Urla, dünyanın en iyi 10 bağ rotasından birisi olmayı hedefliyor

Uçsuz bucaksız bakımlı bağlarıyla büyüleyici bir atmosfere sahip olan Urla, dünyanın en iyi 10 bağ rotasından birisi olmayı hedefliyor

TURİZMİN SESİ


İzmir’in şirin ilçesi Urla, dünyaca ünlü Bordeaux bağ rotası, Toskana bağ rotası, Napa bağ rotası, Güney Afrika bağ rotası gibi rotalardan birisi olabilecek üzüm bağlarına, şarap üretim hanelerine ve gastronomisi zengin restoranlara sahip. Ülkemize, Almanya, İtalya, Fransa, Yeni Zelanda, Japonya gibi ülkelerden gelerek tadım etkinliklerine katılan turistler, Urla Bağ Yolu rotasına olan taleplerini her geçen yıl artırıyorlar. Dünyanın en iyi bağ rotaları arasında yer almayı istediklerini kaydeden Urla Şarapçılık Genel Koordinatörü Kerem Kumbasar, şunları söyledi: “Urla’nın, Bordeaux, Toskana, Napa, Güney Afrika gibi dünyaca ünlü bağ rotalarından hiçbir eksiği yok ve aslında artıları var. Urla Bağ Yolu rotasını 2016 yılında hayata geçirdik ve geçen zaman içinde yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun talep gördük ve görmeye devam ediyoruz. Ülkemiz, zeytinyağı, peynirleri, şarapevleri gibi potansiyeliyle, dünyanın en zengin agro-turizm merkezlerinden birisi olmaya adaydır. ŞARAPP mobil uygulaması, Türk üzümlerinin ve Türk şaraplarının dünyaya tanıtılmasına büyük katma değer sağlanacaktır” dedi. 

ŞARAPP mobil uygulamasının lansmanı yapıldı 

Günümüzün vazgeçilmez parçası olan mobil uygulamalar, gastronomi dünyasında da etkisini gösteriyor. Dijital platform ŞARAPP, ülkemiz gastronomi sektörü ile gastronomi meraklılarını bir araya getirdi. Bilinçli yemek-içmek isteyenlerin yeni referans noktası olan ŞARAPP mobil uygulamasının lansmanı, 5 Ekim 2019 tarihinde, İzmir Urla’daki Naturla Göl Evi’nde sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Organizasyona, TTT Global Başkanı Akın Arslan, ŞARAPP Projesi Kurucu ortağı Ece Cankat, ŞARAPP Projesi Satış Yöneticisi Merve Bozkır Türk, Urla Şarapçılık Genel Koordinatörü Kerem Kumbasar, Nif Bağları Yöneticisi Aslı İnanır, MMG Şarapçılık Yöneticisi Mert Güner, Amedeus Şarapçılık Yöneticisi Tolga Kabadayı, Porta Caeli Ürün Yöneticisi Murat Öztaş, Küp Şarapçılık Ege Bölge Müdürü Ali  Mergi’nin aralarında olduğu sektörden yöneticiler katıldı. 

ŞARAPP mobil uygulaması hakkında görüşmelerini aktaran sektör temsilcileri şunları kaydettiler: “ŞARAPP mobil uygulaması, üreticileri ve tüketicileri dijital ortamda buluşturan başarılı bir aplikasyon oldu. Bu tür aplikasyonlar, genelde yurtdışı kökenli olurken, bu projenin yerli ve milli olması ayrıca gurur kaynağımızdır. Ülkemizdeki şaraphanelerin tanıtımının, üzüm cinsine göre ve yemeğe göre eşleştirmelerin yapılması gibi zengin içeriği barındıran bu proje, aynı zamanda gastronomi ansiklopedisi niteliğini de taşıyor. Özetle uygulama, hem şarap severleri doğru yönlendirecektir; hem de işletmeler ve üreticiler açısından ciddi bir katma değer oluşturacaktır. Doğru yemek ve doğru şarabın birleşmesinin merkezinde yer alan ŞARAPP mobil aplikasyonunun, en kısa zamanda dünya çapında popüler bir uygulama olmasını isteriz. Böylece, Türk üzümlerinin ve Türk şaraplarının dünyaya tanıtılmasına büyük bir katma değer sağlanacaktır” dediler. 

