Vals kralı için bir müze

Viyana’da artık “Tuna valsı”nın yaratıcısı Johann Strauss ve ailesini konu alan özel bir müze var

TURİZMİN SESİ

Ancak vals kralının hayranları için Viyana’da, evinden şeref mezarına kadar uzanan bir yelpazede tavaf edilecek daha pek çok tarihi yer var. Viyana’dan başka nerede böyle bir müze olabilir? 2015 ilk baharında Viyana’nın 9. Bölgesinde açılan Johann Strauss hanedanı müzesi bu konuda dünyanın ilk örneği olarak tüm Strauss ailesinin tarihini ve sanat eserlerini sergiliyor: Baba Johann Strauss, “Vals Kralı” oğul Johann Strauss ve vals kralının kardeşleri Josef ve Eduard Strauss bu müzenin konusu. Müzede ziyaretçileri Viyana’nın Biedermeier döneminden Ringstrasse zamanına kadar geniş bir zaman dilimine tanıklık eden zengin bir resim ve belgeler koleksiyonu bekliyor. Ses dinleme istasyonları (Audio-Station) da Strauss hanedanının ünlü ve daha az bilinen eserlerini kulaklıkla dilediğiniz kadar ve kimse tarafından rahatsız edilmeden dinlemenize izin veriyor.

 
Ailesi ve arkadaşları tarafından “Şani” diye anılan Johann Strauss (1825-1899), aynı adlı babası ve kardeşleri Josef ve Eduard, müzikleriyle tüm dünyayı fethettiler. Aile üyelerinin yarattığı, “Yarasa” operetinden (“Die Fledermaus”) “Radetzky marşı”na ve “Güzel Mavi Tuna”ya kadar uzanan yelpazede 1.500’den fazla eseri günümüzde bile Viyana müziğini herkesten faz la temsil ediyor. Strauss’ların vals ve operet melodileri konser salonlarında kitleleri büyülediği gibi, Viyana Müzik Derneğinin Altın Salon’undan her yıl tüm dünyaya naklen yayınlanan geleneksel yeni yıl konseriyle de dünyaya ulaşıyor.
 
Viyana’da müzenin yanında tabii bir Johann-Strauss anıtı da var, hem de altın bir heykelden oluşan bir anıt. Viyana Kursalon yakınında Viyana şehir parkı içinde bulunan anıt vals kralını keman çalarken resmediyor. Anıtın 1921 yılında açılışı sırasında Viyana Filarmoni Orkestrası konser verdi, günümüzde ise “Altın Şani” Viyana’nın en çok fotoğrafı çekilen anıtlarından biridir. Oğul Johann Strauss 1867 yılında 2. Bölgedeki Praterstrasse 54 adresindeki evinde en ünlü valsını yazdı: Güzel Mavi Tuna. Bu eser Viyana’nın âdeta gayri resmi marşı oldu. Oğul Strauss o evin odalarında birinci karısı Jetty ile birlikte 1863-1870 arasında yaşadı. Orijinal mobilyaların ve orijinal enstrümanların yanında büyük müzik adamının günlük eşyaları ve tabloları, fotoğrafları ve hayatı ve eserleriyle ilgili belgeler sergileniyor. Vals kralının anıt mezarı – başka nasıl olabilirdi ki – Viyana Merkez Mezarlığı içinde Beethoven, Schubert, Brahms ve Baba Strauss’un hemen yakınında bulunuyor.
 
Müze: Museum der Johann Strauss-Dynastie, Müllnergasse 3, 1090 Wien, www.strauss-museum.at 
Johann Strauss-Denkmal, Stadtpark, 1010 Wien
 
Evi: Johann Strauss-Wohnung, Praterstraße 54, 1020 Wien, www.wienmuseum.at
 
Mezarı: Zentralfriedhof, Simmeringer Hauptstraße 234, 1110 Wien, www.friedhoefewien.at