TUYED'TE YENİ YÖNETİM

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği´nin (TUYED) 7. Olağan Genel Kurul toplantısı Taksim'deki Eresin Hotel'de 28 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirildi.

AYŞULA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Genel Kurul, TUYED eski başkanı Prof. Dr. Nüzhet Kahraman'ın Divan Başkanı, Özlem Kapar'ın Divan Üyesi ve Aynur Gürsoy'un ise Divan Katipliğine seçilmesiyle başladı.

TUYED kurucuları anısına yapılan saygı duruşunun ardından TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu'nu okudu.

İki yıllık süre içinde TUYED üyelerinin medyada ses getiren haberleri, araştırmaları dosyaları ve raporları arasından belli başlıları arasından seçilerek hazırlanan Faaliyet Raporu ile birlikte Dernek İşletme Hesabı özeti, Denetim Kurulu raporu da okunarak görüşüldü ve oy birliği ile aklandı.


2007 ve 2008 yılı Dernek Bütçe Raporu'nun okunması, görüşülmesi ve onaylanmasının ardından da 2009 ve 2010 Tahmini Dernek Bütçesi görüşüldü.

Daha sonra tek liste ve açık oylama ile yapılan seçimde TUYED'in yeni yönetimi asil ve yedek olmak üzere şu isimlerden oluştu:


YÖNETİM KURULU ASİL
1- ALİ SANCAR – Turizm Dünyası dergisi Yayın Yönetmeni
2- AYNUR GÜRSOY – Şehr-i İstanbul dergisi Editörü
3- HASAN ARSLAN - Turizm Aktüel dergisi Yayın Yönetmeni
4- İSMAİL TOKSOY – Resort dergisi ve turizmgazetesi.com Editoru
5- OSMAN NİHAT AYDOĞAN - Serbest Yazar
6- ÖZLEM KAPAR – Turizmhabercisi.com Yayın Yönetmeni
7- KEREM KÖFTEOĞLU - Serbest Yazar

YÖNETİM KURULU YEDEK
1- GÖKMEN SÖZEN – Food in Life dergisi Yayın Yönetmeni
2- ERSOY SOYDAN – Birgün gazetesi
3- GÖNÜL YILDIRIM – Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Basın Danışmanı


DENETİM KURULU ASİL
1- ALİ KIRGIZ - Havayolları Kuruluşları Derneği (BART) Yöneticisi
2- NÜZHET KAHRAMAN - İstanbul Ticaret ÜNiversitesi Turizm Bölüm Başkanı
3- ŞABAN ALİ YAŞAROĞLU - İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı Turizm Okulu Müdürü


DENETİM KURULU YEDEK
1- BÜNYAMİN TOKMAK- Anadolu Ajansı Antalya temsilcisi
2- SUNUK PASİNER - Serbest yazar / Turizm Yatırımcıları Derneği Danışmanı
3- YUSUF HACISÜLEYMAN - Serbest Yazar / XANADU Otel Müdürü


TUYED alkollü içkiler yasağını araştıracak
Seçimlerin ardından 'Dilek ve Tememniler' bölümünde, TUYED üyelerinden gelen öneriler üzerine alkollü içki yasağının turizme etkilerinin araştırılması için Genel Kurul kararı alındı. TUYED üyeleri alkollü içki yasağının turizme etkilerine ilişkin yurt genelindeki uygulamaları inceleyerek araştıracak.

TUYED Genel Kurulu'nda alınan karara göre, Türkiye'nin her yanında görülen alkollü içki servisi veren işletmelere yönelik baskıların turistik bölgelerde de yayılmaya başladığı belirtilerek, bu konuda belediyelerin nerede nasıl bir uygulama içinde olduğu ve AKP'li belediyelerin olduğu yerlerde bu dönemde alkollü içki servisi veren işlemelere yönelik baskı yöntemleri belirlenecek.

Alkollü içki servisi veren işletmelere yönelik baskıların toplumsal ilişkilerde neden olduğu kamplaşmaya ek olarak turizmi de olumsuz etkilediğinin ifade edildiği konuşmalardan sonra, TUYED üyelerinin aldığı karar doğrultusunda, alkollü içki servisi veren işletmelerin karşı karşıya kaldığı sorunların bizzat işletme sahip ve yöneticilerinden dinlenmek suretiyle başlatılacak çalışma kapsamında ayrıca alkollü içki yasağının tek tek bölgelerdeki durumunun sayısal verilerle belirlenerek sonuçlarının değerlendirileceği bildirildi.

