TURİZMİN SESİ
TRABZON- Turizmcilerin gündeminde olan Turizm Tanıtma Fonu isim değiştirerek, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” adıyla TBMM'ye sunuldu. 11 maddelik kanun teklifinde turizmcileri çok yakından ilgilendiren maddeler bulunuyor. TÜRSAB Başkanı B. Firuz Bağlıkaya’dan görüşlerini aldık. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya: Turizmin tanıtım pazarlama ajansı olarak kurulup içinde pazarlama unsurları barındırmayan bir yapının turizme fayda getireceğini düşünmüyorum. Sektör ile birlikte görüş alınarak hazırlanması daha doğru olurdu.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya: Turizmin tanıtım pazarlama ajansı olarak kurulup içinde pazarlama unsurları barındırmayan bir yapının turizme fayda getireceğini düşünmüyorum. Sektör ile birlikte görüş alınarak hazırlanması daha doğru olurdu. Bizden Ajans'la ilgili herhangi bir görüş alınsaydı memnuniyetle katkıda bulunmak isterdik.
MECLİS'e ÇAĞIRILMADIK HABER MERKEZLERİNDEN ÖĞRENDİK
Ama önceki gün öğleden sonra yayınlandı dün sabah saat 11'den itibaren komisyon toplantısı yapıldı. Bizler çağrılmadık. 'Nasıl bir görüş alış verişi yapılıyor' onları da bilemiyorum. Önemli bir şey yapılıyor çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir şey yapılıyor. Hepimizin fikri alınarak gerçekten faydalı bir yönde dizayn edilerek yapılırsa çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.
TURİZM TANITMA AJANSI YÖNETİM KURULU’NDA BAKAN BEY’İN SEÇECEĞİ SEYAHAT ACENTASI BELGESİ OLAN 1 KİŞİ YER ALACAK
TÜRSAB Başkanı B. Firuz Bağlıkaya; “Kanun teklifine göre, Turizm Tanıtma Ajansı Yönetim Kurulu 13 üyeden oluşacak. Ajansı'n Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Kültür ve Turizm Bakanı yapacak. Yönetim Kurulu'nda Tanıtma Genel Müdürlüğü’nden Sorumlu Bakan Yardımcısı, Bakanlık Tanıtma Müdürü, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı, Havalimanlarını temsilen bir üye, Marmara ve Akdeniz Bölgesi’ndeki turizm işletme belgeli konaklama tesislerinden ikişer üye, Ege Bölgesi konaklama tesislerinden bir üye, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nden bir üye, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden bir üye ve seyahat acentası işletmecilerinden seçilecek bir üye yer alacak. Bir kişi Seyahat Acentası Temsilcisi deniyor. Kim olduğu belli değil, yani Seyahat Acentası belgesi olanlardan bir tanesini Bakan Bey seçecek diye anlaşılıyor” dedi.
YÜRÜTME ORGANI OLAN İCRA KURULU 5 ÜYEDEN OLUŞACAK
Bağlıkaya; “Ajans'ın yürütme organı İcra Kurulu olacak. İcra Kurulu Tanıtma Genel Müdürlüğü’nden Sorumlu Bakan Yardımcısı'nın Başkanlığı’nda Tanıtma Genel Müdürü, Bakanlıktan Turizm İşletmeli Belgeli tesislerden Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’ni temsil eden Yönetim Kurulu üyeleri arasından Bakan tarafından seçilen üç üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak. Yani bunlardan 2 kişi Bakanlık görevlilerimizden, 3 kişi konaklama sektöründen oluşuyor” dedi.
“Danışma Kurulu diye sayısı belli olmayan bir kurul oluşturulmuş. Herhalde çok itiraz eden olursa Danışma Kurulu’na alalım diye. Danışma Kurulu’nda 1 kişi Seyahat acentası veya tur operatörü görevlendirilecek diye bir ibare var ama orada zaten kaç kişi görevlendirileceği belli değil. Danışma Kurulu’nda yer alacak kişilerin zaten yönetimde de icrada da bir görevi yok”
TURİZM TANITMA AJANSI’NIN PAZARLAMA AYAĞINDA CİDDİ EKSİKLER VAR
“Görüldüğü kadarıyla konaklama sektörü ağırlıklı bir pazarlama ajansı kuruluyor. Aslında biliyorsunuz turizmin en önemli pazarlama ayağı yani turistlerin hala %80’i organize bir şekilde seyahat ediyor. Bunları tur operatörleri ve seyahat acentaları organize ediyor. Pazarlama ayağında seyahat acentaları ve tur operatörlerinin temsil edilmiyor olması çok ciddi bir eksikliktir. Herhangi bir profesyonel görüş anlamında bakıldığında reklam ajansı veya reklamcılar derneği, reklamcılar, pazarlamacılar, iletişimciler yok. Gerçekten çok ciddi eksikleri var”
“Bir de amaç kısmı var. Amaç kısmında turizmi 12 aya yaymak ve sahil kesiminden iç kesimlere turizmi yaymak deniyor. Ama bir bakıyorsunuz Ege Otelcileri, Akdeniz Otelcileri ve Marmara Otelcileri’nden oluşan bir heyet yapacak. Bu arkadaşlarımızın oralarda yatırımları var. Yani doğal olarak ta kendi bölgelerinde yıllardır çalışıyorlar. Bir de pazarlama unsuru olarak bakıldığında kesinlikle pazarlama ayağının pazarlama da işin ehli kişilere teslim edilmesinde ülkemiz açısından çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Amaç anlamında bakınca amacına uygun oluşturulmamış gibi gözüküyor. Bir de harcamaların kriterleri de belli değil. Onları büyük ihtimalle yönetmeliklerle belirleyecekler. Ama biz seyahat acentaları ve tur operatörleri olarak baktığımızda 100 üyeli, 200 üyeli, 300 üyeli derneklerin ağırlıklı içinde olduğu, yasa ile kurulmuş Seyahat Acentaları Birliği’nin içinde olmadığı, yasa ile kurulmuş rehberlerin, Rehberler Birliği’nin içinde olmadığı bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor. Doğru bir yapı değil. Benim şahsi fikrim Seyahat Acentaları Birliği olarak baktığımızda bizim beklentilerimizden çok uzak bir yapı oluşmuş. Turizm Ajansı ile ilgili çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Turizmin pazarlama ajansı olarak kurulup, içerisinde pazarlama unsuru olmayan bir ajans oluşturulmaya çalışılıyor. Doğru bulmuyorum” Sektör olarak bu taslağın tekrar gözden geçirilmesini sektörün görüşleri alınarak tartışılarak tekrardan değerlendirimesini tüm turizm paydaşları adına rica ediyorum dedi.