz burada konuşacağız, yiyeceğiz, içeceğiz, çayları kahveleri içip gideceğiz. Biz orada hayatımıza başlayacağız, siz burada hayatınıza başlayacaksınız. Bunu yaparsak buradan bir sonuç alamayız. 

Yani ne yapacağız?
Diyeceksiniz ki kardeşim sen geldin burada konuştun ne yaptınız? Nerede bu youtuberlar, bana ne zaman getireceksiniz? Yani olayın bir de fikri takibini yapalım. O zaman bizler rahatsız oluruz biz bir şeyler yapalım deriz. Yani burada da hepimize bir fikri takip düşüyor. 

Van Weekend Destinasyonu olabilir.
Van’ın şöyle bir avantajı var. Van’a direk uçuş var. Mesela weekend dediğimiz Perşembe-Pazar destinasyonu olabilir. Büyükşehirlerden buraya yani nasıl Mardin’de yer bulunmuyor, Urfa’da yer bulunmuyor. Şu an Euro, dolar arttığı için İstanbul’da büyük bir moda var. Mardin’de, Antep’te yer kalmadı. Aynısını Van’a da yapmamız lazım. Bunu yapma gereğini ben duydum çünkü direk uçuş çok büyük avantaj. Bir de çoğu şehirde bu avantaj yok. Basın mensubu arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. İstanbul’dan gelen bize bölgeden gelip eşlik eden tüm basın mensuplarına bu ilgiden dolayı teşekkür ederim. Demek ki Türkiye’de basın ilgili demek bir algı yoluyla hepimiz bu işin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. 

Van 3. büyük ilgi çekecek destinasyonu yaratacak.
Akdamar ve özellikle Urartu Müzesi muhteşem olacak. Dünya’da Urartu’nun örneği yok. Bence bu bir Göbeklitepe ve Zeugma’dan sonra bölgede 3. büyük ilgiyi çekecek destinasyonu yaratacak.