TURİZMİN SESİ
HABER MERKEZİ-UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Bahçeşir Üniversitesi'nin davetlisi olarak geldiği İstanbul'da önemli temaslarda bulundu. İstanbul ziyaretinin ikinci gününde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile bir araya gelen Bokova'ya Türkiye'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 12 yeni adaylık dosyası verildi. İstanbul Feriye Lokantası'nda gerçekleşen etkinlikte bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şunları kaydetti:
UNESCO ŞEMSİYESİ CİDDİ BİR İTİBAR VESİLESİ OLDU
"UNESCO'nun beş faaliyet alanının dördünde biz de çalışıyoruz. Geride bıraktığımız birkaç yıl içinde kültür mirası konusunda ilk defa özel bir daire başkanlığı oluşturduk. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi oluşturulurken 3 alanımız vardı. İstanbul Tarihi yarımadası, Divriği ve Göreme. Zaman içinde bu alan sayısı 9'a çıkmıştı. Uzun bir ara olmuştu. Son zamanlarda büyük bir gayretle Selimiye'yi bu listeye kattık. Çatalhöyük ve Alanya ile ilgili çalışmamız var. UNESCO Listesi çok ciddi bir itibar listesi olmaya başladı bu konuda ciddi bir bilinç oluştu."
UNESCO DÜNYA MİRASI'NA ADAY ALANIMIZ 38'E ÇIKTI
"18 olan dünya mirası aday listemizi geçen yıllarda 27'ye çıkartmıştık. Kesin listeye giren Selimiye ile birlikte aday listesindeki alan sayımız tekrar 26'ya inmişti. Bugün bir müjde olarak ifade edebilirim ki 12 alanımız daha Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday oldu. Kars Ani Harabeleri'nden Muğla'da kazdığımız lahitin alanına kadar 12 alan Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday oldu. Böylece 2007 sonunda 18 olan Dünya Mirası Aday Listesi'ndeki alanımız bugün itibariyle 38'e çıktı."
BAZI LOBİLER CİDDİ MUKAVEMETİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Türkiye'nin tarihi eserlerin iadesi konusundaki tavrına da değinen Günay, bu konuyla ilgili de önemli mesajlar verdi. Günay konuyla ilgili şunları kaydetti: "Son zamanlarda bizim topraklarımıza ait olan ama yasadışı yollarla ülkemizin dışına çıkartılan eserlerin tekrar ülkemize geri getirilmesi için yoğun ve kararlı bir mücadele sarfediyoruz. Özellikle Avrupa müzeleri, dünyanın büyük müzeleri bu tür eserlerle dolu olduğu için bu müzelerin oluşturduğu lobilerin ciddi bir mukavemeti ile karşı karşıyayız. haketmediğimiz bazı suçlamalar yapılıyor bizlere. Biz topraklarımızdaki değerlere sahip çıkmaya çalışıyoruz. Yoksa katiyen milliyetçi bakışla şövenist bakışla ilgimiz yok. Anadolu toprağında Osmanlı, Selçuklu, Bizans eseri diye bir ayırım da yapmıyoruz. Bizim bu mücadelemeizin UNESCO tarafından anlaşılması çok önemlidir. Ülkemizde çok sayıda arkeolojik kazı yapıyoruz. Yabancı veya yerli kazılara aynı gözle bakıyoruz."
KALKINIRKEN KORUMAMIZ GEREKEN DEĞERLER VAR
Türkiye'nin son dönemde ciddi bir kalkınma içinde olduğunu ifade eden Günay, "Biz kalkınma sürecinde bir ülkeyiz ama bir yandan kalkınırken bir yandan da korumamız gerekiyor. Koruma konusunda UNESCO'nun bize uyarılarını her zaman anlayışla, saygıyla karşılıyoruz; bunların çok yapıcı uyarılar olduğunun farkındayız. Burada ortak bir dil oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
İŞTE YENİ ADAYLAR:
- Kars Ani Ören Yeri
- Muğla Milas Beçin Kalesi
- Menteşoğulları Beyliği Ortaçağ Kenti
- İzmir Birgi tarihi Kenti
- Ankara Gordiyon tarihi yerleşimi
- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Külliyesi
- Muğla Hekatonnos Lahti ve çevresi
- Niğde Kalesi ve tarihi kent merkezi
- Mersin Mamure Kalesi
- Eskişehir Odun Pazarı tarihi kent merkezi
- Gaziantep Yesmek taşocağı ve heykel atölyesi
- Gaziantep Zeugma Arkeolojik Sit Merkezi