ÜZÜM KRALİÇESİ OLMAK İÇİN YARIŞTILAR

Tarsus Şehir Stadı'nda düzenlenen festival kapsamında düzenlenen, "Üzüm Kraliçesi" yarışmasına 26 genç kız katıldı

TURİZMİN SESİ


Say köyünden Fatma Şener, "Üzüm Kraliçesi" seçilirken, Taşkuyu köyünden Ali Ergin "En İyi Bağcı" seçildi. Festivalde ayrıca, "Sempati Güzeli" Nagihan Bostan, "Yetenek Güzeli" Ayşe Köse ve "Festival Güzeli" Suna Ergezer olarak belirlendi. Yarışmada dereceye girenlere para, altın, beyaz eşya ve alışveriş çeki verildi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Oksal, festivalde yaptığı konuşmada, Tarsus bağcısının dünyanın en erkenci cins üzümünü yetiştirdiğini, Türkiye'nin üzüm ihraç eden dünyanın 5. ülkesi olduğunu söyledi. Dış pazarda daha etkili olunması gerektiğini ifade eden Oksal, "Kendimize yeni pazarlar bulmalıyız. Bunun için çok yüksek olan girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerekiyor.

Mazotta ÖTV'yi aşağı çekmeliyiz. Türk çiftçisi ancak girdi fiyatlarının aşağı çekilmesiyle dünyayla rekabet edebilir" diye konuştu Tarsus Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ise Tarsus'ta 200 bin dekar alanda bağcılık yapıldığını ve bu yılki rekoltenin 400 bin ton olduğunu belirterek, "Bu sezon şimdiye kadar 50 bin ton üzüm ihraç ettik. İhracatımızı daha da arttıracağız. Bu festivalin Tarsus üzümünün tanıtımına önemli katkı sağlıyor" dedi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de ilçede yetiştirilen "Tarsus Beyazı" cinsi üzümün tüm dünyada tanındığını bildirdi. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karagözlü ise Tarsus çiftçisinin başarılı bir üretim yaptığını, ancak ihracatçıya da devlet teşvikinin biraz daha verilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmaların ardından sanatçılar Kıraç ve Hülya Polat, verdikleri konserde beğenilen şarkılarını seslendirdiler.