TÜRSAB Heyeti Kars ve Ağrı’da temaslarda bulundu

TÜRSAB Heyeti Kars Büyük Kale Oteli’nde düzenlenen toplantıda Kars, Ardahan ve Iğdır’dan yerel yöneticilerle bir araya gelerek bölge turizminin gelişimi için atılabilecek adımları değerlendirdi.

TURİZMİN SESİ /  HABER ve FOTOĞRAFLAR / SEDAT KARAGÖZ 

KARS- AĞRI- TÜRSAB incoming, Kültür ve Doğa, Macera ve Sürdürülebilir Turizm Komite yetkililerinden oluşan bir heyet, T.C. Serhat Kalkınma Ajansı ve TÜRSAB arasında Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerindeki turizmin geliştirilmesi amacıyla imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde 15-18 Haziran tarihleri arasında Kars ve Ağrı’da yerel idarecilerin katılımıyla düzenlenen toplantılara katıldı

 
 
TÜRSAB Incoming, Kültür ve Doğa, Macera ve Sürdürülebilir Turizm Komite yetkililerinden oluşan bir heyet, T.C. Serhat Kalkınma Ajansı ve TÜRSAB arasında Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerindeki turizmin geliştirilmesi amacıyla imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde 15 Haziran 2017 tarihinde Kars Valisi Rahmi Doğan'ı makamında ziyaret etti.
 
 
Kars Valisi Rahmi Doğan'ı makamında ziyaret eden TÜRSAB Heyeti Kars Büyük Kale Oteli’nde düzenlenen toplantıda Kars, Ardahan ve Iğdır’dan yerel yöneticilerle bir araya gelerek bölge turizminin gelişimi için atılabilecek adımları değerlendirdi. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan söz konusu ziyarete; SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, TÜRSAB Incoming Turizmi Komite Başkanı Aziz Ciga, Kültür Turizmi Komite Başkanı Erdal Çeri, Incoming Turizmi Komite Başkan Yardımcısı Timur Uzunoğlu, Incoming Turizmi Komite Sekreteri Özdemir Sözmen, Kültür Turizmi ve Doğa, Macera ve Sürdürülebilir Turizm Komitesi Başkan Yardımcısı Sevinç Akdoğan, TÜRSAB Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Ayşula Özgen ve TÜRSAB Ar-Ge Departmanı'ndan Fatih Gönül katıldı. 
 
 
TÜRSAB Incoming Turizmi Komite Başkanı Aziz Ciga, Kars Valisi Rahmi Doğan'a hediyesini taktim etti
 
 
 
Ertesi gün TÜRSAB Heyeti, Ağrı Valisi Musa Işın’ı makamında ziyaret ederek bir toplantı gerçekleştirdi. Vali Musa Işın’ın Başkanlığı’ndan düzenlenen toplantıya Doğubayazıt Kaymakamı Ulaş Akhan, Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut ve Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Ağrı İli’ndeki kurum ve kuruluşlardan temsilciler katılım gösterdiler.
 
 
TÜRSAB Heyeti’nde; Incoming Turizmi Komite Başkanı Aziz Ciga, Kültür Turizmi Komite Başkanı Erdal Çeri, Incoming Turizmi Komite Başkan Yardımcısı Timur Uzunoğlu, Incoming Turizmi Komite Sekreteri Özdemir Sözmen, Kültür Turizmi ve Doğa, Macera ve Sürdürülebilir Turizm Komitesi Başkan Yardımcısı Sevinç Akdoğan, TÜRSAB Kültürel Miras Projeleri Koordinatörü Ayşula Özgen ve TÜRSAB Ar-Ge Departmanı'ndan Fatih Gönül yer aldı.
 
 
TÜRSAB Incoming Turizmi Komite Başkanı Aziz Ciga, Ağrı Valisi Musa Işın’a TÜRSAB Başkanı Başaran ULUSOY’un hediyesini taktim etti.
 
