TÜRSAB'A SON KEZ ADAY OLUYORUM

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) 20. Olağan Genel Kurul toplantısının İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı”nda başladı

BORA ÖZGEN- TURİZMİN SESİ


İSTANBUL - Türsab Başkanı Başaran Ulusoy genel kurulda duygusal bir konuşmadan sonra artık veda etmenin zamanı geldiğini belirterek “Bu dönem son kez adaylığımı koyuyorum”dedi .

Toplantının açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, KKTC Turizm Bakanı Ünal Üstel, Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, TUREB Başkanı Şerif Yenen ve İRO Başkan Vekili Dr. Sedat Bornovalı, TÜROFED Başkan Yardımcısı Gürel Aydın, TUROB Başkanı Timur Bayındır ve turizm meslek örgütlerinintemsilcileri ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen acenteciler katıldı. TÜRSAB 20. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Başkan Başaran Ulusoy, son kez aday olduğunu açıkladı. Ulusoy, tur operatörlüğü sistemi ile ilgili olarak acentelere teminat verirken 1618 sayılı Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu'nda yapılacak değişiklik için acentelerden destek istedi.

HERŞEYİN BİR SINIRI VAR
TÜRSAB'ın geçtiğimiz iki yıl içindeki faaliyetlerinin özetlendiği tanıtım filminin gösterimiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy yaptı. 20. Olağan Genel Kurul toplantısında son kez Başkanlığa adaylığını koyduğunu açıklayan Ulusoy, “Herşeyin bir sınırı var. Son kez adaylığımı koyuyorum. Ben de meslektaşlarımdan bir söz istiyorum. Bakanlığa gittiğim zaman Genel Kurul'da hangi arkadaşım aday olursa olsun kim olursa olsun fazla liste yok deyip de rehavete kapılmayın. Yarın buraya gelip oyunuzu atın. Ben sizden bu sözü istiyorum.” dedi.

81 VİLAYET TÜRKİYEDİR
Başaran Ulusoy, Türkiye'nin turizmden daha fazla pay alabilmesi için canla başla çalıştıklarını vurgulayan Ulusoy, “81 vilayet Türkiye'dir. Neredeyse her ilde aklımızla ve cesaretimizle bir farklılık yarattık. TÜRSAB olarak bu farklılığı yaratırken İstanbul'daki acentecimizle Diyarbakır'dakini ayrı tutmadık” diye konuştu.

BAŞARAN ULUSOY: AB DEPRESYON İÇİNDEDİR
Toplantının açış konuşmasını yapan Türsab Başkanı Başaran Ulusoy, her yıl bölgeleri tanıtan bir kitap hazırladıklarını söyledi. Türkiye'nin ekonomik gelişmelerinde turizmin yerini anlattı. BAŞARAN ULUSOY: “2023 hedefimiz 50 milyar dolar gelir 50 bin turisttir. İstanbul 112 bin yatak kapasitesine ulaştı.17 trilyon euro üreten AB resesyon içinde bana göre depresyon içindedir.”

BARCELONA KÜME DÜŞER SEYAHAT ACENTALARI DÜŞMEZ
Konuşmasında Türk Hava Yolları (THY) -TÜRSAB ilişkilerine değinen Ulusoy, THY'nin bugün yakaladığı başarıda acentecilerin büyük payı olduğunun altını çizdi. THY'nin biletlerinin yüzde 85′ini kendilerinin sattığını ifade eden Ulusoy, THY'nin cirosunun yüzde 65′inde de payları olduğunu savundu. Ulusoy şöyle devam etti: “THY'nin Barcelona ve Manchester United'a sponsor olmasını tebrik ediyorum. Ama Barcelona küme düşer Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği küme düşmez. Ama THY bizim kurumumuz, 74 milyonun kurumu. Acentelerimiz THY'yi düşürmedikleri için THY'nin de bu teşkilata sahip çıkacağını düşünüyorum. Fatura sistemi ile ilgili olarak da Sayın Maliye Bakanlığı ile konuştum.”

1618 SAYILI KANUNDA DEĞİŞİKLİK
1618 sayılı Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu'nda yapılacak değişiklik için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüştüklerini ifade eden Başaran Ulusoy, meslektaşlarından destek istedi. 1618″in 2006′da bir revizyondan geçtiğini hatırlatan Ulusoy, kanunda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi. Meslektaşlarına “Tur operatörlüğü sistemi için de sağda solda konuşulanlara itibar etmeyin” diye seslendi. Ulusoy, “Ne söz verdiysem onu yapmaya çalıştım. Tur operatörlüğünü kendi sistemimiz içerisinde herkesin çalışabileceği herkesin ürününü bir şekilde pazarlayabileceği hiçbir müşterinin mağdur olmayacağı ve bir müşteriyi mağdur edenin diğer bir meslektaşına zarar veremeyeceği sistemi getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

AVRUPA BİZDEN VİZE ALACAK
Gelecek yıl için 'çok iyi geçecek' yorumunu yapamayacağını söyleyen Başaran Ulusoy, Avrupa'daki ekonomik krizin etkilerinin devam ettiğini söyledi. Bize vize koyan ülkelere yakında bizim vize koyacak düzeye gelebileceğimizi savunan Ulusoy, “47 ülke vizeleri kaldırdı, ancak bu yetmez 147 olmalı” yorumunu yaptı. Meslektaşlarına 2012 hesaplarını iyi yapmalarını öneren Ulusoy, banka kredilerini düzenli ödemelerini, lüks arabaya binmemelerini tavsiye etti. Ulusoy, “Kurum olarak bizde tasarruf önlemleri alıyoruz” dedi.

