TÜROFED, turizm sektörünü değerlendirdi

Bu sezonu 27 milyon turistle kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıl için beklentimiz ise, 30 milyon turist sayısına ulaşmak" dedi.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, turizm sektörünün iyi bir sezon geçirdiğini belirterek, haziran sonu itibariyle yüzde 15'lik büyüme rakamlarına ulaşıldığını, turistik merkezlerde bu rakamın yüzde 18-19'lar civarında olduğunu belirterek,

Talan, kaçak yapılaşma gibi fırsatçılığa yolaçacak talepler bize ait değildir"

Ahmet Barut, kamuoyunu son günlerde meşgul eden ve "Şezlong Yasası" olarak da bilinen TCK'nın 154. maddesinde yapılması planlanan madde değişikliğini desteklediklerini dile getirerek, "Bizim turizmciler olarak talebimiz sadece tesislerimizin önüne şezlong ve güneşlik koymakla ilgili ve sınırlıdır. Bunun dışında talan, kaçak yapılaşma gibi fırsatçılığa yol açacak talepler bize ait değildir, bunun yanında değiliz, olmayacağız." dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından 2 Temmuz 2008 Çarşamba günü İstanbul Nippon Otel'de gerçekleştirilen geleneksel basın buluşmasında, 2008'in ilk yarısını geride bırakmak üzere olan Türk turizmi ve sektörün son gündem konuları değerlendirildi.


Toplantıda konuşan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, turizm sektörünün beklentileri karşılayan iyi bir sezon yaşadığını belirterek, "Sezonun yarısında elimize ulaşan bölge verileri Mayıs sonrası açıklanan yüzde 15'lik büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Özellikle Antalya, Muğla, İzmir, İstanbul gibi turistlik merkezlerde büyüme rakamları yüzde 18-19'lar civarında.

Bu son derece sevindirici. Bu sezonu 27 milyon turistle kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönem için beklentimiz ise, 30 milyon turist sayısına ulaşmak" dedi

"Bizler çevreyle barışık, doğaya saygılıyız"

Sevindirici büyüme rakamlarının yanı sıra sektörün sorunları olduğuna da dikkat çeken Barut, özellikle elektrik ve gıda fiyatlarında yaşanan zamların sektöre ilave gider olarak ciddi sıkıntılar yaşattığını ifade etti.

15 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan 2634 sayılı kanunda yapılan değişikliklerin yoğun tartışmaları da beraberinde getirdiğini hatırlatan Barut, turizm sektörünün hak etmediği eleştirileri aldığını belirtti.

Turizmciler olarak doğaya saygılı ve çevreyle barışık olduklarına ve koruma kullanma dengesi gözetilerek turizm yapılmasını savunduklarına dikkat çeken Barut şöyle konuştu:

"Kamuoyunda doğaya duyarlılığın artmasından son derece memnun olsak da Türkiye'deki tüm çevre sorunlarının müsebbibi turizmdir gibi bir ön yargının oluşmasından da son derece rahatsızız.

Kaldı ki yeni düzenlemeler, belli kısıtlamaları da beraberinde getirmektedir. Örneğin Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsis yaptığı bölgenin ancak toplam arazisinin binde 5'i kadar alanı yatırımcıya verebilecektir.

Yatırımcı aldığı tahsis alanın 3 misli alanı ağaçlandıracaktır, bakım ücreti ödeyecektir. Burada mühim olan bu şartlara ve yatırımın olacağı bölgedeki imar, inşaat emsallerine uygunluktur. Bu da ancak sıkı denetimle olur. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ve Belediyelerden bu denetimi özenle ve hassasiyetle yerine getirmelerini bekliyoruz.

Bugün kimse Antalya'da yeni yatak tahsisi düşünmemektedir. Ancak Doğu Akdeniz'de acilen tahsisler gereklidir."

"Şezlon Yasası" sıkıntı yaratıyor"

Barut ayrıca, kamuoyunu son günlerde meşgul eden ve "Şezlong Yasası" olarak da bilinen TCK'nın 154. maddesinde yapılması planlanan madde değişikliğinin Adalet Komisyonu'ndan geçmesi konusuna da değindi. Yasanın değişikliğini desteklediklerini dile getiren Barut, "Bizler tesislerimizin önüne, sahile şezlong ve güneşlik koyduğumuz için TCK 154. madde ile yargılanıyor ve hapis cezası alıyoruz.

Bu bir haksızlıktır. Bizim turizmciler olarak talebimiz sadece tesislerimizin önüne şezlong ve güneşlik koymakla ilgili ve sınırlıdır. Bunun dışında talan, kaçak yapılaşma gibi fırsatçılığa yol açacak talepler bize ait değildir, bunun yanında değiliz, olmayacağız.

Bunu çok açık bir dille kamuoyunun bilgisine sunmak isterim. Bizler kaçak yapılaşmanın ve talanın önünün açılmasını değil, hatta sahillerdeki kaçak yapıların yıkılmasını istiyoruz. Her türlü kaçak yapıya, talana karşı olduğumuz kadar haksızlıklara da karşıyız" diye konuştu.

Turizmcilerden müzik meslek birliklerine 4.7 milyon YTL

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile müzik meslek birlikleri arasında 26 Mart 2008 tarihinde imzalanan ve 'TÜROFED üyesi otellerde ve turistik tesislerde müzik yayınını' kapsayan telif hakları anlaşması ile ilgili gelişmeler hakkında da bilgiler veren Ahmet Barut, 26 Haziran 2008 tarihine kadar en az 150.000 oda sayısına karşılık gelecek olan turizm işletmesinin müzik meslek birlikleri ile lisans sözleşmesi imzalamak üzere başvuru yapacaklarını ve bu başvuru neticesinde lisans sözleşmesi imzalayacaklarını taahhüt ve garanti ettiklerini hatırlatarak, "şu anda taahhüdümüzün üzerine çıkarak 170 bin rakamına ulaştık ve müzik meslek birliklerine yaklaşık 4 milyon 700 bin YTL'lik fon yarattık" dedi.

"Devletin bize borcu var"

TÜROFED Başkan Yardımcısı Seçim Aydın'da, Devletin turizm sektörü konusunda duyarsız davrandığını belirterek, "Devletin bize borcu var.

 Elektrik ödemelerinde almamız gereken yüzde 22'lik payı üç yıldır alamıyoruz. Parayı ödememek için her şeyi yapıyorlar. Oysa bu para sanayiciye her ay düzenli olarak ödeniyor" dedi.