 
Ağrı Valisi Musa Işın’da TÜRSAB Başkanı Başaran ULUSOY’a Nuh’un gemisi maketini vererek teşekkürlerini iletti. 
 
 
TÜRSAB Heyetini Serhat Kakınma Ajansı Ağrı Koordinatörü Ceren Kurga ve  Serhat Kakınma Ajansı Kars Koordinatörü Musa Erdal eşliğinde Kars Kalesi'ne çıkılarak tepeden Kars gözlemlendi. Kars Kalesine çıkışta Baltacı Mehmed Paşa'nın dedikodularla sarsılan Çariçe Katerina'sı Kars  Kalesi yamacında yapılan bir otele adı verilmiş.Kars Kalesi etrafında bulunan çok zengin bir kürtürel miras yerinde ziyaret edildi.
 
 
Merkez Kale veya İç Kale olarak da anılır. 12. yüzyılda Saltuklular tarafından yaptırılan Kale’de yapımına ilişkin bir de kitabe mevcut. Kitabede, kalenin 1152 yılında Sultan İzzettin’in emri ile veziri tarafından yaptırıldığı yazılı.
 
 
Kars 12 havariler kilisesi halen kümbet camii olarak kullanılıyor 2008 de onarılarak ibadete açıldı. Eşsiz güzellikteki doğu tarihi günümüze kadar korunarak gelmiş. Bizlerede korumak düşüyor. Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi’nin manevi hocası ve Mevlana’dan 200 yıl önce yaşamış olan Ebu-l Hasan El Harakani Hazretleri’nin türbesi her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ederek dua ediyor. Ramazan dolayısıyla yöre halkı iftar yapmak için geliyor. 
 
 
Kars'ın eşsiz doğasının ve tarihi yapısının birbiri ile kucaklaştığı, Kars Kalesinin eteklerinde yer alan Hotel Katerina Sarayı'nı gezildi.
 
 
Kars sonrasında  Ağrı'ya geçen heyet Ağrı Dağı'nı gözlemlendi.
 
 
Daha sonrasında Doğubeyazıt İlçesi'nin 5 km doğusunda, dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan İshak Paşa Sarayı ziyaret edildi. 
 
 
İshak Paşa Sarayı Doğu Beyazıt
 
 
Ağrı'da ne yenir ne içilir derseniz sıralayalım sizin için,Çorba olarak ilk başta her yerde ayranaşı çorbası taktim ediliyor. Kuymak, Hengel, Hasude, Keledoş, Çiriş Ketesi, Haşıl, Halise, Abdigör Köftesi, Gösteberg Et, Kavurma ve Sç Kavurma  önde gelen yemeklerinden ... Ama ben size arka sokaklarda sokak esnafı tarafından yapılan mangalda ciğer tavsiye ederim. Lavaş  sumak ve soğan eşliğinde yoğurt ayran ile tadına doyum olmuyor.
 
 
Canın çay çekerse o fazlasıyla var. Koca kazanlarda kaldırım üstü oturarak içebilirsiniz. Unutmadan söyleyelim son derece güvenli bir kent Kars gezimizde huzur içinde gezdik. Ağrı'ya gelince en kalabalık caddesi olan  Cumhuriyet caddesi, İstanbul'un İstaiklal Caddesini aratmıyor. Zincir mağazaları görünce şaşırmadık değil.. 2 MM Migros BİM ve A101yerini almış. Tekstil olarak LCWaikiki en güzel vitrinini yapmış. Diğer markalarda cadde üzerinde yerlerini almışlar. Dikkat çeken oldukça fazla olan cep telefonu dükkanları. Bu demektir ki iletişim mükemmel. Vurgulayarak yazıyor ve söylüyorum Doğu'da huzur var. Açık hava Müzesi olan Ülkenizi gezmeden yurtdışına gitmeyin... Güzel ülkemin her köşesi tarih fışkırıyor. Biz bu sefer Kars ve Ağrı turizminin kültürel değerleri ile tarih yolculuğuna çıktık sıra sizde ...