Konuyla ilgili tartışmalardan sonra TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, toplumun her kesiminde farklı biçimde tartışmalara neden olan alkollü içki servisi veren işletmelere yönelik baskıları en objektif biçimde ele alıp değerlendirebilecek kesimin turizm gazeteci ve yazarları olduğunu belirterek, genel kuruldan hemen sonra konuyla ilgili yapılacak araştırma için bir komisyon kuracaklarını söyledi. Konuyla ilgili alınan karara göre, yapılacak araştırmanın sonuçları, ilgili tarafların da katılacağı bir panel ile açıklanacak.

DİLEK VE ÖNERİLER

  Şaban Ali Yaşaroğlu
Her ülkenin aydınları vardır ve her ülkenin aydını geleceği görür.60 küsür yıl önce Almanya'nın aydınları geleceği göremediler sandıktan çıkan bir kişinin peşine takıldılar ya da banane deyip 70 küsür milyon insanın sakat kalmasına ve birçok insanın ölmesine neden oldular.

Tarih Alman Aydınları'nı affetmemektedir.Uçurumun kenarında bir ülke Büyük Atatürk'ün deyimiyle bir kısım askerler ve 13 milyon nüfuslu halkın içinden çıkmış genç siviller geleceği görüp risk alarak ülkelerinin geleceğini kurtardılar. Bunları anlatma sebebim Kurtuluş Savaşı sonrasından beri bugün ülkemiz daha risksiz bir hayat yaşıyor.  “Ülkemizin aydınları derken turizm sektörünün turizm sektörünün gazetecileri aydınların en önde gelenlerindendir.”“Aydın tanımı turizm yazarlarıdır.”Sorumluluğumuzun gereği eğer ülkemizin başına bir takım sıkıntı planlanırsa tarih önce bizleri affetmeyecektir.

Sektörün sivil toplum kuruluşlarının en başında Turizm ahlâk getirir, ahlâk götürmez yanlısı olduklarını biliyorum.70 milyon insanın geleceği ve doğacak çocukların yarını için kaleminizi bu doğrultuda kullanmanızı ve siyasal, toplumsal olayları görmezden gelmemenizi söylüyor ve saygılarımı sunuyorum.
         
Abdülkadir Yücelman
 Esas anlatmak istediğim Turizm Yazarları Derneği çok önemli bir dernek. Turizm Yazarları Derneği Türkiye Gençler Cemiyeti'nden daha çok sorumluluk taşıyor.

TUYED'i daha çok tanıtmalıyız ve bir takım çalışmalar yapmalıyız.Ne gibi derseniz kamuoyunun dikkatini çekmeliyiz.Tanıtım konusunda çok şey yapılabilir.Uluslararası ilişkileri kuvvetli olan bir derneğiz.Bu dernek çok güzel arkadaşlardan oluşuyor.İyi hamuru olan arkadaşlarımız var.Kimseye ihtiyacımız yok.

Her ay bir yerde bir konuk karşımıza alıp bir takım sorularla medyayı da davet etmeliyiz bu sistemle birçok kişinin fikrini alıp biz de fikirlerimizi kamuoyuna duyuracağız. İlk yapacağımız iş başta Halim Bey ve yaşlılardan olmak üzere güçlü ve eskilerden heyet kurmalıyız. İlk işimiz Alman Konsolosluğuna gitmek olacaktır

Yönetim Kurulunun ilk görevi bu olmalıdır.Sadece Almanlarla değil herkesle fikir ve haber alışverişi yapmalıyız.Özel çalışmalar ve haberler,farklı,sıradan haberleri de bir bülten gibi internet sayfamızda duyuralım.Her gün yada iki günde bir herkesin eline geçsin.


Divan         
Turizmin siyasallaşması turizmi baltalar. Bilim dalı bu şekilde budanmamalı.Bu konuya özen gösterelim.             
                                                                                                                                               

 Fehmi Köfteoğlu

İçki yasağıyla ilgili TUYED'in araştırma yapması ve Anadolu'nun bu konuda yaşananları bir panelde duyurulmasını öneriyorum.

Divan        
İçki yasağı komisyonu yönetim kurulu tarafından kısa bir sürede tamamlanıp seçilecektir.
           
Abdülkadir Yücelman ;Fehmi Köfteoğlu “tilki gibi adamdır aman dikkat” dedi.

Nazmi Kozak
Dünya Turizm öğrencilerinin katıldığı 1.Turizm Karikatürleri Yarışması'nı Kapadokya'da yapacağız ve çalışmaları sergileyeceğiz.

28 tane çalışma geldi ve 1000'i geçecek.Hem İngilizce hem de yöresel dillerle bu yarışma duyuruldu ve 120 civarında haber yapıldı.Dereceye giren 5 kişiye 7 günlük tatil verilecek.Jüri üyeleri de Yunanistan ve İran'dan seçildi.