UZMANLAR ÇEVRE SEMPOZYUMUNDA

İSKİ Avrupa 1. Bölge Abone İşleri Daire Başkanı Fatih Yıldız, İstanbul'da su kayıp ve kaçaklarının, İSKİ'nin çalışmaları sayesinde % 24'le sınırlı kaldığını ve bu rakamın Avrupa'daki birçok ülkeden daha iyi olduğunu ifade etti

TURİZMİN SESİ


Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen çevre sempozyumunda konuşan İSKİ Avrupa 1. Bölge Abone İşleri Daire Başkanı Fatih Yıldız, İstanbul'da su kayıp ve kaçaklarının, İSKİ'nin çalışmaları sayesinde % 24'le sınırlı kaldığını ve bu rakamın Avrupa'daki birçok ülkeden daha iyi olduğunu ifade etti. Duş ile lavabolarda tüketilen suyun, ayrı arıtılarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Mehmet Kıncır ise “Bir evde kullanılan suyun %80'i duş ve tuvaletlerden kaynaklanan gri sudur. Gri su geri kazanım sistemleriyle, %40 su tasarrufu sağlanır” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Çevre Yönetim Merkezi önderliğinde, İSKİ, Boğaziçi Üniversitesi ve özel sektör firmalarının desteği ile “Sürdürülebilir Su-Atık Su Yönetimi” konulu sempozyum düzenlendi. İSKİ Aksaray Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma, belediyelerin teknik personeli ve yöneticileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, Atık Su konusunda Türkiye'deki yanlış arıtma uygulamalarına ve teknik eleman yetiştirilmemesinden kaynaklanan sorunlara değindi. İlk panelist, İSKİ Avrupa Bölgesi Atıksu Kontrol Ruhsat Şube Müdürü Yüksel Acar ise endüstriyel atık suların kontrolü hakkında bilgi verdi. Yüksel Acar, İstanbul'daki endüstriyel atık suların %97'sinin arıtıma tabi tutularak kanalizasyon şebekesine verildiğini ifade etti.

PROF. ERDİNÇLER: AB, 'ÇAMURLARI GÖMMEYİN' DİYECEK
İSKİ Atıksu Arıtma Daire Başkanı Osman Yıldız da İstanbul'daki Atıksu Arıtma tesislerinin mevcut genel durumu, Atıksu havzaları ve derin deniz deşarj sistemleri hakkında bilgi verirken, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Erdinçler'se Atıksu Arıtma Tesisi Çamurlarının Değerlendirilmesi konusunda sunum yaptı. Prof. Erdinçler, “AB, bizden, uyum yasaları çerçevesinde, çamurlarımızı düzenli depolama sahalarına gömmememizi isteyecek” diye uyardı. Erdinçler, Atık değerlendirme hiyerarşisinde geri dönüşümün önem kazandığını söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. Erdinçler'in ardından sunum yapan SIEMENS A.Ş. Su Teknolojileri Bölüm Müdürü Dr. Argun Erdoğan, evsel Atıksu arıtma tesislerinde yeni yaklaşımlar ve teknolojiler üzerinde durdu. Erdoğan, Siemens A.Ş. olarak, İnegöl O.S.B. Atıksu Arıtma Tesisi kapasite artışı ve iyileştirme çalışmalarına ve arıtımda enerji yönetiminin önemine değindi.

“DUŞ VE LAVABODA TÜKETİLEN SU, AYRI ARITILMALI”
Aktif Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Mehmet Kıncır da Akıllı su yönetimi ve geri kazanımın öneminin vurgularken, “gri su” tanımına açıklık getirdi ve özellikle duş ile lavabolarda tüketilen suyun, ayrı arıtılarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Düşük maliyetli bir arıtımdan sonra bu suyun rezervuarlarda ve çamaşırların yıkanmasında kullanılabileceğini söyleyen Kıncır, “Bir evde kullanılan suyun %80'i duş ve tuvaletlerden kaynaklanan gri sudur. Gri su geri kazanım sistemleriyle, %40 su tasarrufunun sağlanır. Arıtılan suyun depolanması gerekmez ve suda mevsimsel bir değişiklik olmadan, sürekli kullanılabilir” diye konuştu. Kıncır, sistem yatırım maliyetinin; 20 dairelik sistemlerde ortalama 500-600 € olduğunu, bunun da 4 yılda amorti edilebileceğini, bu maliyetin 5000 m2'den büyük kapalı alanlarda 150€'ya kadar düşebileceği açıkladı.

“AVRUPA'DAN İYİYİZ; KAÇAK ORANI % 24”
Son konuşmacı İSKİ Avrupa 1. Bölge Abone İşleri Daire Başkanı Fatih Yıldız'sa su kayıp ve kaçaklarının nedenlerini konu alan konuşmasında, “Su mu önemli, yoksa sudan elde edilen gelir mi?” diye sorguladı ve “Bizim için su önemli.” diye devam etti. İstanbul'da su kayıp ve kaçakların İSKİ çalışmaları sayesinde Avrupa'daki birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunu ve bu rakamın %24 olduğunu ifade etti. 2015 yılında bu rakamın %10'a düşmesini hedef edindiklerini belirten Yıldız, kaçak su kullanımını da direkt olarak “Hırsızlık” şeklinde değerlendirerek konuşmasına son verdi.