Popüler uygulamalardan birisi olması hedefleniyor  
Ülkemizin gelişen yiyecek ve içecek sektörüne katkı sağlamayı istediklerini kaydeden ŞARAPP Projesi Kurucu ortaklarından Ece Cankat, dijital platform ŞARAPP ile tüketicileri gastronomi konusunda bilinçlendirmeyi ve dünyaya ülkemiz şaraplarını tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Bilinçli yemek-içmek isteyenlerin yeni referans noktası olan ŞARAPP’ın akıllı telefonlarda yerini aldığını ifade eden TTT Global Başkanı Akın Arslan, şunları anlattı: 
“ŞARAPP, gelecek birkaç yıl içinde ülkemizde popülerlik kazanacak bir uygulama oldu. Hepimiz, dışarıda yemek yemekteyiz. Nitekim, üreticilerimiz inanılmaz güzel şaraplar yapıyorlar, ancak çoğu zaman restoranlarda görev yapanlar, müşterilerine hangi yemek ile hangi şarabın uyumlu olacağı hakkında yeterli bilgi veremiyor olabiliyorlar. Ülkemiz üzümcülüğünün gelişmesi lazım, çünkü Avrupa’nın hiçbir yerinde bu kadar üzüm yetişmiyor. Şarapta ise, Urla bu işin gözbebeği ve bölgede çok sayıda şarap üreticisi bulunuyor. Özetle, play&app store'lardan indirilebilen ŞARAPP’ın, gelecek birkaç yıl içinde Avrupa’nın sayılı uygulamalarından birisi olmasını hedefliyoruz” dedi. 

Anadolu toprakları, üzüm ve bağcılığın ana vatanıdır 
Anadolu topraklarının üzüm ve bağcılığın ana vatanı olduğunu kaydeden Urla Şarapçılık Genel Koordinatörü Kerem Kumbasar, dünyada 55 milyar dolarlık bir şarap tüketim pazarının olduğunu ve ülkemizin Amerika’dan Çin’e kadar birçok pazara ihracat yaparak, bu pazardan daha fazla pay alabileceğini söyledi. Firma olarak, kaybolmuş Urla Karası üzümünü yeniden canlandırdıklarını anlatan Kerem Kumbasar, 2016 yılında “Nero d’Avola-Urla Karası” şarabı ile Avrupa’nın en iyi Akdeniz şarabı seçilerek, İngiltere’den ödül aldıklarını belirtti. Urla Şarapçılık firmasının bağlarında, Güney Kore, Amerika, Rusya, İtalya, Fransa, Almanya gibi birçok ülkeden gastronomi turistlerini ağırladıklarını ifade eden Kerem Kumbasar, Urla Bağ Yolu rotasının, dünyanın en iyi bağ yolu rotaları arasında yer almasını hedeflediklerini ve çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekledi. 

Urla bağ rotasına ilgi artarak devam ediyor  
Urla bölgesinin zeytinyağı ve şarapta tarihten beri var olduğunu kaydeden MMG Şarapçılık Yöneticisi Mert Güner, şunları söyledi:“MMG Şarapçılık firması olarak, ağırlıklı iç pazara çalışıyoruz. Almanya, Fransa, İzlanda gibi birçok ülkeden gelen ve Urla bölgesine yerleşen ciddi bir nüfus bulunuyor. Gerek bölgemizde yaşayan yabancılar, gerek Amerika ve Avrupa ülkelerinden gelen turistler, bağ rotalarımıza yoğun ilgi gösteriyorlar. Urla Şarap Üreticileri Derneği’ni kurduk ve Urla Bağ Yolu rotasını oluşturduk. Hem gelen yerli ve yabancı konuklarımızı bağ rotamızda ağırlıyoruz, hem bilgiler veriyoruz ve birlikte ortak etkinlikler yaparak sektörümüze değer katmayı sürdürüyoruz” dedi. 

