ULUSLARARASI KAYISI FESTİVALİ

Malatya'da bu yıl 18.'si düzenlenen Kültür Sanat ve Kayısı Festivali, dün yapılan kortejin ardından bugün başladı

BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Fuar ve festivalin açılışı için Malatya'ya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihan Ergün, fuarın açılış kurdelesini Malatya Valisi Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri ile birlikte kesti. Festivalde açılış konuşması yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihan Ergün, Türkiye'nin tarım, turizm, hizmet veya sanayi sektörleri arasında hiçbir ayrım yapmadan ekonomik gücünü artırmak durumunda olduğunu söyledi.

2002'de sadece 36 milyar Dolar ihracat yaparken 2008'de 132 milyar Dolar ihracat yapmayı başardıklarını kaydeden Ergün, 2002'de 71 milyon Dolar ihracat yapan Malatya'nın, bu yılın sadece ilk beş ayında 96 milyon Dolar ihracat yapmayı başardığını bildirdi. Ergün konuşmasına şöyle devam etti: “Ergün, Malatyalı çiftçilerin yıllardır inanılmaz güzel lezzeti olan kayısı yetiştirdiğini, bu kayısıların ihraç edildiğini söyledi. Kayısı üreticilerinin kazandıkları paranın, harcadıkları emek ve kayısının kalitesine kıyasla düşük kaldığına değinen Ergün, 'Fındık örneği her zaman kullanılır, biz yıllarca fındığı 50 kuruşa Avrupa'ya sattık.

Avrupa onu çikolatayla birleştirip, bize 5 liraya sattı. İşte katma değer üretmek derken kastettiğimiz şey budur. Bir ülkenin ekonomisinin bu şekilde ayakta kalması elbette mümkün değildir' diye konuştu. Herkesin 'Kayısıyı nasıl daha etkin kullanabiliriz, nasıl yeni ürünlere dönüştürebiliriz, nasıl markalaştırabiliriz?' gibi soruları kendisine sorması gerektiğine dikkati çeken Ergün, bu konularda mutlaka araştırma yapılması gerektiğini dile getirdi.

Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin, Malatya ekonomisinin her yönüne olduğu gibi tarımın gelişmesine de katkı sağlayacağını anlatan Ergün, şunları aktardı: 'Bakanlık olarak, her yıl 100 genç girişimcimize, teknolojik fikirlerini ürüne dönüştürmeleri için 100 bin lira hibe desteği veriyoruz. Bugüne kadar destekten yararlanan 180 genç arkadaşlarımızdan biri iş yerini Malatya'ya kurdu. Bu arkadaşımızın kurduğu firma, meyve çekirdeklerini kırıp içi ile kabuğunu ayıracak yeni yöntemler üzerinde çalışacak.

Malatya ekonomisinde kayısının ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, bu firmanın geliştireceği yeni model, tüm şehir için önemli bir fırsat olacak. Bu ülkenin, dünyanın en önemli üretim ve teknoloji merkezlerinden biri olmasını hedefliyoruz.”


Festivalin resmi açılışı öncesinde ilk etkinlik olarak En İyi Yaş Kayısı Yarışması düzenlendi. Yarışma başlangıcında hoş geldiniz konuşması yapan İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, “Dünyada bir vilayet ile bu kadar özdeşleşen başka bir tarımsal ürün bulunmamaktadır. 50 yıla yayılan bir çalışma sonucunda bugün 7.5 milyon kayısı ağacı sayısına ulaşılmıştır. Her yıl düzenlenen en iyi yaş kayısı yarışması da bu çalışmalardan bir tanesidir. Ayrıca, devletimizce bugüne kadarki en büyük tarım desteği, kayısı üreticilerine sağlanmıştır.

25. 799 çiftçimize, 598. 062 dekar kayısı bahçesi için 89 milyon 709 bin 316 lira destekleme ödemesi yapacaktır” şeklinde açıklama yaparak kayısı üreticilerine müjde verdi.

Özel olarak oluşturulan bir jüri tarafından değerlendirilen En İyi Yaş Kayısı Yarışması, ilk üçe giren kayısı üreticilerine ödüllerinin verilmesinin ardından son buldu.