TÜRSAB TV Turizme Global Bakış Programı ile gündemi tutuyor

TÜRSAB TV’de yayınlanan turizme global bakış programında belediye başkanları, tur operatörleri ve yurt dışındaki gazeteciler koronavirüs sonrası turizmi değerlendirdi

TURİZMİN SESİ


TÜRSAB TV’de Bilgi Teknolojileri ve Medya İletişimi Grup Başkanı Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Turizme Global Bakış Programı’nın bu haftaki konukları Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Travelzone Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRSAB Başkan Danışmanı Barış Öztürk, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Televizyon Programcısı Burak Akkul, TÜRSAB Batı Antalya BTK Başkanı Rıza Perçin, Anadolu Ajansı Almanya Muhabiri Bahattin Gönültaş ve VOA Amerika Muhabiri Mehtap Çolak Yılmaz oldu.

BODRUM BELEDİYE BAŞKANI AHMET ARAS: “TURİZM AÇISINDAN BU YAZ KAYIP SAYILACAK”

İç turizmin en önemli merkezlerinden olan Bodrum’un Belediye Başkanı Ahmet Aras, koronavirüs salgını öncesinde 2020 sezonunun iyi başladığını dile getirdi. Pandeminin en çok turizm sektörünü etkilediğini belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sorunları çözmek adına TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan ile seyahat acentalarının sorun ve beklentileri üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti. Aras, turizmcilerin sorunlarının yer aldığı bir rapor hazırladıklarını ve kriz sürecinde belediye olarak üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladı. Bodrum’da 80 bin ikinci ev bulunduğunu vurgulayan ve mayıs sonunda turizm hareketliliğinin yavaş yavaş başlamasını beklediklerini söyleyen Aras, otellerin ve işletmelerin yerli turist için hazırlanmaya başladıklarını belirtti. Aras, “Bodrum’da yaza endeksli bir turizm çeşidi var. Açıkçası bu seneden ümitli değilim ve yazın kayıp olacağını düşünüyorum. Ancak Bodrum, mavi yolculuk ve tekne turizmi açısından önemli bir konumda. Tekne turizminin salgın nedeniyle ön plana çıkacağını düşünüyorum” dedi.

“TURİZMCİNİN 3 AY DEĞİL, EN AZ 9 AY REEL DESTEĞE İHTİYACI VAR”

Programa katılan Travelzone Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRSAB Başkan Danışmanı Barış Öztürk, seyahat acentalarının yaşadığı sıkıntıların altını çizdi. “Umuda değil reel desteğe ihtiyacımız var” diyen Barış Öztürk, “İtalya yıl sonuna kadar turistik seyahatleri yasakladı. Rusya’dan da aynı şekilde sinyaller geliyor. Turizmciler 3 ay değil, en az 9 ay süreyle desteklenmeli. Bu sene bizim için kayıp senesi. Destekler açıklanırken bütün yumurtalar aynı sepete atılmadı. THY için atılan adım doğru, ancak aynı uygulamanın tur operatörü ve seyahat acentaları için de hayata geçirilmesi gerekiyor. Hava yolu şirketi koronavirüs bittikten 2 ay sonra ücret iadesi yapacak. Biz, hava yolundan ve otelden paralarımızı alamıyoruz ama alamadığımız paraları ödemekle yükümlüyüz. Havacılık sektörüyle turizmcilere ayrı uygulamalar yapılıyor. Bu doğru değil. Biz TÜRSAB olarak; seyahatleri iptal etmeyin erteleyin, çağrısı yaptık. Ancak vatandaşın bunu en üst merciden duyması gerekiyor” dedi.

KEMER’DEKİ OTELLER SALGIN SONRASI TATİLCİLERİ AĞIRLAMAYA HAZIRLANIYOR

Kemer’de Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, “İç turizm olmadan dış turizmle bir yere varılmaz” sözleriyle koronavirüs salgını sonrasında yerli turistleri ağırlamak için hazırlıklara başladıklarını belirtti. Kemer’de koranavirüs vakasının görülmemesinin bölgeyi daha da değerli hale getirdiğini vurgulayan Topaloğlu, bölgede iç hat uçuşlarının başlaması ve haziranın ilk haftası yerli turist ile sezonu açma beklentisi olduğunu söyledi. Topaloğlu, “İki haftada bir tur operatörü ve seyahat acentası temsilcileriyle bir araya gelip toplantı yapıyoruz. Biz, belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bütün yük tur operatörü ve seyahat acentalarının üzerine yüklenirse turizm biter. Bölgemizdeki otelciler sertifika almak için hazırlıklara başladı. Kurallara uyarak, hijyene dikkat ederek müşteriyi memnun edeceğiz. Bölgede her şey dahil yaygın şekilde uygulanıyor” diyerek bu konuda soru işaretlerinin mevcut olduğunun altını çizdi. Topaloğlu, bu yıl fiyatların yükselmesini beklemediklerini de belirtti.