Turistler, bağ evlerine yoğun talep gösteriyor 
Turistlerin, bağ evlerine yoğun ilgilerinin olduğunu ifade eden Nif Bağları Yöneticisi Aslı İnanır belirtti: “İzmir Kemalpaşa’da dededen kalma bağlarımızda üretim yapıyoruz. Hong Kon, şunları g, Yeni Zelanda, Almanya, Fransa, İngiltere gibi birçok ülkeden tadım için bağlarımıza geliyorlar. Ege Bağ rotasına olan talep her geçen gün artmaya devam ediyor” dedi. Hong Kong ve İngiltere’ye ihracat yaptıklarını ve Türk şaraplarını birçok pazara ve dünyaya tanıtma hazırlığı içinde olduklarını kaydeden Aslı İnanır, ihracat için görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Firmasının, Bornova Misketi, Solaris, Montepulciano Shiraz gibi üzüm türlerinin olduğunu anlatan Aslı İnanır, Hong Kong’dan çift altın madalya aldıklarını sözlerine ekledi. 

Dünyaya tanıtmaya devam ediyor  
Bozcaada’da üretim yapan Amedeus Şarapçılık Yöneticisi Tolga Kabadayı, Amedeus markası adıyla ilk şaraplarını 2010 yılı yaz ayında tüketicilerin beğenisine sunduklarını söyledi. Avusturyalı olduklarını ve 60 yıl önce yönetici olarak aile büyüklerinin Türkiye’ye geldiğini anlatan Tolga Kabadayı, şuan Bozcaada’daki bağlarında üretim yaptıklarını belirtti. Avusturya’da bir botanikçi tarafından bağlarına ekilen ve üretim için kendilerinin firmasına da verilen Amedeus üzüm çeşidi hakkında bilgiler veren Tolga Kabadayı, üzüm çeşidinin sadece kendi bağlarında üretildiğini ve tescilli olduğunu anlattı. Bozcaada’daki bağlarına ağırlıkla yabancı turistlerin yoğun ilgisinin olduğunu da ifade eden Tolga Kabadayı, bağlarında verdikleri bilgiler ile Türk şaraplarını dünyaya tanıtmaya devam ettiklerini kaydetti.  

Almanya’dan Japonya’ya birçok ülkeden, bağlar ziyaret ediliyor  

60 yıllık bir firma olduklarını ve yaklaşık bin dönüm olan kendi bağlarında üretim yaptıklarını anlatan Küp Şarapçılık Ege Bölge Müdürü Ali Mergi, tesiste ilave yatırımların devam ettiğini ve bir butik otel yapmayı düşündüklerini belirtti. Firmalarının bağlarını, çok sayıda turistin ziyaret ettiğini ifade eden Ali Mergi, Almanya’dan Japonya’ya kadar birçok turistin bağları gezdiğini ve özellikle yabancıların bağ rotalarına büyük ilgi gösterdiğini anlattı. Almanya başta olmak üzere, Danimarka, İngiltere gibi ülkelere ihracat yaptıklarını kaydeden Ali Mergi, üretimin %15- 20’sini ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Avrupa’daki şarap severler, yeni tatlar istiyor  
Avrupa’daki şarap severlerin yeni tatlar istediğini kaydeden Sanset Porta Caeli Ürün Yöneticisi Murat Öztaş, şunları söyledi: “Avrupalılar başta olmak üzere dünyadaki şarap severler, Fransız, İtalyan, İspanyol şaraplarının yanı sıra, yeni tatları denemeyi de istiyorlar. Bu da, Türk şaraplarına Avrupa’nın ve dünya kapılarını aralayacaktır. Firma olarak, İtalya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere, şaraplarımızı Avrupa’ya daha yoğun ihraç etmeyi planlıyoruz. Çanakkale’deki 2,500 dönüm arazimize, Yeni Zelanda ve Avustralya başta olmak üzere turistlerin yoğun ilgisi bulunuyor, bağ rotalarımızı geziyorlar ve üretim hakkında bilgi alıyorlar” dedi.