TURİZMİN SESİ
İSTANBUL- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, aynı zamanda TTOK Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ulusoy, kurumun başına gelmesi sırasında problem çıkaran tarafın kendisi olmadığını belirterek, "Vesayet makamı olan mahkemeler tarafından bana bu görev verildi" dedi. Sakalı kesilmiş ama kolu kesilmemiştir. Sakalımız yeniden çıkmaya başladı dedi. Ulusoy, kurumun yeni dönem yol haritası hakkında yaptığı açıklamada, Türk turizminin gelişmesine öncülük yapan TTOK'u hak ettiği yere getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kurumun 1923'te Cumhuriyet'in ilanından bir hafta sonra Atatürk'ün talimatıyla büyükelçi Saffet Atabinen'e kurdurulduğunu belirten Ulusoy, TTOK'un kuruluş amacının Türkiye'nin yurt dışında doğru bir şekilde tanıtılmasını sağlamak olduğunu belirtti.
AMAÇ ÜLKEYİ DÜNYAYA TANITMAK
Başaran Ulusoy, her ülkede bir Turing Kulübü bulunduğunu ve kulüplerin ortak amaçlarının ülkelerini dış dünyaya tanıtmak, turizmi geliştirmek, otomobil sporlarını teşvik etmek, hudut ve gümrüklerden araç giriş ve çıkışlarını teminat altına almak ve bununla ilgili belgeleri düzenlemek olduğunu bildirdi. Şişli 3. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Kayyumlar Heyeti Başkanı olarak seçildiğini ve göreve gelme sürecinde bazı olaylar yaşandığını hatırlatan Ulusoy, şuöyle konuştu: Vesayet makamı olan mahkemenin bize verdiği bir vazife var. Mahkeme bir takdirde bulundu ve 'Gel bu iş düzelt' dedi. Şimdi ben Türkiye Cumhuriyeti devletinin mahkemelerine saygıdan başka bir şey yapmıyorum. Kurucumuz rahmetli Reşat Saffet Atabinen'den, Çelik Gülersoy'a kadar bütün başkanlarımızın emeğinin farkındayım. Benim derdim, bu kuruma daha ne katabilirim? Kurumu eski başarılı günlerine nasıl döndürürüz bunun çabasındayız. Bu kurum, memlekete her zaman turistik hizmetlerde ve kültür varılıklarını koruma konusunda öncülük yapmıştır. Bu hizmetleri yeniden daha güçlü olarak harekete geçireceğiz. Kurumu eski parlak günlerine döndürmek için genel kurul üyelerimiz ve çalışma arkadaşlarımızla el birliğiyle gayret edeceğiz.
ÇELİK GÜLERSOY'UN EMANETİ
TTOK'u olumlu, verimli ve süratli bir hale sokacaklarını belirten Ulusoy, Onursal Başkanımız sayın Çelik Gülersoy'dan sonra aldığım sorumluluğun farkındayım. Benim ne yaşım, ne de zamanımın Çelik Gülersoy'un verdiği 25-30 yıllık emeğe yetişmesi mümkün değildir. Ben ancak o altın harflerle yazılmış isimin üzerindeki tozu silerim. En azından onun eserlerine emanetine sahip çıkmayı amaçlıyoruz dedi.
PAHA BİÇİLMEZ TABLOLAR VAR
Başaran Ulusoy, ilk olarak, tapulu mallar ve objeler hakkında bir envanter çalışması başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti: Depolarda 15 bin kitap tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla beraber bir Çelik Gülersoy Müzesi'ni hayata geçireceğiz. Bu kitaplar elden geçiriliyor. Tablolarımız muhafaza altına alındı, bakımları yapılıyor. Şu ana kadar 15 bin kitap ve 27 bin obje gravür ve tablo tespit edildi. Tablolar 25-30 civarında. Sultan Abdülmecit'in bir tablosu var ki, parayla satın alamazsınız 1.5-2 metre boyundaki eserin fiyatı tahmini 3.4 milyon lira civarında. Şimdi hasarlı tabloların bakımı için ihale çalışması başlattık hepsi onarılacak.
CUMHURİYETİN 70 MİLYON BEKÇİSİ VAR
TTOK Başkanı Başaran Ulusoy, kurumun başına gelmesi sırasında meydana gelen problemi de kendisinin yaratmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: Cumhuriyet'in tek kalesini korumak kimseye düşmemiştir. Cumhuriyet'in kaleleri çoktur ve bunu da 70 milyon insan korur. Bu Cumhuriyet 3 kişiye kalmışsa zaten bitmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, ay yıldızlı bayrağı taşıyan herkesindir. 'Turing Cumhuriyet'in son kalesidir ben geldim o da gidecekmiş.' Yok böyle bir şey. Cumhuriyet sağlam bir kaledir ve 70 milyon bekçisi var. Kimse ukalalık etmesin. (Hürriyet)