TURİZMİN SESİ
TÜRSAB Heyeti'nin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bakanlıkta gerçekleştirdiği görüşmede 1618 sayılı Yasa'nın güncellenmesi konusunun gündeme geldiğini belirten TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, 2014 hedeflerini revize ettiklerini ve rehberlerin bazı yetkilerinin kısıtlanmasına dönük çalışmalar yapılacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da resmi temaslarda bulunan TÜRSAB Heyeti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bir araya geldi. Görüşmeler hakkında bilgi veren ve gündeme ilişkin konular hakkında açıklamalarda bulunan TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, birliğin kaçak acente faaliyetlerine dönük yürüttüğü çalışmaları ve işletmesini TÜRSAB'ın üstlendiği Pamukkale için yerel sivil toplum kuruluşlarının yaklaşımlarını anlattı.
2014 HEDEFLERİNİ REVİZE ETTİK
"TÜRSAB Heyeti olarak Ankara'da bir dizi ziyaretlerimiz oldu. Cumhurbaşkanımızı ziyaretimizde öncelikle 2013 yılının değerlendirmesini yaptık ve 2014 yılı hedeflerinden söz ettik. 2014 hedefleri 35-36 milyon ziyaretçi olarak belirlenmişti ancak biz TÜRSAB olarak geçtiğimiz günlerde bu hedefi 38 milyon olarak revize ettik.İran Pazarı'nda ambargoların kalkmasıyla birlikte kaybettiğimiz 1 milyon 200 bin ziyaretçinin yeniden geri döneceğini düşünüyoruz. Ayrıca İran'ın yapmış olduğu anlaşma Ortadoğu pazarına da bir rahatlama getirecektir.Rusya Federasyonu geçen yıl yüzde 14 artış sağladı. Tur operatörlerinden aldığımız verilere göre bu artışların devam edeceğini öngörüyoruz. Tabi bu pazarda rakamlar yüksek olduğu için yüzde 10'luk bir artış bile ciddi bir rakama karşılık geliyor. Bütün bunları göz önüne alarak biz ziyaretçi sayısını 38 milyon olarak revize ettik ve Cumhurbaşkanımıza da anlattık.
"TÜRSAB REFERANS KURUM"
Cumhurbaşkanımız Türkiye'de turizm denildiği zaman TÜRSAB'ın referans bir kurum olduğunu ve çalışmalarını yakından izlediğini dile getirdi. Kuruma olan desteğini ifade etti. Biz de kendilerini Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmeleri için davet ettik. Bilindiği üzere Arkeoloji Müzesi'nin işletmesini aldık ve TÜRSAB olarak restorasyon çalışmalarını yaptık. Kendilerinin Atatürk'ten sonra müzeyi ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olmasını rica ettik. Kendisi de çok mutlu oldu ve ziyaretin programında olduğunu söyledi."
1618 SAYILI KANUN MASAYA YATIRILDI
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile TÜRSAB Heyeti'nin gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi veren Çetin Gürcün, "Sayın Bakan ile teknik konuları konuştuk. 1618 sayılı kanunun güncelleştirilmesi konusunda kendileri talimat verdi. Buradaki ihtiyaçlarımızı anlattık. İkinci olarak rehberlerin yaptıkları denetimlerde yaşanan sorunları anlattık. Bu sorunların aşılması için çalışmalar yapılacak ve bazı yetkiler kısıtlanacak. Bu konularda düğmeye basıldı" dedi.
İPTALE KADAR GİDECEK
Kaçak acente faaliyetlerine ilişkin TÜRSAB'ın yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Gürcün şunları söyledi: "Bu genelgeyi daha önce yayınlamıştık; bu ikinci yayınlayışımız. Seyahat acentesi olup uçak bileti satışlarında şifresini acente olmayan yerlere verenlere biz zaten kaçak faaliyet işlemi yapıyorduk. Şimdi bu şifreyi veren acente için de işlem yapacağız. Bu işler iptale kadar gidecek."
TÜRKİYE'NİN HER YERİNE HİZMET GÖTÜRÜLÜYOR
Pamukkale'nin işletmesinin TÜRSAB'a geçmesiyle birlikte Denizli'de yerel sivil toplum kuruluşlarından yükselen eleştirileri değerlendiren Genel Sekreter Çetin Gürcün şunları kaydetti: "Pamukkale'nin işletmesi İl Özel İdaresi'ndeydi; buradan ciddi bir gelir elde ediliyordu ve bu Denizli için önemli bir kaynaktı. Ancak sonuçta burası Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir ören yeri. Bakanlık İl Özel İdaresi'ne burayı belli bir süre için vermişti. İl Özel İdaresi'nin kalkmasıyla birlikte bakanlık yaptığı ihale ile Pamukkale'nin işletme hakkını TÜRSAB'a verdi. İl olarak elde edilen gelirin ellerinden gitmesi bir mutsuzluk yaratmış olabilir ama sonuçta ören yerlerinden elde edilen gelirle Türkiye'nin her yerine hizmet götürülüyor."