SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM RAPORU ile ilgili görüşlerini paylaşan TUROB Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’nin parlayan yıldızı turizm sektörünün 2023 hedefinin 50 milyon turist, 50 milyar Dolar turizm geliri olduğunu belirterek, TÜSİAD gibi saygın STK’lar tarafından yapılan çalışmaların bu hedefin yakalanmasına destek olacağını vurguladı. TÜSİAD tarafından, 13 Eylül 2012 tarihinde Martı İstanbul Oteli’nde düzenlenecek “Sürdürülebilir Turizm Semineri” hakkında görüşlerini açıklayan TUROB Başkanı Timur Bayındır, ülkemizin en güçlü ve en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan TÜSİAD’ın Türkiye Turizmi ile ilgili bir çalışma yapmış olmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden turizminde hedeflerin yükseldiğini, turizm sektörünün 2023 hedefinin 50 milyon turist, 50 milyar Dolar turizm geliri olduğunu söyleyen Timur Bayındır, “Bu hedef ulaşılmayacak bir hedef değildir. Türkiye’de turizme gerekli ilginin gösterilmesi, sektör temsilcilerinin görüşlerinin etkin şekilde değerlendirilmesi ve TÜSİAD gibi ülkenin en güçlü STK’larının da sektöre sahip çıkmaları ile bu hedefe rahatlıkla ulaşılabileceğine inanıyoruz” dedi.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) olarak Kasım 2011 de İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla ‘Sürdürülebilir Turizm Yönetimi’ semineri düzenlediklerini söyleyen TUROB Başkanı Bayındır, bu çalışma sonunda yayınlanan raporda önemli tespitlerin yer aldığını belirtti. Sürdürülebilir bir dünya için kaynakların israf edilmeden kullanılması gerektiğinin vurgulandığı raporda ayrıca küreselleşme ile şehir turizminin ön plana çıktığı belirtilerek kültürel ve yerel değerlerle sürdürülebilir şehirler ve sürdürülebilir turizm yönetiminin sağlanabileceği belirtiliyor.
Sürdürülebilir Turizm’in uzun vadeli bir kavram olduğunu belirten Timur Bayındır, “Sürdürülebilirlik, mevcut nesillerin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını kısıtlamadan karşılayabilmek demektir. Sürdürülebilirliğin ekonomik sonuçları, çevresel sonuçları ve sosyo-kültürel sonuçları vardır. Ekonomik ve çevresel sonuçları izlemek kolaydır ancak toplumsal ve kültürel sonuçları izlemek o kadar kolay değildir. Bu nedenle, işin başında “Geleneksel kültürlerin korunması için neler yapılabilir?’ diye düşünmek gerekir. Bir turist herhangi bir ülkede, herhangi bir otelde kaldığında, o ülkede olduğunu nasıl hissedebilir diye düşünerek, sürdürülebilir turizm için yerel insanlar ve kültürel değerlerle etkileşim içinde olmak önemlidir” dedi.
1980’li yıllarda turizmi nasıl 12 aya yayabiliriz diye konuşulduğunu söyleyen Bayındır, ardından turizmin sadece büyük şehirlerde değil, ülke geneline yayılması için çalışmalar yaptıklarını, gelen turist sayısının sürekli artması için gerekli altyapı ve tesis çalışmaları yapıldığını ve artık bunun bir adım ötesine geçilerek sürdürülebilirlik çalışmalarını “TUROB Yeşillenen Oteller” programı ile taçlandırdıklarını söyledi.TUROB Başkanı Timur Bayındır, TÜSİAD’ın Raporu’nu dikkatle inceleyeceklerini ve gerekirse Türkiye turizminin gelişmesi için TÜSİAD ile ortak çalışmalar yapmaktan memnun olacaklarını belirtti.