12 YILIN HESABINI VERİCEĞİM
Başaran Ulusoy , “Size 12 yılın yani 4376 günün hesabını vereceğim. 91-93 arasında da iki yıl görev yapmıştım. Bu fırsatı bana bahşettiniz için çok teşekkür ederim. Değerli meslektaşlarım sizlere bu kürsülerden çok hitap ettim. Bu ülkenin turizmdeki kaderini geleceğini cefakar bir şekilde beraber şekillendirdik. Bu kürsüden söylüyorum. Herşeyin bir sınırı var. Son kez adaylığımı koyuyorum. Ben de meslektaşlarımdan bir söz istiyorum. Bakanlığa gittiğim zaman Genel Kurul'da hangi arkadaşım aday olursa olsun kim olursa olsun fazla liste yok deyip de rehavete kapılmayın. Yarın buraya gelip oyunuzu atın. Ben sizden bu sözü istiyorum.” dedi.

ÜNAL ÜSTEL: AMBARGO VE İZOLASYONLAR ALTINDA İNLİYORUZ.
 KKTC Kültür ve Turizm bakanı Ünal Üstel “Ambargo ve izolasyonlar altında inliyoruz. Her charter uçağı rumun ambargosuyla karşılaşıyor. Bakan Günay'ın sayesinde engelleri aşıyoruz” dedi.“Ambargolar altında çalışıyoruz. Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a gelenlerde azalma gördük. Araştırm yaptık ve gerilemeyi durdurup yüzde 30 artış sağladık. Aralık ve Ocak'a kadar yüzde 15 daha artış olacaktır. KKTC yi pazarlayan sizler iyi ürünü biraz daha öne çıkarmannızı istiyoruz. 14 yeni ülke daha destinasyonumuza katıldı. 500 bin ünite geceleme yapıldı. 20 bin yatağa yeni ulaştık. Anavatandan gecelemedeki 1.5 milyon konaklamayı 3 milyona çıkarmayı düşünüyoruz. 2013'te 25 bin yatak 2016'da 40 bin yatağa ulaşacağız. Avrupa'dan değişik destinasyonlardan KKTC'ye ilk kez yolcu getirdik 120 bin defa çeşitli ülkelerden charter seferleri oldu. Teşvik sistemi ile iyi bir notaya getirdik. Hedefimiz turizmi 12 aya çıkarmaktır. Almanya Belçika İtalya ve İngiltere 'den charter seferleri devam ediyor”

MÜZELERDEN  6 YIL İÇİNDE  2 MİLYAR DOLAR HEDEFLEDİK
20. Olağan TÜRSAB Gelen Kurulu'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk turizmindeki gelişime paralel olarak müşteri memnuniyetinin artması gerektiğini ifade ederek 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere işaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Türkiye turizmdeki gelirini artırıyor. Bu yol sonunda Türkiye'nin 30 milyon eşiğini geride bırakacağını görüyoruz.Turizm sektörü ile iftihar ediyorum. Marka değeri yükselen bir ülke haline geldik” dedi. Kültür varlıklarına çok önem veriyoruz. Müze mağazacılığı konseptini yaptık. Müze gişelerini elden geçirdik. Gelirde % 38 artış sağladık. 6 yılın içinde 2 milyar dolar gelir hedefledik. Türsab'la ören yerlerini kalkındırmaya çalışıyoruz. Erken rezervasyonla iç turizm hareketlendi” dedi.Bakan Günay 1618 sayılı yasanın köklü bir değişikli için masaya yatırılacağını belirterek “Herkesin fikrini alarak çağdaş bir yasa hazırlayacağız “ dedi. “İstanbul 8 milyona gidiyor. Antalya 11 milyon rakamını görüyor. Sayı arttıkça müşteri memnuniyetini artırmak zorlaşır. Sayı 50 milyona çıkarsa servis ulaşım da özenli olmalıyız.Hedefimiz Türkiye turizmini hem gelirde hem gelende ilk 5'e sokmaktır. Türkiye dünyada ilk 10 a girmeyi hedefliyor. Turizm sektörü girmeyi başarmıştır. Kıta devletleri seviyesine çıkacağız.”

Konuşmalardan sonra Türsab Başkanı Başaran Ulusoy Bakan Günay'a “Karadeniz” kitapları seti verdi.

Bakan Günay'da Ulusoy'a üzeri Türk motifleriyle işlemeli tabak armağan etti. Bunun üzerine Ulusoy “Hayatımda ilk kez bir bakandan armağan alıyorum” dedi. Bakan Günay'da  gerçekten mi diye sorarak şaşırdı..