TURİZMİN SESİ
Deniz Temiz Derneği/TURMEPA tarafından, "Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası" çerçevesinde bu yı l 24 noktada toplanan 5 bin 321 kilogram atığın yüzde 73.8'inin sigara, izmarit ve sigara ambalajı atığı olduğu belirlendi.
Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar, dernek olarak, deniz ve kıyı temizliği alanında bilinen en eski ve en büyük gönüllü katılımı olan "International Coastal Cleanup" (Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası) çerçevesinde, her yıl eylül ayında vatandaşların da katılımıyla, kıyı bölgelerinde temizlik çalış ması yaptıklarını kaydetti.
Temel amacı, insanların kıyı temizliği yaparak sorunun çözü münde bir rol oynamalarını sağlamak, halkın dikkatini bu soruna çekerek, bilinçlenmeye yardım etmek ve kirliliğin nedenlerini, nereden geldiğini öğretmek olan etkinliğin, bu yıl 20 Eylül'de gerçekleştirildiğini anımsatan Ballar, temizliğe katılan bin 744 gönüllünün 24 noktada toplam 5 bin 321 kilogram atık topladığını belirtti.
Ballar, ayrıca gönüllü 30 dalgıcın katılımıyla sualtı temizliğinin de yapıldığını ve denizden bin 623 kilogram atık çıkarıldığını kaydederek, her yıl kampanyada toplanan atıkların kayıtlarının incelenip bir rapor haline getirildiğini bildirdi.
Levent Ballar, raporda, toplanan atıkların, "Tatil ve plaj faaliyetlerinden kaynaklanan atıklar", "Sigara ve izmarit kaynaklı atıklar", "Denizdeki faaliyetlerden kaynaklanan atıklar", "Çöp kaynaklı atıklar", "Tıbbi kaynaklı atıklar" olarak sınıflandırıldığını anlattı . Ballar, rapora göre toplanan atıkların yüzde 73.8'ini sigara, izmarit ve sigara ambalajı atıklarının oluşturduğunu kaydetti.
Ballar, bu atıkların miktarının çok olmasının, insanların sigaralarını çöp yerine kuma atması veya kumda söndürmesinden kaynaklandığını belirterek, kıyıları kirleten atıklar arasında ikinci sırayı yüzde 23.6 ile plaj ve tatil faaliyetlerinden kaynaklanan (spor aktiviteleri, piknik, plaja gitmek) atıkların oluşturduğuna dikkati çekti. Levent Ballar, "Su ve su yolundan kaynaklanan atıklar, balık oltası, balık ağı veya midye kapanları gibi zararlı atıkların çoğu her zaman kıyıya vurmadıklarından, suda yaşayan canlılara ve insanlara büyük bir tehlike yaratmaktadır. Bu tip ve benzeri atıklar, Türkiye'de toplanan atıkların yüzde 1.5'ini oluşturmaktadır" dedi.
Ballar, 2007 yılında yapılan ve 11 noktada yürütülen temizlik çalışmasında da 6 bin 200 kilogram atık toplandığını, ayrıca gön üllü 23 dalgıcın su altından 365 kilogram atık çıkardığını anımsatarak, "2007 raporuna göre de sigara, izmarit ve sigara ambalajları yüzde 61.6 ile birinci sıradaydı. İkinci sırayı yüzde 35.8 ile plaj ve kıyı faaliyetleri almıştı. Bu da bize sigaranın insan sağlığı kadar çevre sağlığına da zarar verdiğini gösteriyor" diye konuştu.