TURİZMİN SESİ
TÜROB’un Titanic Downtown Hotel’de gerçekleşen Geleneksel Öğle Yemeği açılış konuşmasını Kemal ÖZYİĞİT yaptı.Kemal ÖZYİĞİT, “TÜROB’un Geleneksel Toplantısı’na katılan değerli dostlarımıza ve üyelerimize hoşgeldiniz diyorum. Sn İstanbul Vali Yrd İsmail Gültekin siz TÜROB’un ev sahibisiniz. Bizleri yetiştiren Sevgili Başkanımız Sinan Babila’ya hoşgeldin demek istiyorum. Beyoğlu Belediye Başkanı da aramızda olacak. Konuklarımız arasında Kıbrıs, İran ve Brezilya temsilcileri var onlara da hoşgeldiniz diyorum.
Sn. iBB Başkanı Mevlüt UYSAL, “Nazik davetinizi aldım, teşekkür ederim, programımın yoğunluğu sebebiyle katılamayacağımı üzüntüyle belirtirim” diyen telgraf gönderdi.
Kürsüye gelen TÜROB Başkanı Timur BAYINDIR; Sn Valim, Değerli İl Kültür ve Turizm Yardımcım, Değerli Konsolosluktan gelen kardeşlerimiz, Basın mensupları, hanımefendiler ve beyfendiler hepiniz hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.
6 aylık bir süredir Çin pazarı diyoruz, başka bir şey demiyoruz ama bazı şeyleri de çok söylemeyince biliyorsunuz olmuyor. Bizim TÜROB olarak bu pazara ilgimiz çok yüksekti. THY ve TÜROB iş birliği ile bir şeyler yapmak istedik. Çin uçak seferlerini tekrardan Türkiye’de başlatmak için bir çalışmaya girdik. Burada Sayın Valim İsmail Bey’in yardımları ve temasları sayesinde yüzümüzün akıyla çıktık. 20 Aralık’ta ilk sefer yapılacak, bunu teyit ettik, son fuara belediyemiz katılım sağladı. Bir kitapçık yapıldı ve Çin’in dikkatini çekecek şeyler de vardı.
BİR İŞİ HEP BİRLİKTE YAPARSAK, GÜZEL NETİCELER ALABİLİYORUZ
Çinliler hassas, alıngan bir millet ve devlet otoritesi olduğundan bazı aksiyonları durdurabiliyorlar. THY, haftalık 34 sefer ile sınırlı bunun da bir kısmını China Airlines vasıtasıyla yapıyor.
Daha önce Çinliler; Dubai, Ortadoğu yada Rusya üzerinden aktarmalı olarak Türkiye’ye geliyorlardı. Fakat bu çoğaldığı takdirde İnsanları ağırlayabilmek için getirebilmek lâzım, sonra getirebilmek için de ikna etmek lazım.
DEVLETİMİZ E-VİZE SİSTEMİ GETİRDİ
Bu iki ülke arasında ki ikili münasebetler siyasi atmosfer olarak da iyi gidiyor, mesela devletimiz, e-vize sistemi getirdi. Bu sene Çin’de Türkiye yılı idi. Bir de bildiğiniz gibi Çin’in tarihi ipek yolunu tekrar canlandırmak var. Biliyorsunuz Kars’a kadar bağlandı. Bu arada Çinle bu kadar çalışırken, başka yerleri de unutmuyoruz. Bazı şeyleri gerçekleştirdikten sonra size anlatıyoruz.
Tanıtım ve pazarlama konusunda 2019 yılı çalışmalarını başlattıklarını da belirten Bayındır, şu bilgileri verdi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı organizasyonu, TÜROB ve THY Ukrayna Workshop etkinliğini 2 Ekim’de Kiev’de gerçekleştirdik. 2017 yılında Ukrayna’dan ülkemize gelen turist sayısı yüzde 23 artışla 1 milyon 284 bini geçti.
HEDEFİMİZ YENİ TURİZM ÜRÜNLERİYLE GELİR DÜZEYİ YÜKSEK YABANCI TURİST GRUBUNU ÇEKEBİLMEK
Kış sezonunda Ukrayna’dan İstanbul, Kayseri ve Kapadokya’nın kültür+kış turizmi paket satışlarını yeni bir ürün olarak pazarlamayı amaçlıyoruz. Ülkedeki kış sporlarına olan ilgi göz önüne alındığında bir potansiyel var. Ukrayna’dan deniz aşırı destinasyonlara doğru yönelerek, geçen hafta ayrıca Güney Amerika pazarına odaklanarak, FIT Arjantin Turizm Fuarı’na katıldık. İtalya’da Rimini Turizm Fuarı’nı takip ediyoruz. Sıradaki diğer önemli fuarları da takip tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimize tüm hızıyla devam edeceğiz.
