TURYİD Başkanı Kaya Demirer; Biz çok çeşitli sokak lezzetlerimizi korumalıyız, güçlendirmeliyiz ve yaşatmalıyız

İstanbul’un Gastronomi Rotaları ve yeme-içme noktalarının turisti ulaştıracak Belediye tarafından onaylanacak rota haline gelmesini önemsiyoruz

TURİZMİN SESİ


Turizm Restaurant Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer; ”Turizme yön verenlerin bir arada olduğu platformda TURYİD’i temsilen bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Hep bahsediliyor üç imparatorluk, içinden deniz geçen, iki kıtayı birleştiren İstanbul diye. Tabi bunun yeme-içme kültürüne de büyük etkisi olduğunu kabul etmeliyiz. Bugün İstanbul mutfağını çok az konuşur olduk. Gastronomi denildiğinde daha çok Anadolu Mutfağı konuşuruz. Hâlbuki İstanbul mutfağını konuşacağımız burada çok uluslu, çok füzyon doğal bir toplum var” dedi.

İstanbul’da Balıkçılıkla İlgili De Sorunlarımız Var 
İçinden deniz geçen şehir dedik. Ama Endüstriyel balıkçılığında yapıldığı bir şehir olan İstanbul’da balıkçılıkla ilgili de sorunlarımız var. Gastronomi yenen yemekler ve içilen içeceklerle aslında bir bölgenin kimliğini, insanların yaşamını ve kişiliklerini yansıtıyor. Tıpkı moda ve sanat gibi. Hele hele moda ve sanatla birleştiği zaman gastronomi çok daha büyük etkiye sahip oluyor. 

Sokak Lezzetlerimizi Korumalıyız
Biz çok çeşitli sokak lezzetlerimizi korumalıyız, güçlendirmeliyiz ve yaşatmalıyız. Denizlerin, ormanların ve bostanların farkına varmalıyız.

İstanbul’da Gastronomi Merkezi Eksik
Yıllardır söylediğimiz şehirler olarak büyük metropollerle rekabet ettiğimiz ülkelerdeki örneği gibi hem pazar yeri, hem içinde yeme-içme ünitelerinin olduğu, aynı zamanda workshopların yapıldığı bir akademinin de olduğu bir gastronomi merkezimiz eksik. Onun örnekleri çok fazla var. Londra’da Borough Market var. 60-70 milyon Euro kadar yıllık bir ciroya sahip ama Londra’ya gelen turistlerin mutlaka görmesi gereken bir turizm destinasyonu olarak mevcut bir yer. Barselona’da Lapucare Market var. Bunun gibi dünya örnekleri çok fazla. Biz böyle bir merkezi sizinle, yatırımını size yaptırıp ve geri dönüşümü de olacak şekilde yapabiliriz. 

İstanbul Mutfağını Anlatan Bir Kitap Olmalı
Biz böyle bir merkezin dışında İstanbul mutfağını anlatan bir dijital baskıda çok özel bir kitabın olmasını da önemsiyoruz.

İstanbul’un Gastronomi Rotaları Oluşturulmalı
İstanbul’un Gastronomi Rotaları ve yeme-içme noktalarının turisti ulaştıracak Belediye tarafından onaylanacak rota haline gelmesini önemsiyoruz. Gastronomi İstanbul Turizmine Kaliteli ve Ekonomik Gücü Yüksek, Kültür Seviyesi Yüksek Turisti Kazandıracaktır  Londra’da 7 milyon turist var. 25-30 milyar dolara yakın turizm geliri var. Yaşayan şehirler gece hayatlarıyla da yoğun şehirler yeniden gelen misafir sayısını yükseltip, kalış sayılarını arttırmalıyız. Gastronomi İstanbul turizmine kaliteli ve ekonomik gücü yüksek, kültür seviyesi yüksek turisti kazandıracaktır.

Turistlerin Gastro Diplomasi Elçisi Olduğunu Düşünüyoruz
Türkiye genelinde 1300 restorana ulaştık, bunların 1000 tanesi İstanbul’dadır. İstanbul’un toplam yeme-içme hacmi 80 milyar TL’dir. Biz bunun 25 milyar TL’sini yürütüyoruz. İstanbul’a gelen turistin de %25’ini biz ağırlıyoruz. 

“Global Gastro Ekonomi Zirvesi”’ni Düzenliyoruz 
Biz 2020 yılında, Mart ayında, Lütfi Kırdar’da 3.sünü düzenleyeceğimiz 
“Global Gastro Ekonomi Zirvesi”’ni düzenliyoruz. Dünyanın çeşitli bölgelerinden misafirleri çağırıp, konuşmacıları davet edip, gastronomi ekonomisini dünyada konuşuyoruz.  

“Gastronomi Turizmi Forumu” İçin Başvurumuzu Yaptık
Dünya Turizm Örgütü’nün “Gastronomi Turizmi Forumu” için 2022 yılında İstanbul’da düzenlenmesi için bir STK olarak başvurumuzu yaptık, değerlendirmenin neticesini bekliyoruz.Kaya Demirer; “Biz bir sivil toplum örgütü olarak İstanbul’un Gastronomi Stratejisinin belirlenmesinde sizlerle birlikte çalışmaktan onur ve mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum. İstanbul Bizim, Turizm Geleceğimiz” diyerek sözlerini noktaladı.