KORONAVİRÜSÜ YENEN ÜNLÜ SUNUCU BURAK AKKUL YAŞADIKLARINI TÜRSAB TV’DE ANLATTI

Koronavirüse Türkiye’de ilk yakalanan ve zorlu bir mücadelenin ardından yeniden sağlığına kavuşan isimlerden olan ünlü sunucu Burak Akkul, tedavi sürecinde yaşadıklarını TÜRSAB TV seyircisiyle paylaştı. Virüse Londra seyahatinde yakalandığını tahmin ettiğini söyleyen Burak Akkul, yeniden seyahat ederek programını çekmek istediği günü beklediğini belirtti. Akkul, “Ben bir senarist olsam koronavirüsü senaryo olarak düşünmek aklıma gelmezdi. Dünyanın bu hale geleceğini tahmin bile edemezdim. Dünyanın bir şekilde eski haline geri döneceğini düşünüyorum. Turizm sezonu açılsın ki, ben de yeniden program çekmeye başlayayım” dedi.

RIZA PERÇİN: “300 SAĞLIK ÇALIŞANINA TATİL HEDİYE ETTİK”

TÜRSAB Batı Antalya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin, programda Türkiye adına sağlık çalışanlarına özverili çalışmaları için teşekkür etmek adına başlattığı “Sağlık Çalışanlarına Tatil Projesi” hakkında bilgi verdi. 3 hafta önce 20 sağlık çalışanına sosyal medya canlı yayınlarında tatil hediye etmeye başladıklarını belirten Perçin, turizmcilerden gelen destekle şu ana kadar 300’den fazla kişiye aileleriyle birlikte salgın sonrası için tatil hediye ettiklerini belirtti. “Sağlık çalışanlarının bizim için yaptıklarının karşılığı ödenemez” diyen Perçin, “Biz bir meşale yaktık. İstiyoruz ki, bu organizasyon daha profesyonel bir şekilde büyüsün. 200 odamız daha var. 1500 kişi listede bekliyor. Biz onlar için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“ALMANYA’DA 10 BİN SEYAHAT ACENTASINA 15 BİN EURO HİBE EDİLDİ, ÇALIŞANLARININ MAAŞINI DEVLET ÖDÜYOR”

Anadolu Ajansı Almanya Muhabiri Bahattin Gönültaş, Türkiye’nin ana turizm pazarlarından olan Almanya’da koronavirüs sonrasında turizm sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Almanya’da salgın sonrası önce iç turizmin hareketleneceği beklentisi olduğunu belirten Gönültaş; “Hükümet seyahat edebilirsiniz derse Almanlar bir gün durmaz, yurt dışına tatile giderler” diyerek Almanların Türkiye’yi çok sevdiğini, gurbetçilerin ise kapılar açılır açılmaz Türkiye’ye gitmeye hazır olduğunu belirtti. 10 bin seyahat acentasına Almanya’da devlet tarafından 15 bin euro hibe edilip çalışanların maaşının ödendiğini belirten Gönültaş, ihtiyacı olan seyahat acentalarına istedikleri kadar kredi imkanı tanındığını anlattı.

“AMERİKA’DA SEYAHAT ACENTALARINA ÇALIŞAN SAYISINA GÖRE 2 MİLYON DOLARA KADAR YARDIM YAPILDI”

Tüm dünyada turizm açısından atılan adımların ele alındığı programda son canlı bağlantı Washington’da Voice of America Muhabiri Mehtap Çolak Yılmaz ile yapıldı. Amerika’nın 2017 yılında 1,2 trilyon dolar turizm geliri olduğuna dikkat çeken Mehtap Çolak Yılmaz, ülkede turizm sektöründe çalışan 8,7 milyon kişinin işsiz kaldığını belirtti. Devlet tarafından açıklanan yardım paketlerinde turizm şirketlerini kurtarmaya yönelik pay ayrıldığını belirten VOA muhabiri, turizm şirketlerinin çalışan sayısına göre 2 milyon dolara kadar yardım paketinden faydalandığını belirtti. Kruvaziyer turizmi yapan firmaların yöneticilerinin ABD Başkanı Donald Trump ile görüşerek destek istediğini belirten Mehtap Çolak Yılmaz, bu yaz Amerika’da tatil yapılmayacağının açıklanmasının da turizm sektörünü olumsuz etkilemesinin beklendiğinin altını çizdi.