Bakanlığımızın da açıkladığı üzere 2019 yılında tanıtım ve pazarlama stratejisinde fuar sayılarında epey bir azalma ve stant alanlarında küçülme olacak. Biz de TÜROB olarak daha farklı yöntemler izlenmesi gerektiğini, standart fuar katılımlarının çok efektif olmadığını öteden beri savunuyoruz. Kiev workshop’u bu anlamda çok güzel bir örnek oldu. Bakanlık ve sektör işbirliğinin en verimli şekilde nasıl gerçekleştiğini gördük. Bundan sonra, hedef pazarlarda ve ürünlerde benzer çalışmaları arttıracağız.”
THY CİDDİYETİ GÖRÜNCE GÜZEL TEKLİFLER HAZIRLADI
Workshop ile biz bunları paketlendirip, sunamazsak olmaz. THY’nin fiyatları yüksekti, THY’de ciddiyeti görünce güzel teklifler hazırladı.
ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE PROGRAMI’NA TAM DESTEK
Sn. Bayındır; “Bildiğiniz üzere Hazine ve Maliye Bakanımız Berat ALBAYRAK, Enflasyon ile Topyekün Mücadele Programı’nı açıkladı. Biliyorsunuz en cefakar bizleriz ama bizlerde elimizden gelenin fazlasını yapıp, ülkemizde bu mücadelede konaklama sektörü olarak bunu destekleyeceğiz” dedi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turizm sektörü açısından bugünden 2019 yılını tahmin etmenin zor olduğunu, ancak gelecek yıla ilişkin iyimser olduğunu dile getirdi. Bayındır, “Henüz konuşmak için çok erken. Ancak bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. Türkiye turizmde büyük oyuncu olarak yeniden sahaya indi” dedi. Sn. Bayındır, iki yıllık sıkıntılı dönem sonrasında turizmde bu yıl yaşanan yükselişin gelecek yıl da devam etmesini beklediklerini belirterek, “Türkiye turizmde büyük oyuncu olarak yeniden sahaya indi. Turizmde uluslararası arenada pazarlık gücümüzü de yeniden kazanmaya başladık” dedi.Bugün Titanic Downtown Beyoğlu Hotel’de gerçekleştirilen TÜROB Geleneksel Öğle Yemeği vesilesiyle açıklamalarda bulunan Başkan Bayındır, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nı da tüm sektör olarak desteklediklerini ifade etti. Başkan Timur Bayındır, “Muhakkak ki bu programa sonuna kadar destek vereceğiz. Burası bizim ülkemiz. Her türlü fedakarlığa hazırız. Elimizden gelen her şeyi, hatta elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız. Yüzde 10, gerekiyorsa daha fazla indirimle bu programda yerimizi alacağız ve bütün gücümüzle destekleyeceğiz” dedi.
2019 İÇİN İYİMSERİZ
Turizmde 2019 beklentilerini de dile getiren Bayındır, bugünden 2019 yılını tahmin etmenin zor olduğunu, ancak gelecek yıla ilişkin iyimser olduğunu dile getirdi. Bayındır, “Henüz Türkiye için işaret fişeği niteliğindeki fuarlar başlamadı. Londra, Berlin, Madrid, Moskova vs. fuarlarından gelecek işaretler çok önemli. Ancak bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. Turizm ürünleri ve çeşitliliği bakımından birincil rakiplerimizden olan İspanya son iki yılda rekorlara imza atarken, Türkiye’nin yeniden devreye girmesiyle kan kaybetmeye başladı. İspanya’nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“Sektörümüz açısından olumlu olarak nitelendirebileceğimiz bir yaz sezonunu geride bıraktık” diyen Bayındır, “Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre turist sayısında yüzde 23 artış gerçekleşti ve 27 milyon yabancı turist geldi. Yılın ziyaretçi sayısı açısından çift haneli artışla bitmesini bekliyoruz. Konaklama sektörü de yazın son ayında doluluk hızı yavaşlamasına rağmen yüksek sezonu artışla kapattı. Türkiye genelinde otel dolulukları yüzde 70’in üzerinde seyretti. Türkiye'nin Ağustos 2018 otel dolulukları, 2017 yılının aynı dönemine yüzde 1.4 artarak yüzde 76.2 olarak kaydedildi” dedi.
FİYAT ARTIŞI YAVAŞ KALDI
Fiyat artışının da söz konusu olduğunu ifade eden Bayındır, şunları söyledi: “Ama bu demek değil ki, Türkiye turizmden çok para kazanmaya başladı. Daha önce de sürekli olarak belirttiğimiz gibi, bu yıl maalesef fiyatlarda, turist ve doluluk artışı kadar hızlı bir yükseliş gerçekleşmedi. Fiyatlarda 2013-2014 yıllarının seviyelerine dönmek için bir kaç yıl daha beklememiz gerekiyor. Yani yine dönüp dolaşıp aynı konuya geliyoruz. Mutlaka ve mutlaka kişi başı harcamayı dolayısıyla gelirleri artırıcı uygulamaları devreye sokmak zorundayız.
Kişi başı harcamayı dolayısıyla gelirleri artırıcı uygulamaları devreye sokmak zorundayız. 2017 yılını 26.2 milyar dolar turizm geliriyle kapatmıştık. Bu yıl ilk 6 ayda 11 milyar 469 milyon dolarlık gelir elde edildi. Geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 30.6’lık artış yaşandı. Bu trendin devam etmesini, yıl sonu itibariyle de bu artış oranının gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Kişi başı harcama bu yılın ikinci çeyreğinde 638 dolara geriledi. Geçen yıl bu rakam 681 dolar olmuştu. Maalesef gerileme söz konusu. Türkiye’de 2017 yılında ortalama harcama kişi başı 681 dolar olarak gerçekleşmişti. Kişi başı harcama bu yılın ikinci çeyreğinde 638 dolara geriledi. İspanya’da turist başı harcama 1.050 Euro civarında, yani Türkiye’nin epey üstünde. İtalya’da 1.100 Euro ve Fransa’da ise kişi başı harcama 1.400 Euro’nun üzerine çıkıyor. Buradaki farkın en önemli sebeplerinden biri, turiste şehir içinde eğlence, gastronomi, kültür/sanat gibi alanlarda harcama yaptırabilmektir.”
HAVALİMANI İLE İLGİLİ PROJE ÖNERİLERİMİZİ SN. BAKANIMIZA AKTARACAĞIZ
Hükümetimizin en önemli projeleri arasında 3. Havaalanı projesi var. Biz görmeye gittik, gözümüzle görelim dedik. Bizi fazla gezdirmediler o yüzden fazla detay veremeyeceğim. Ama burası açılınca Atatürk Havalimanı çökecek ve İstanbul’un ikinci havalimanına iniş olmayacakmış. Sayın Bakanımıza rica ettik, sağolsunlar geldiler, biz problemleri kendisine aktardık. Siz ne yapabilirsiniz diye bir sorusu oldu. Bunları da biraraya gelip, değerlendireceğiz. Proje önerilerimizi özel sektör olarak ortaya koyup, Bakanımız ile paylaşacağız.
31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeler 20 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Öncesinde yapı ruhsat (iskan) harcı, Tapu Harçları ödenmiş olan tüm alanların Yapı Kayıt Belgesi Bedeli hesaplamalara dâhil edilmesi sonlandı.
Aykırılıklarda,yapı yaklaşık maliyet bedeli aykırılıktan dolayı meydana gelen alan üzerinden asgari 1000 metrekareden hesap edilecek. İmar Barışı Hareketi konusunda da bir toplantı yaptık, 31 Ekim’e kadar da başvuruları duyurmuştuk. İmar Barışı meselesini tapu alınmış kısımların dışında diye değiştirdiler ve bu ilan edildi. 1000 metrekare dışında ödenecek dendi, şimdi onu halletmeye çalışıyoruz, uğraşıyoruz, gidip, anlatıyoruz üzerinde çalışıyoruz.
İMAR BARIŞI’NDA BİN METREKARENİN ALTINA DA BAKACAĞIZ
Şimdi ikinci kısımda 1000 metrekarenin epey altında kalan küçük işletmeler için ne yapılabilir ona bakacağız. İnşallah herkes için hayırlı olacak.
Döviz cinsi ödemelerin TL olarak revize edilmesi konusu diğer bir gündem maddemiz. Turizm işletme belgeleri ve döviz kazandıran müesseseler buna dâhil olamaz diye bir tebliğ yayınlandı.
DÖVİZLİ SÖZLEŞMELERDE MEVCUT DURUM DEVAM EDECEK
Diğer önemli bir gündem konusunun da işletmelerin, sözleşmelerindeki döviz cinsi ödemelerin TL olarak revize edilmesi olduğuna işaret eden Bayındır, “Kurduğumuz temaslar netice verdi. Bu konuda Sayın Bakanımız Mehmet Ersoy’a ayrıca teşekkür ediyoruz. Temaslarımıza karşılık hemen girişimlerde bulundu. Turizm müesseselerinin, Türkiye’de yerleşik kişilere/Türkiye’de yerleşik seyahat acentelerine ‘Her Türlü Hizmetlerini Döviz Cinsi Sözleşmelerle’ satmaları/pazarlamaları mümkün olacaktır. Yani otellerimiz aynı işleyişlerine devam edecektir” diye konuştu. Sn. Bayındır, “Desteklerini bizden esirgemeyen sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Titanic Hotel İcra Kurulu Başkanı Temel Akgün, Genel Müdür Emre Tuvan’a ve çok değerli ekibine en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Titanic Otel İcra Kurulu Başkanı Temel Akgün adına Hüseyin Bey’e teşekkür plaketi verildi.
İbis Styles Hotel İstanbul Bomonti ve Beethoven Hotel’e plaket takdim edildi.
Yeni üyeler; My Dora Hotel ve Park Dedeman Hotel’e plaket takdim edildi.
Titanic Downtown Hotel personeline teşekkür ederek, toplu fotoğraf çekildi.